Site icon Eurasia Center

Eurázsia Kerekasztal: Kína szerepe szerepe a 21. századi Eurázsiában

A BCE Eurázsia Központ szeretettel meghívja Önt az első alkalommal megrendezésre kerülő Eurázsia Kerekasztal című rendezvényére, amelynek a témája: Kína szerepe a 21. századi Eurázsiában.

Időpont: 2021. február 26. (péntek) 17 óra

Helyszín: Zoom

Nyelv: magyar

A 2000-es évektől kezdve Eurázsia jelentősége megnövekedett, ezért egy eurázsiai korszak kialakulásáról beszélhetünk, melynek során a gazdasági, politikai, katonai hatalom egyre inkább Kelet felé tolódik, miközben az Atlanti-óceán térsége elveszíti központi súlyát. Ahogy a jeles geopolitikai szakértő Parag Khanna vélekedett erről, a világ ázsiaivá válik. Ezzel párhuzamosan egy új többközpontú világrend van kialakulóban, ahol a konnektivitás és a komplexitás révén Európa és Ázsia egysége új értelmet nyer, a 21. század pedig Eurázsia évszázada lehet. Peter Frankopan, brit történész a kínai Övezet és Út kezdeményezést (BRI) vizsgálva már az eurázsiai szuperkontinens kialakulásáról ír. Bruno Maçães portugál politikus szerint egy új világtérkép létrejöttének vagyunk tanúi, melynek során az USA globális erejének gyengülésével párhuzamosan az ázsiai országok felemelkedése Keletre billenti az erőegyensúlyt, létrehozva a Lisszabontól Jakartáig terjedő új földrajzi entitást, Eurázsiát. Kent E. Calder a John Hopkins Egyetem professzora úgy látja, hogy a hidegháborút követően a gazdasági növekedés központja Kelet-Ázsiába helyeződött át, a geopolitikai viszonyok átalakulása, Európa és Ázsia újrakapcsolódása pedig egy új szuperkontinens születését vetíti előre, amely az európai-kínai partnerségen alapszik.

A kerekasztal beszélgetés vendége Salát Gergely a KKI vezető kutatója, a PPKE egyetemi docense, akivel az Eurázsia Központ munkatársai Horváth Levente, Zoltai Alexandra és Klemensits Péter beszélgetnek az eurázsiai integráció jövőjéről, Kína lehetséges világpolitikai szerepéről, az Övezet és út kezdeményezés perspektíváiról, valamint a hazánk és Európa számára megnyíló potenciális lehetőségekről.

A rendezvény Zoom konferencia rendszerben kerül lebonyolításra.
A részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött az alexandra.zoltai@uni-corvinus.hu címen.

Az eseményre mindenkit sok szeretettel várunk!

Facebook esemény: https://fb.me/e/2sjHjkEc3

Eurázsia kerekasztal meghívó

Exit mobile version