Site icon Eurasia Center

Eurázsia Kerekasztal

Forrás: Budapesti Corvinus Egyetem

A BCE Eurázsia Központ meghívja Önt az Eurázsia Kerekasztal című rendezvényére amelynek a témája: Kína szerepe a 21. századi Eurázsiában.

021. február 26., 17:00
1093 Budapest Online esemény

A 2000-es évektől kezdve Eurázsia jelentősége megnövekedett, ezért egy eurázsiai korszak kialakulásáról beszélhetünk, melynek során a gazdasági, hatalom egyre inkább Kelet felé tolódik, miközben az Atlanti-óceán térsége elveszíti központi súlyát. Ahogy a jeles geopolitikai szakértő Parag Khanna vélekedett erről, a világ ázsiaivá válik. Ezzel párhuzamosan egy új többközpontú világrend van kialakulóban, ahol a konnektivitás és a komplexitás révén Európa és Ázsia egysége új értelmet nyer, a 21. század pedig Eurázsia évszázada lehet. Peter Frankopan, brit történész a kínai Övezet és Út kezdeményezést (BRI) vizsgálva már az eurázsiai szuperkontinens kialakulásáról ír. Bruno Maçães portugál politikus szerint egy új világtérkép létrejöttének vagyunk tanúi, melynek során az USA globális erejének gyengülésével párhuzamosan az ázsiai országok felemelkedése Keletre billenti az
erőegyensúlyt, létrehozva a Lisszabontól Jakartáig terjedő új földrajzi entitást, Eurázsiát.

A kerekasztal beszélgetés vendége Salát Gergely a KKI vezető kutatója, a PPKE egyetemi docense, akivel az Eurázsia Központ kutatói: Horváth Levente, Zoltai Alexandra és Klemensits Péter beszélgetnek az eurázsiai integráció jövőjéről, Kína lehetséges világpolitikai szerepéről, az Övezet és út kezdeményezés perspektíváiról, valamint a hazánk és Európa számára megnyíló potenciális lehetőségekről.

Exit mobile version