Hírszemle 12. hét

Az Eurázsia Központ 12. heti sajtófigyelése az eurázsiai térségről olyan régiókkal a fókuszban, mint a kelet-ázsiai, a délkelet-ázsiai, a belső- és közép-ázsiai, a közel-keleti és az oroszországi, valamint a posztszovjet térség. Legtöbbször eredeti nyelven igyekszünk figyelni az adott országok napi sajtóit.

Letöltés: Eurázsia Központ hírszemle 12. hét

A 12. hét eseményeinek rövid összefoglalása

Az alaszkai amerikai-kínai külügyminiszteri csúcstalálkozó igen feszült hangulatban zajlott le 2021. március 18-19-én, mivel Kína többek között azt sérelmezte, hogy az USA továbbra sem hajlandó egyenlő félként tárgyalni vele, amely főként a diplomáciai protokoll megszegésében és a kínai belügyekbe való beavatkozásban nyilvánult meg. Az eredetileg 8 percesre tervezett sajtónyilvános esemény egy több mint 1 órás adok-kapok lett a média jelenlétében. Kína kijelentette, hogy ők az ENSZ szabályait tekintik a világrend alapjául, nem pedig az USA játékszabályait, továbbá, hogy a nemzetközi véleményt nem a tulajdonképpen népességi és gazdasági kisebbségben is lévő USA és Nyugat formálja.

Az USA külügyminisztere a tárgyalásokat megelőzően Japánba és Dél-Koreába is ellátogatott, hogy egyeztessenek a bilaterális kapcsolatokról, továbbá az amerikaiak szerinti Kína fenyegetésről. A japán külügyminiszter örömmel fogadta az USA delegáció látogatását, Dél-Korea azonban kijelentette, hogy részükre az USA és a Kína kapcsolatok is egyaránt fontosak. Szingapúr miniszterelnöke is kijelentette, hogy mindkét ország együttműködésére számítanak, nem választanak térfelet.

Míg Biden amerikai elnök gyilkosnak nevezte Putyint – amely ellen még a török elnök, Erdogan is felemelte a szavát –, 2021. március 22-23-án a kínai külügyminiszter az orosz külügyminisztert fogadta Kínában, ahol megerősítették az együttműködési szándékaikat. Míg Alaszkában a kínai külügyminiszteri delegáció nem részesült nagy fogadtatásban, a kínai-orosz külügyi találkozó kapcsán több kép is megjelent a médiában, hogy a guilini kúphegyek között a Lijiang folyón vacsoráztak együtt a két ország kormánytagjai.

Kína és Oroszország egyöntetűen kijelentette, hogy ők a globális problémákkal foglalkoznak, számukra nem téma Amerika. 2021. március 23-án Blinken amerikai külügyminiszter a NATO csúcstalálkozó keretében ismertette az EU vezetőivel, hogy véleménye szerint mi szolgálja Európa érdekeit, amelyek közé pl. Blinken szerint nem tartozik az orosz-német gázvezeték sem. Továbbá téma volt a Kína felemelkedése is mint kihívás.

Mindeközben az EU szankciókat rendelt el kínai tisztségviselők ellen az állítólagos ujgur kisebbség tagjaival szembeni jogsértések miatt, emellett több nyugati cég, mint a H&M, Nike és Adidas is bejelentette, hogy nem vásárol többet az ujgur gyapotból, amely nagy felháborodást keltett a kínai polgárok körében is.

Habár decemberben még Kína és EU közeledését láthattuk, márciusban már az EU részéről fordulat áll be, ezt követően Kína az EU szankciók és a hazugságokra hivatkozva ellen szankciókat vezetett be. 2021. március 24-én a kínai külügyminiszter megkezdte tárgyalásait a Közel-Keleten, ahol támogató és segítő partnerként lépett fel. Szaúd-Arábia külügyminiszterével tárgyalt a bilaterális és régiós együttműködésekről az „Egy övezet, egy út” kezdeményezés keretében, majd Iránnal írt alá 25 évre szóló együttműködési megállapodást, amelynek keretében Kína 400 milliárd dollárt fog befektetni a közel-keleti országba.

Összességében az elmúlt egy hét nemzetközi eseményeiről elmondható, hogy az USA körbejárta szövetségeseit „az USA visszatért” jelmondattal, amellyel több régióban is ellentmondásos reakciókat váltott ki. Továbbá megerősítette az orosz-kínai kapcsolatokat, amely egy új, több pólusú világrend kialakulását segítheti elő.

Leave a Reply

%d bloggers like this: