Hírszemle 19.hét

Az Eurázsia Központ 19. heti sajtófigyelése az eurázsiai térségről olyan régiókkal a fókuszban, mint a kelet-ázsiai, a délkelet-ázsiai, a belső- és közép-ázsiai, a közel-keleti és az oroszországi, valamint a posztszovjet térség. Legtöbbször eredeti nyelven igyekszünk figyelni az adott országok napi sajtóit.

A hét eseményeinek rövid összefoglalása

A nemzetközi politika fontosabb eseményei közé sorolható, hogy a kínai külügyminiszter-helyettes Qin Gang az Európai Unió (EU) Kínával kapcsolatos küldöttségének Európa Napi fogadásán elmondta, hogy Kína és Európa kapcsolatai 2020-ban előreléptek és jelentős eredményt értek el. Ezzel szemben azt láthatjuk, hogy az emberi jogokkal kapcsolatos kérdések, valamint az EU azon közelmúltbeli törekvése, hogy megvédje az európai nagyvállalatokat a kínai felvásárlásokkal szemben az EU-Kína kapcsolatok rohamos visszaeséséhez vezettek. Így a 2020 decemberében elfogadott, de még nem ratifikált EU-Kína befektetési megállapodás jövője is veszélybe került.

A Kínai gazdasággal kapcsolatban kijelenthető, hogy Kína továbbra is a tengerentúli befektetők kedvelt célpontja, a január-április időszakban a külföldi közvetlen befektetések (FDI) tovább növekedtek. Az FDI 38,6 százalékkal, körülbelül 61,45 milliárd dollárral emelkedett a 2021-es év első négy hónapjában. A Kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal közzétett adatai szerint, 2021 áprilisában a fogyasztói árindex (CPI) éves szinten 0,9%-kal emelkedett.

A kínai Statisztikai Hivatal publikálta legújabb népszámlálási adatait, miszerint Kínában 1 milliárd 411 millióan élnek. Míg 70 évvel ezelőtt még csak 5-600 millióan lakták Kínát rossz körülmények között, mára Kína nem csak a lakosság számával, de más gazdasági és technológiai tényező tekintetében is az élen jár. Erre példa, hogy a héten megérkezett a Marsra a kínai Tienven-1 űrszonda fedélzetén egy marsjáróval. Kína az űrkutatás területén egyre nagyobb sikereket ér el: 2019-ben elsőként juttatott el egy űrszondát a Holdnak a Földtől távol eső oldalára. Jövőre saját űrállomás felállítását tervezi, amelynek építését már megkezdte, 2030-ig pedig asztronautákat akar küldeni a Holdra.

A kínai hordozórakéta lezuhanását felkapta a nyugati média, ennek kapcsán a kínai külügyminisztérium szóvivője sajnálkozva fejezte ki, hogy itt is „kettős mérce” van jelen, ugyanis míg márciusban az amerikai SpaceX rakétája – már sokadszorra – felrobbant, darabjaira hullott és irányíthatatlanul keringett, majd több helyen, többek között egy farmon landolt, fele ekkora médiafigyelmet sem kapott.

A kínai gazdaság és technológiai fejlődés egyik alapja a BRI. A kezdeményezést több mint 7 éve jelentették be, Kína 2021. január végéig 205 együttműködési dokumentumot írt alá az „Övezet és út” égisze alatt 140 országgal és 31 nemzetközi szervezettel. A BRI a világ legnagyobb platformja lett a nemzetközi együttműködésnek.

Ennek keretében Kína szeretné megszilárdítani pozícióit Afganisztánban, ezért a megindított útépítési projekt Afganisztánt Kína Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területével a wakhani folyosón keresztül fogja összekötni. Annak érdekében pedig, hogy Banglades nehogy csatlakozzon a Quadhoz (QUAD – Quadrilateral Security Dialogua – Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd USA, Ausztrália, Japán és India részvételével) a kínai nagykövet azt egy szűk látókörű geopolitikai klikknek, Peking-ellenes klubnak minősítette, és figyelmeztette Bangladest, hogy a csoporthoz való csatlakozása káros hatással lenne a bangladesi-kínai kétoldalú kapcsolatokra.

Banglades japán számára is fontos: 2020-ban Japánból érkezett a legnagyobb hivatalos fejlesztési támogatás az országba. A japán üzletemberek látják az országban azt a potenciált, hogy a japán gazdasághoz hasonló fejlődési pályát valósítson meg a következő évtizedekben.

A japán miniszterelnök Yoshihide Suga a vietnami elnökkel Nguyen Xuac Phuc-al folytatott telefonbeszélgetése során hangsúlyozta, hogy Tokiónak komoly aggályai vannak “a status quo megváltoztatásának egyoldalú kísérleteivel” a Keleti és Dél-kínai tengereken. Kiemelte, hogy Vietnam és Japán fontos partnerek a szabad és nyitott Indiai-csendes-óceáni térség megvalósításában.

Ezzel párhuzamosan India jelentősége is megnövekedett. Az amerikai és az indiai vezérkari főnökök megvitatták a két hadsereg együttműködésének további lehetőségeit, miközben Boris Johnson brit miniszterelnök meghívta a június 11–13. között megrendezésre kerülő G7-csúcsra, az indiai kormányfőt, ahol Narendra Modi online formában fog részt venni.

Délkelet-Ázsiában egy a regionális gazdaságokról szóló jelentés szerint a Covid-19 járvány nagymértékben járult hozzá a digitális platformok elterjedéséhez az elmúlt évben. A térség internetes gazdaságának mérete először haladta meg a 100 milliárd dollárt 2020-ban. A Fülöp-szigetek, Malajzia, Indonézia és Thaiföld esetében a koronavírus járvány újjáéledése az első negyedéves gazdasági adatokon is meglátszik. Mind a négy országban érezhetően csökkent a GDP növekedés, így a legnagyobb gazdaságok közül csupán Szingapúr és Vietnam volt képes pozitív növekedést produkálni, mely országok a járványhelyzetet is sikerrel kezelték.

Indonéziában komoly eredménynek számít, hogy 2014 és 2018 között 718 km útépítést sikerült befejezni, ami a háromszorosa annak, amit az elmúlt 10 évben valósítottak meg. Joko Widodo elnök ezt úgy tudta elérni, hogy igyekezett kihasználni az államhatalmat a jogi és szabályozási akadályok leküzdésére.

Szingapúrban bejelentették, hogy kilenc, összesen mintegy 321 millió USD értékű szerződést kötöttek meg a Johor Baru – Szingapúr gyorsvasút-rendszer (RTS) összeköttetésének rendszermunkáihoz. A Covid-19 elleni védőoltás egyik kifejlesztője, a BioNTech pedig közölte, hogy délkelet-ázsiai központját és gyáregységét Szingapúrban kívánja felépíteni.

A Közel-Keleten a Dubai Ports World közölte, hogy a csoport és a Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya közötti megállapodás értelmében megkezdi a Banana mélytengeri kikötő fejlesztését. Szaúd-Arábiában a gazdaság 3,3%-kal zsugorodott az év első negyedévében az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor a királyság nem olajágazathoz köthető gazdasága 3,3%-os növekedést produkált. A Bahreini Központi Bank keddi nyilatkozatában jelentette be, hogy a JP Morgan és az Arab Banking Corporation (ABC) együttműködésében kísérleti projektet indít a digitális pénznemek területén. Törökországban az autóipari termékek exportja az idei év első harmadában meghaladta a 3,9 milliárd dolláros bevételt, az Uludag Autóipar Exportőrök Szövetségének közlése szerint.

A fenntartható fejlődés és az ipar innovatív megújítása érdekében Üzbegisztánban hatályba lép a FÁK-tagországok Iparpolitikai Tanácsának létrehozásáról szóló megállapodás. A Taskentben véget ért textilfórumon a szféra szakemberei megvitatták a hazai textilipar fejlődését és ezen termékek további népszerűsítését az EU piacán a GSP+ rendszer keretében. Az előzetes várakozások szerint a GSP+ rendszer alkalmazásával az üzbég textiltermékekkel kapcsolatban az export 2021-ben 142,1 millió dollárra, 2022-re pedig 242,2 millió dollárra nőhet. Kiderült, hogy 2021 első negyedévében az Üzbegisztán és Kazahsztán közötti kereskedelem 28%-kal nőtt, ami az országok között sikeresen végrehajtott ipari együttműködési programnak köszönhető. Eközben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az Európai Beruházási Bank és a francia Proparco 87,4 millió eurót biztosít az első üzbég Total Eren projekt támogatására. A jövőt tekintve Üzbegisztán és Kína azt tervezi, hogy felgyorsítják annak a projektnek a megvalósítását, hogy a két állam között Kirgizisztán területén keresztül vasutat építenek, miközben a tervezett autópálya Kínából indulna Kirgizisztánon át Üzbegisztánig, majd Türkmenisztánig, valamint Iránig és Törökországig.

Leave a Reply

%d bloggers like this: