Hírszemle 20.hét

Az Eurázsia Központ 20. heti sajtófigyelése az eurázsiai térségről olyan régiókkal a fókuszban, mint a kelet-ázsiai, a délkelet-ázsiai, a belső- és közép-ázsiai, a közel-keleti és az oroszországi, valamint a posztszovjet térség. Legtöbbször eredeti nyelven igyekszünk figyelni az adott országok napi sajtóit.

A hét eseményeinek rövid összefoglalása
Magyarország Eurázsiában:

Május 20-án Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Mongóliával és Grúziával tárgyalt, melynek eredményeként a két ország mostantól kölcsönösen elfogadja a magyar oltási igazolványt, vagyis az ezzel rendelkezőknek nem szükséges a beutazáshoz koronavírustesztet végezni és nem kell a megérkezés után karanténba vonulniuk.

Eurázsia nemzetközi hírei:

A nemzetközi politikai életben a héten jelentős figyelmet kapott az izraeli-palesztin konfliktus. Május 16-án Wang Yi kínai külügyminiszter tartotta az ENSZ Biztonsági Tanácsának vitáját melynek során rámutatott, hogy a Közel-Kelet csak akkor érhet el tartós békét és egyetemes biztonságot, ha a palesztin kérdést átfogóan, tisztességesen és tartósan megoldják. Wang Yi kijelentette, hogy a Biztonsági Tanácsnak meg kell erősítenie a kétállamos megoldást, és sürgette a palesztinokat és az izraelieket, hogy kezdjék meg a béketárgyalásokat.

Emellett Kína az orosz kapcsolatait is megerősítette, ugyanis Xi Jinping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök 3,1 milliárd dollár értékű megállapodást írt alá, amely a legnagyobb együttműködés az atomenergia terén a két nemzet között. A 2018-as egyezmény szerint a két fél közösen épít fel Kínában négy atomerőművet.

A kínai gazdaság erősödéséről is további eredményeket tettek közzé: a városi alkalmazottak átlagos fizetése 2020-ban növekedést mutatott a COVID-19 járvány ellenére is. Az idei év első negyedévében Peking, Tianjin városok és Hebei tartomány GDP-je 17,1, 15,9 és 15,1 százalékkal nőtt, stabil kiindulást produkálva az év további részére.

Kína szárazföldi kereskedelme Európával megélénkült. A Kína-Európa között közlekedő tehervonatok száma áprilisban elérte a 1218-at, ami 24 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Eközben Liuzhou városa közvetlen Moszkváig közlekedő tehervonat indítását jelentette be, ami a tervek szerint a menetidőt két héttel fogja csökkenteni.

Kína részéről további bejelentés is volt a héten: Covid-19 elleni küzdelemben eddig Kína 700 millió darab vakcinát adott el vagy adományozott világszerte – az Egyesült Államok csupán 3 milliót. Kína önzetlenül segít a járvány sújtotta fejlődő világnak azáltal, hogy majdnem annyi Covid-19 vakcinát exportál, mint amennyit belföldön használ fel, így lényegében a kínai gyártmányú vakcinák „globális közjavaknak” minősülnek.

Az űrkutatás területén is jelentős eredményt ért el Kína, a Zhurong marsjáró május 15-én biztonságosan leszállt a vörös bolygón, így Kína a harmadik ország (Szovjetunió és az USA után), amely sikeres leszállást hajtott végre a Marson. Korábban a NASA-nak mindez évtizedeket vett igénybe.

Imran Khan pakisztáni és Li Keqiang kínai miniszterelnökök között a két állam közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából folytatott telefonbeszélgetésük alkalmával hangsúlyozták, hogy a Kína–Pakisztán Gazdasági Folyosó az „Övezet és Út” kezdeményezés egyik zászlóshajója.

A Közel-Keleten az Egyesült Arab Emírségekbe érkező közvetlen külföldi befektetések az elmúlt évben 44,2%-os növekedést értek el 2019-hez képest, és összesen 19,88 milliárd dollárt tettek ki. A Fitch eközben arra számít, hogy a kuvaiti gazdaság 2021-ben mérsékelt fellendülést fog produkálni és a növekedés eléri a 3,2%-ot.

Szaúd-Arábia hamarosan újra megnyitja kapuit a külföldi turisták előtt, miután a királyság bejelentette egyes külföldi érkezők esetében a karanténkorlátozások megszüntetését. Rashid Al Maktoum sejk, Dubaj miniszterelnöke és uralkodója pedig a dubaji „arab utazási piac kiállításon” úgy fogalmazott, hogy az általa vezetett emirátusban kezdődik a világ turisztikai fellendülése.

Afganisztán külkereskedelmi és gazdasági eredményeiről is olvashattunk a héten, Szaúd-Arábiával folytatott exportjának volumene és egyéb kereskedelmi tevékenységei 100 százalékkal nőttek 2020-ban. Afganisztán 2019-ben 13,28 millió dollár, 2020-ban már 28,56 millió dollár értékben exportált hazai árukat az öbölországba.

Emellett a Világbank támogatja a Mazar-i-Sharif-Kabul-Peshawar vasút megépítésének projektjét, amelynek keretében az 573 kilométeres vasút Taskentet Afganisztán fővárosán keresztül fogja összekötni Peshavárral. A fejlesztésekben az orosz vasút is részt vesz.

Az ország biztonsági helyzete azonban továbbra is kétséges. Frank McKenzie tábornok, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának vezetője bejelentette, június elején ajánlásokat fog tenni arra vonatkozóan, hogyan lehet a csapatok kivonása után a határokon keresztül nyomon követni az afganisztáni „terrorista csoportokat” és harcolni ellenük.

A kazah Kereskedelempolitika Fejlesztési Központja és a Tádzsikisztáni Kereskedelmi és Iparkamara együttműködési megállapodást írtak alá, mely értelmében elő kívánják mozdítani a két állam közötti kereskedelmi és üzleti partnerséget, ennek érdekében 70 millió dolláros fejlesztési beruházást terveznek végrehajtani 2021 végéig. A kazahsztáni áruk exportja az Eurázsiai Gazdasági Unió országaiba 2015-2020-ban 25% -kal nőtt 5-ről mintegy 6,5 milliárd dollárra. Az idegenforgalom fejlődéséhez hozzájárul, hogy Kazahsztán és Üzbegisztán minden technikai kérdést megoldott a többszöri belépésre jogosító turista vízum „Silk Road Visa” bevezetésével kapcsolatban.

Az üzbég gazdaság számára pozitívum, hogy az Uzbegiszton Temir Yullari és az orosz vasúti logisztikai vállalat (RZD) képviselői megállapodást kötöttek a hűtött konténerekben történő szállításhoz szükséges agro-expressz vasútvonal létrehozásáról.

Kína aktív jelenlétét bizonyítja a térségben, hogy Tádzsikisztán gazdaságában 2020 végére felhalmozott kínai beruházások volumene elérte a 3 milliárd 15 millió dollárt. A kínai tőkebefektetések aránya így külföldi befektetések teljes volumenének 35,5% -át tették ki. Az SCO tagországai eközben azt tervezik, hogy közösen finanszírozzák tádzsik a kiemelt projekteket.

Szingapúrban a Covid-19 utáni gazdasági fellendülés irányítására létrehozott munkacsoport jelentésében kiemelte, hogy a városállamnak építenie kell a digitalizációs lehetőségekre, támogatnia kell a zöld gazdaságot, az innovatív, nemzetközileg jelentős helyi vállalatokat, a sikeres köz-magán partnerséget és win-win együttműködést kell kialakítania a szomszédjaival. A szingapúri gazdasággal kapcsolatban két fontos hír említendő. A Singapore Airlines óriási 4,27 milliárd dolláros nettó veszteséget halmozott fel 2020 során, miután 98%-kal csökkent az utasforgalma. A Singapore Press Holdings, a Straits Times kiadója, pedig miután 2020-ban 85,3 millió szingapúri dollár veszteséget szenvedett, bejelentette, hogy leválasztja média részlegét és egy nonprofit leányvállalattá, alakítja (SPH Media Holdings).

Érdekes, hogy egy friss felmérés szerint a vietnami válaszadók több mint 50 százaléka vélekedett úgy, hogy Kínának van a legnagyobb befolyása Ázsiában, csupán 14,67 százalék választotta az Egyesült Államokat.

Leave a Reply

%d bloggers like this: