Hírszemle 21. hét

Az Eurázsia Központ 21. heti sajtófigyelése az eurázsiai térségről olyan régiókkal a fókuszban, mint a kelet-ázsiai, a délkelet-ázsiai, a belső- és közép-ázsiai, a közel-keleti és az oroszországi, valamint a posztszovjet térség. Legtöbbször eredeti nyelven igyekszünk figyelni az adott országok napi sajtóit.

A hét eseményeinek rövid összefoglalása

A nemzetközi színtéren a nagyhatalmak közül Kína ismét meghatározó szereplőnek bizonyult. Peking megerősítette, hogy kész együttműködni Oroszországgal és a nemzetközi közösséggel annak érdekében, hogy elmélyítse az országok közötti kölcsönösen előnyös együttműködést, és hozzájáruljon a világ békéjéhez és fejlődéséhez.

Liu He miniszterelnök-helyettes, Kína fő kereskedelmi tárgyalója és amerikai kollégája Catherine Tai csütörtökön telefonbeszélgetést folytatott egymással, melynek során a felek megállapodtak abban, hogy a két ország folytatja a kommunikációt, de egyes értesülések szerint Kína a tarifák visszavonásának fontosságát hangsúlyozta. A feszültséget fokozza, hogy az amerikai adminisztráció jelenleg megpróbálja Ázsia összeszerelési és tesztelési kapacitását az Egyesült Államokba telepíteni, ezzel párhuzamosan Kínából a gyárakat áthelyezni a szomszédos országokba, hogy Kínát kiszorítsa a globális félvezetőiparból.

Hassan Rouhani iráni elnöknek Hszi Csin-ping kínai elnök telefonon megerősítette, hogy Kína támogatja Irán ésszerű követeléseit az iráni nukleáris kérdéssel kapcsolatban egy átfogó közös cselekvési terv keretében, és készen áll az Iránnal való koordináció fokozására.

Kínát illetően arról is olvashattunk, hogy a növekvő online kiskereskedelmi értékesítés támogatásával az expressz csomagszállítók 83,36 milliárd csomagot kézbesítettek 2020-ban, ami éves szinten 31,2 százalékos növekedést jelent, 136,13 milliárd dollár működési bevételt generálva. A technológiai fejlődést jelzi, hogy az ország legnagyobb távközlési szolgáltatóinak április végéig 310 millió olyan felhasználója volt, akik az 5G hálózatot használták. Ide kapcsolódik, hogy május 26-án Guiyang városban elkezdődött a 2021-es Kínai Nemzetközi Big Data Expo, ahol komoly egyeztetések várhatók, főleg a big data-biztonságról és az 5G technológia fejlődéséről.

A Covid-19 világjárványt illetően, két hónappal a Tokiói Olimpia kezdete előtt az Egyesült Államok azt tanácsolja állampolgárai számára, hogy ne utazzanak Japánba. Mongólia ugyanakkor arról döntött, hogy június 1-jén megnyitja határait.

Ezzel egyidejűleg az Egyesült Államok Srí Lanka-i nagykövetsége 4700 PCR-tesztet adományozott Srí Lankának. A segítségnyújtásban a kínai kormány sem maradt le: Peking 500 ezer Sinopharm vakcinát küldött a szigetországnak.

A járványhelyzet Indiában is súlyos, de az India Reserve Bank meglátása szerint a jelenlegi járványhullám nem vetette vissza az indiai gazdaságot olyan nagy mértékben, mint az tavaly történt. Jaishankar indiai külügyminiszter az USA-ban tett látogatása során kiemelte, hogy a járvány leküzdésében az Egyesült Államok jelentős segítséget nyújtott, mire az amerikai képviselők is méltatták India hősies küzdelmét a koronavírus-járvány ellen.

A Fülöp-szigeteken áprilisban csökkent a nemzeti költségvetés hiánya köszönhetően az adókból befolyó magasabb jövedelemnek, de a Covid-19 így is súlyosan érinti az ország gazdaságát. Az országos oltási program viszont lassan halad mivel az emberek jelentős része idegenkedik a kínai Sinovac vakcinájától, ezért Duterte elnök május 18-án bejelentette, hogy a továbbiakban már nem lehet választani az oltóanyagok közül.

Szingapúrban a tengerészeti és a partmenti mérnöki szolgáltatásokat nyújtó iparág jelentős segítséget kaphat a működésük digitalizálásához egy olyan terv keretében, amely útmutatást nyújt a vállalatok számára digitális készültségük felmérésében és a digitalizálás módjainak meghatározásában. Emellett egy 800 millió dolláros támogatási csomagot jelentett be a kormány, amely megnövelt bértámogatásokat és bérleti kedvezményeket tartalmaz, hogy segítsék a vállalkozásokat és a munkavállalókat a Covid-19 korlátozások okozta hatások mérséklésében. A fenntarthatóságért és a környezetvédelemért felelős szingapúri miniszter Grace Fu pedig kihangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése, a tiszta energia és a zöld növekedés területén komoly együttműködési lehetősége van Szingapúrnak és az öbölmenti arab országoknak.

Reagálva azokra a jelentésekre, amelyek szerint az Egyesült Államok és Pakisztán amerikai katonai támaszpontok felállításáról állapodtak meg Pakisztán területén a tálibok bejelentették, hogy ellenzik a katonai bázisok létrehozását a térségben. Nem mellékes, hogy az afgán békefolyamatról szóló konferenciának várhatóan Pakisztán fog otthont adni. Reagálva az EU aggályaira Shah Mahmood Qureshi külügyminiszter kijelentette, hogy egyetlen fegyveres nyomásgyakorló csoportnak sem engednek beleszólást a pakisztáni kormány politikájába.

Az üzbég és oroszországi mezőgazdaság finanszírozására szolgáló nagy bankok, az “Agrobank” és a “Rosselkhozbank” fejlesztési együttműködési megállapodást írt alá. Szintén Üzbegisztánnal kapcsolatos hír, hogy Rashid Meredov türk és Abdulaziz Kamilov üzbég külügyminiszter aláírták a vízgazdálkodási kérdésekkel foglalkozó türkmén-üzbég vegyes kormányközi szerződést, elősegítve a közös földhasználat és a vízgazdálkodás fenntarthatóságának a fejlesztését. Utóbbi jelentőségét növeli, hogy Üzbegisztán és Türkmenisztán megállapodást írt alá a vízügyi kérdésekkel foglalkozó közös bizottság létrehozásáról. Üzbegisztán Kína számára is kiemelt partner, ennek ellenére amint arra az üzbegisztáni kínai nagykövetség is utalt kínai befektetők számos nehézséggel kényszerülnek szembenézni az országban. Viszont Kirgizisztánban Kína pozícióit erősíti, hogy a kirgiz tőzsde és a CADEX digitális eszközök tőzsdéje együttműködési megállapodást kötött, amely előirányozza a kínai vállalatok belépésének feltételeit a kirgiz tőzsdére. A közép-ázsiai ország Dél-Korea számára is fontos, Szöul elektromos jármű összeszerelő üzem építését tervezi a kirgizisztáni Isszik-kul partján.

Eközben az Eurázsiai Gazdasági Bizottság (EGK) igazgatósága jóváhagyta az Eurázsiai Gazdasági Unióról szóló szerződés II. Nagy Jegyzőkönyvnek nevezett módosítási csomagját, amely több mint 130 módosítást tartalmaz

A Közel-Keleten Dubaj pénzügyminisztériuma és az Egyesült Arab Emírségek Központi Bankja technikai összekapcsolási eljárást kezdeményezett azzal a céllal, hogy megkönnyítsék a kormányzati tranzakciós díjak fizetését az Emírségek közvetlen pénzbeszedési platformján.

Mariam al-Sadiq al-Mahdi szudáni külügyminiszter szerdán kinyilvánította hazájának azon törekvését, hogy minden területen megerősítse az együttműködést Törökországgal.

Utóbbi Lengyelország számára is fontos partner: Recep Tayyip Erdoğan török elnök május 24-én találkozott lengyel kollégájával, Andrzej Dudával, azt követően, hogy Lengyelország május 22-én 24 db fegyverrel felszerelt drónt vásárolt Törökországtól. A török energiaügyi és természeti erőforrásokért felelős miniszter pedig közölte, hogy az ország további fúrásokat hajthat végre a földgázkészletek felkutatása keretében a Földközi-tenger keleti részén és a Fekete-tengeren.

Érdekes adat, hogy a svájci UBS bank elemzése szerint az európai fogyasztók 700 milliárd eurót spóroltak meg a koronavírus járvány idején, de a költési kedv várhatóan növekedni fog a gazdaság újbóli megnyitását követően.

Leave a Reply

%d bloggers like this: