Hírszemle 22. hét

Az Eurázsia Központ 22. heti sajtófigyelése az eurázsiai térségről olyan régiókkal a fókuszban, mint a kelet-ázsiai, a délkelet-ázsiai, a belső- és közép-ázsiai, a közel-keleti és az oroszországi, valamint a posztszovjet térség. Legtöbbször eredeti nyelven igyekszünk figyelni az adott országok napi sajtóit.

A hét eseményeinek rövid összefoglalása

Magyarország ezen a héten is az eurázsiai kapcsolatok kiépítését szorgalmazta, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter először Kínába látogatott, ahol Wang Yi kínai külügyminiszterrel tárgyalt, ahol megállapodás született arról, hogy a Magyarországon jelenleg építés alatt álló Nemzeti Oltóanyaggyár alkalmas lesz a koronavírus elleni kínai vakcina előállítására is, ami nagy stratégiai előnyt jelent majd az ország számára – jelentette be Szijjártó Péter hétfőn Kínában. Ezt követően Üzbegisztánban, Izraelben és Oroszországban folytatott bilaterális tárgyalásokat az állami vezetőkkel és külügyminiszterekkel. Hazánk számára fontos hír, hogy a Gazprom orosz gázóriás 15 évre szóló előzetes megállapodást kötött Magyarországgal az országba történő gázszállításról. A gázügylet ez év október 1-jén léphet életbe, miután a jelenlegi megállapodás időtartama szeptember végén lejár. Budapest a koronavírus elleni Sputnik V vakcina előállításáról is tárgyalásokat folytat Moszkvával, hiszen a két fél egyaránt nyitott arra, hogy Magyarország orosz oltalom alapján vakcinát állítson elő, mondta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter. A Mongóliában létrehozott állami tulajdonban lévő szonginói biokombinátot illetően pedig tárgyalások kezdődtek annak magyar és mongol közös együttműködésben történő felújításáról.

A hét jelentős nemzetközi eseményei közé tartozik, hogy Kína és az Egyesült Államok képviselői megkezdték az egyeztetést a gazdaság és a kereskedelem területén, megállapodva a közös erőfeszítésekben egyes konkrét problémák megoldása érdekében.

Wang Yi kínai külügyminiszter a BRICS külügyminiszteri videókonferenciáján a világjárvány elleni közös küzdelemre, a regionális konfliktusok kezelésére, a világgazdaság fellendülésének támogatására hívta fel a figyelmet. A kínai politikus kijelentette, hogy Kína és a többi BRICS-ország is igyekszik minden segítséget megadni Indiának, a Covid-19 elleni védekezés támogatásához. A résztvevők a szellemi tulajdonjogokat rögzítő TRIPS (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights) megállapodás bizonyos pontjainak ideiglenes felfüggesztését is elfogadták a Covid-19-re való tekintettel.

Az EU és Kína közötti kapcsolatok romlásával párhuzamosan folytatódtak a tárgyalások az EU és India között egy szabadkereskedelmi megállapodásról, amire Európában sokan már ellensúlyként tekintenek Kínával szemben, ez azonban nagy tévedés, ugyanis India jelenleg nem tudja elfoglalni Kína helyét az EU gazdasági kapcsolatrendszerében.

Kína vonatkozásában komoly hírértékkel bír, hogy június 3-án a Xichang Satellite Launch Centerből a Long March 3B hordozórakétával sikeresen pályára állították a Fengyun-4 02 műholdat, amely elsősorban időjárási elemzésekben és előrejelzésekben, a környezeti és katasztrófamegfigyelés területén fog segítséget jelenteni.

Arról is olvasni lehetett, hogy a legnagyobb kínai internetes vállalatok az üzleti bevételek és a profit növekedéséről számoltak be 2021 első négy hónapjában, bevételeik elérték a 73,28 milliárd dollárt. Jelentős fejlemény, hogy Peking úgy döntött, hogy felgyorsítják a főváros úgynevezett “két zónájának” fejlődését, amihez több üzletbarát politikát vezetnek be, és folytatják a város nyitását a külvilág felé. A pekingi vezetés azt is bejelentette, hogy Kínában a házaspárok immár három gyermeket is vállalhatnak, felülírva ezzel a 2016-os rendeletet, amely kér gyermek vállalását engedélyezte.

Eközben a világ legnagyobb félvezető gyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) megkezdte az építkezést Arizonában a phoenixi telephelyén, ahol 12 milliárd dollárt tervez költeni chipgyártó létesítmény felépítésére.

Az afgán, a pakisztáni és a kínai külügyminiszter találkozóján Wang Yi kijelentette, hogy az amerikai külföldi erők kivonása Afganisztánból megnehezíti a biztonsági helyzetet, ezért az ENSZ Afganisztánban betöltött szerepének növelését szorgalmazta.

Csütörtökön Imran Khan pakisztáni miniszerelnök arról beszélt, hogy Pakisztán vezető szerepet fog játszani a klímaváltozás elleni harcban, ezért muszáj elérnie a kitűzött 10 milliárd fa telepítésének célját.

Az USA időközben úgy döntött, hogy 80 millió adag Covid-19 elleni vakcinát fog szétosztani a világban, ebből 7 millió adagot a dél-ázsiai és délkelet-ázsiai országoknak fog juttatni. India is részesül az adományból, amely ország ambiciózus vakcinadiplomáciája megfeneklett, a régió kisebb országai ma már inkább Kínától remélik az egészségügyi támogatást.

Bangladest viszont a Covid-19 sem akadályozta meg abban, hogy 2021–22-es üzleti évre 7,2 százalékos GDP-növekedést célozzon meg.

A Singapore Airlines (SIA) szerint minden adott ahhoz, hogy a vállalat újra globális szereplővé válhasson a Covid-19 visszaszorulását követően, hiszen április 1-je óta 15,4 milliárd dollár friss likviditást gyűjtött.

Mivel Thaiföldön az autótulajdonosok közül nagyon sokan küzdenek adósságtörlesztéssel, ezért a jegybank új autókölcsön-adósságközvetítési programot indított el, amelynek célja, hogy közel 100000 hitelfelvevőnek segítsen enyhíteni adósságterheit a világjárvány idején.

A Fülöp-szigeteken a Kincstár adatai szerint a filippínó kormány fennálló tartozása április végén új rekordmagasságot, 1099 trillió pesót ért el a megnövekedett belföldi és külső kötelezettségek miatt.

A közel-keleti eseményeket tekintve nagy jelentőséggel bír, hogy Szaúd-Arábiában felavatták az első olyan üzemet, amelyben napfény és levegő felhasználásával édesvizet állítanak elő a természetes környezet megőrzése és a fenntartható fejlődés részeként. Dubaj pedig azt tervezi, hogy 2050-re nullára csökkenti a tömegközlekedés szén-dioxid-kibocsátását elektromos és hidrogén hajtású taxik, iskolabuszok és helyi buszok alkalmazásával. A Knight Frank cég eközben arról tájékoztatott, hogy a dubaji ingatlanszektorban ebben az évben a becslések szerint 62 000 luxus lakóingatlan van, amely szám 2022-re körülbelül 63 000-re módosul.

Az Egyiptomi Élelmiszeripari Exporttanács bejelentette, hogy az ágazat Európai Unióba irányuló exportja 2021 első negyedévében mintegy 24%-kal nőtt, ami pontosan 152 millió dollárt jelentett, szemben az előző év azonos időszakának 116 millió dollárjával.

Törökország statisztikai hatóságának május 31-i adatai szerint 2021 első negyedévében az ország gazdasága éves szinten 7%-kal növekedett. A gazdaság számára kedvező hír, hogy Erdoğan elnök bejelentette, hogy bár a kijárási tilalom egész június hónapban folytatódik, vasárnaptól kinyithatnak a kávézók, a sportpályák, az edzőtermek és a vidámparkok.

A legfrissebb hírek szerint Üzbegisztán nagyon szeretné, ha Közép-Ázsia államfőinek harmadik ülésére már személyesen kerülne sor, ahol a közép-ázsiai országok vezetői a régió következő évi gazdasági és együttműködési terveiről fognak egyeztetni. A híradások arról is szóltak, hogy az üzbég kormány megkezdte a nap- és szélerőművek építésére vonatkozó projektek megvalósítását: a következő 10 évben a megújuló energiaforrások részarányának megháromszorozását tervezik. Üzbegisztán a Termez Nemzetközi Kereskedelmi Központot is megépíti az afganisztáni határon, ami a két ország közötti áruforgalom gócpontjává válhat.

A nagyhatalmak is aktívan jelen vannak a térségben. Tádzsikisztán és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) Közép-Ázsia Energiája néven új, ötéves regionális energetikai programot indított, amelynek költségvetése 39 millió dollár. Kína pedig Kirgizisztánnak nyújt élelmezési támogatást, ami magában foglalja 40 ezer tonna liszt, 20 ezer tonna cukor és 20 ezer tonna növényi olaj leszállítását és kb. 54 millió dollár támogatás kiosztását.

Leave a Reply

%d bloggers like this: