Hírszemle 24. hét

Az Eurázsia Központ 24. heti sajtófigyelése az eurázsiai térségről olyan régiókkal a fókuszban, mint a kelet-ázsiai, a délkelet-ázsiai, a belső- és közép-ázsiai, a közel-keleti és az oroszországi, valamint a posztszovjet térség. Legtöbbször eredeti nyelven igyekszünk figyelni az adott országok napi sajtóit.

A hét eseményeinek rövid összefoglalása

A hét nemzetközi eseményei közül kiemelkedik a G7-es csúcstalálkozó. Az esemény során Joe Biden amerikai elnök megragadta az alkalmat, hogy újra megerősítse az USA vezetését a demokratikus világban, és elősegítse a transzatlanti együttműködést. Ázsiával kapcsolatban pedig bejelentésre került az a globális infrastrukturális terv, amely a fejlődő országoknak kínál alternatívát a kínai Övezet és Út kezdeményezéssel szemben.

Joe Biden amerikai elnök szerdán Svájcban orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal Afganisztánról folytatott megbeszélést. Biden szerint „rendíthetetlen elkötelezettségét fejezte ki Ukrajna szuverenitása és területi integritása iránt”, és megvitatta az Egyesült Államok és Oroszország közös érdekét „az afganisztáni terrorizmus újbóli fellendülésének megakadályozásában”. Ugyanakkor viszont a háborús felek közötti békeszerződés hiányában Afganisztán és Pakisztán kormánya közös nyilatkozatában komoly aggodalmának adott hangot az afganisztáni erőszak esetleges fellendülése miatt a külföldi erők kivonulása után.

A brüsszeli NATO csúcs nyilatkozatára válaszolva az afgán külügyminisztérium köszönetét fejezte ki a NATO-nak az Afganisztánnak az elmúlt két évtizedben nyújtott támogatásért, a nemzetközi terrorizmus elleni közös küzdelemben, továbbá az afgán nemzetvédelmi és biztonsági erők felépítésében és kiképzésében vállat szerepéért.

Putyin elnök egy interjúban kijelentette, hogy országa elégedett azzal, hogy Oroszország és Kína kapcsolatai soha nem látott magas szintre jutottak, Zhao Lijian, a Kínai Külügyminisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy Kína nagyra értékeli Putyin elnök pozitív kijelentését a kínai-orosz kapcsolatokkal összefüggésben. Szakértők szerint Moszkva és Peking valószínűleg megerősíti szövetségét, függetlenül az USA-Oroszország csúcstalálkozó eredményeitől, hiszen Kínának és Oroszországnak „nincs más választása”, mint közelebb lépni.

Wang Yi kínai külügyminiszter június 15-én videóüzenetet küldött a Sanghaji Együttműködési Szervezet Napján a szervezet megalapításának 20. évfordulóján tartott fogadására, amelyben közös erőfeszítéseket sürgettek a közösség tovább építésének felgyorsítására.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az Eurázsiai Gazdasági Uniónak (EAEU) nyitva kell hagynia az ajtókat az EU-s országokkal való együttműködések előtt. A belorusz fél kidolgozta az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) országai számára a közös tudományos, műszaki és innovatív együttműködéséről szóló nemzetközi megállapodás tervezetét, ami lehetővé teszi az integráció további mélyítését.

Mivel Üzbegisztán az Orosz Föderáció kulcsfontosságú partnere a régióban Oroszország szerint a két állam teljes körű kétoldalú együttműködést alakít ki minden irányban a gazdaságtól az energetikáig, az oktatástól a tudományig. Cseljabinszkban eközben nemzetközi fórumot szerveztek, ahol az Üzbegisztán és Oroszország közötti etnikai és kulturális kapcsolatok, az ifjúsági turizmus és a hallgatók mobilitásának kilátásai, valamint a kereskedelmi és gazdasági együttműködés részletei kerültek megvitatásra.

Bakhtiyor Khakimov, az orosz elnök SCO ügyekért felelős különmegbízottja kiemelte, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) egyetértési megállapodást készít elő az Eurázsiai Gazdasági Bizottsággal (EGK). Eközben Tádzsikisztán elnöke, Emomali Rahmon szükségesnek tartotta a tagállamok közötti együttműködés fokozását az energiaszektorban.

Kirgizisztán elnöke Szadir Zsaparov hivatalos látogatást tett Törökországba. A találkozón a két ország elnöke azt a célt tűzte ki, hogy az államok közötti kereskedelmi forgalom elérje 1 milliárd dollárt.

Június 16-án, reggel 11 órakor hivatalosan is bemutatásra került az a három kínai űrhajós, akik a Shenzhou 12 űrhajó fedélzetén készültek a kínai űrutazásra. Jelentős esemény, hogy a kínai Senzhou-12 pilóta nélküli űrhajó csütörtökön sikeresen összekapcsolódott a Tianhe űrállomás moduljával 6,5 órával azután, hogy elindult a Hosszú Menetelés-2F Y12 hordozórakéta segítségével a Jiuquan Műholdindító Központból. A 3 űrhajós feladata az űrállomás építése lesz.

 Délkelet-Ázsiában jelentős hírértékkel bír, hogy a régió legnagyobb állama Indonézia nyilvánosságra hozta, hogy 2050-ig csak elektromos autókat és motorkerékpárokat szeretne értékesíteni, vagyis minden 2040-től értékesített motorkerékpár elektromos meghajtású, 2050-től pedig minden új autó elektromos jármű (EV) lesz. Indonézia számára jó hír, hogy a Covid-19 ellenére a külföldi közvetlen befektetések mértéke 2020-ban csupán 2,4%-kal csökkent az egy évvel korábbiakhoz képest, miközben az ASEAN területén 31%-os volt a visszaesés.

A thai kormány eközben reményét fejezte ki, hogy a Keleti Gazdasági Folyosóban a befektetések összértéke az év végéig eléri a 300 milliárd bath-ot. A kormányzat július 1-étől Phuket turisztikai központjának újbóli megnyitását is tervbe vette, ami, példaként szolgálhat más ázsiai helyszínek számára is, hogy újból fogadják a látogatókat a Covid-19 után.

Mianmarban hétfőn kezdetét vette a Aung San Suu Kyi pere, melynek során az ügyészek többek között lázadással és a koronavírus ellenes szabályok megszegésével vádolták meg. Az ország a harmadik legnagyobb ritkaföldfém tartalékokkal rendelkezik a világon, de a politikai felfordulást követően ma a korábbiaknál nagyobb mennyiségben folyik a kitermelés, melyből a szankciók ellenére a katonai kormányzat profitál.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) időközben csökkentette a Fülöp-szigetekre vonatkozó 2021-es gazdasági növekedési előrejelzését, melynek értelmében a szervezet a korábbi 6,9% helyett 5,4%-os GDP növekedéssel számol.

Az iraki kormány arra számít, hogy az olaj minimális hordónkénti ára az év második felében, nem haladja meg a 75 dollárt. Az iraki olajbevételek a koronavírus járvány negatív hatásai miatt tavaly a felére csökkentek, de Irak olajszektora felfelé ívelő szakaszba lépett.

Az egyiptomi nemzeti ipar nagy fejlődésnek indult az elmúlt hét évben, az állam jelenleg azon dolgozik, hogy megvalósítsa az “új komplexumok projektet”, amely több mint 5000 új ipari egység megépítését foglalja magában. Figyelembe véve az egyiptomi gazdaság helyzetét, Bruno Le Maire francia gazdasági és pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy helyes döntés az afrikai arab országba való befektetés és az Egyiptommal aláírandó együttműködési megállapodások teljes összege 4 milliárd eurót tesz ki.

Hivatalos források szerint Dubaj nem olajipari külkereskedelme 2021 első negyedévében 10 százalékos növekedést produkált, elérve a 354,4 milliárd dirhamot (96,4 milliárd dollár).

Izrael új kormánya bejelentette, hogy nem emeli az adókat, és elkötelezett a kétéves 2021–22-es költségvetés elfogadása mellett. Naftali Bennett miniszterelnök korábban azt is nyilatkozta, hogy alig várja, hogy az Egyesült Arab Emírségekkel együttműködve előmozdítsa a régió békefolyamatát. A két külügyminiszter találkozóján ennek a részleteiről egyeztettek a felek.

Törökország külügyminisztere, Mevlüt Çavuşoğlu a délkelet-európai együttműködési folyamat (SEECP) csúcstalálkozójának megnyitóján azt közölte, hogy az Antalya Diplomáciai Fórummal a diplomáciai befolyásuk megerősítésére törekszenek. Recep Tayyip Erdoğan török elnök pedig június 13-án, még a csúcstalálkozó előtt találkozott a NATO-tagországok vezetőivel Brüsszelben, ahol külön tárgyalásokat folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, Gitanas Nauseda litván és Egils Levits lett elnökkel.

Leave a Reply

%d bloggers like this: