Hírszemle 25. hét

Az Eurázsia Központ 25. heti sajtófigyelése az eurázsiai térségről olyan régiókkal a fókuszban, mint a kelet-ázsiai, a délkelet-ázsiai, a belső- és közép-ázsiai, a közel-keleti és az oroszországi, valamint a posztszovjet térség. Legtöbbször eredeti nyelven igyekszünk figyelni az adott országok napi sajtóit.

A hét eseményeinek rövid összefoglalása

Fontos magyar vonatkozású hír, hogy Abat Fayzullayev üzbég nagykövet megbeszélést folytatott Dubéczi Zoltánnal, a Magyar Rektori Konferencia főtitkárával, melynek során megvitatták a magyar küldöttség Taskentben tartandó látogatásával kapcsolatos pontokat. A fórum célja legfőbb célja az Üzbegisztán és Magyarország közötti felsőoktatás kapcsolatok további elmélyítése volt. Az üzbég nagykövet a Magyar Agrárkamara alelnökével és a Magyar Húsipari Feldolgozók Szövetségének elnökével, Éder Tamással is tárgyalt, a baromfitenyésztéssel kapcsolatos együttműködés bővítése érdekében.

Az elmúlt hét legfontosabb történései a nemzetközi színtéren az Övezet és Út konferenciához, valamint Afganisztán jövőjéhez kapcsolódtak. Június 23-án Kína virtuális Övezet és Út konferenciát rendezett, amelyen 29 ország képviselői vettek részt. A korábbiakkal ellentétben a résztvevők az állam és kormányfői szint helyett csupán miniszteri szinten képviseltették magukat.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a IX. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián elmondta, hogy „Nagy a valószínűsége, hogy a NATO-erők kivonulása után a polgárháború folytatódni fog Afganisztánban…”. Eközben az afgán vezetők Ashraf Ghani elnök, Amrullah Saleh első alelnök és Abdullah Abdullah, a Nemzeti Megbékélés Főtanácsának vezetője szerda este kétnapos washingtoni látogatásra indult, hogy találkozzon Joe Biden amerikai elnökkel, és hogy megvitassák a jelenlegi és jövőbeli kapcsolatokkal, kötelezettségvállalásokkal kapcsolatos kérdéseket.

Kína és India között továbbra is elég feszült a helyzet, de Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerint az Indiával elhúzódó határkérdést békés tárgyalások útján kell megoldani, és nem szabad összekapcsolni egyéb problémákkal.

Kína és Srí Lanka együttműködését segíti elő, hogy 2021. június 15-én megkezdte munkáját a Kína – Srí Lanka Kereskedelmi és Gazdasági Együttműködési Szövetség, amelynek a célja a két ország közötti kereskedelmi és beruházási együttműködés fokozása.

Kína más országok iránti elkötelezettségét bizonyítja, hogy 120 millió adag koronavírus-vakcinát szállított vagy tervez szállítani az ASEAN országoknak, ami körülbelül 4,8-szorosa annak a számnak, amelyet az Egyesült Államok és az európai országok biztosítottak.

Érdekes fejlemény, hogy az Egyesült Nemzetek Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) arra számít, hogy a közvetlen külföldi befektetések a tavalyi 35 százalékos visszaesés után idén helyreállnak a világban.

Kínában a digitális fizetési szolgáltatások nagy népszerűségre tettek szert, amit tovább népszerűsíthet a digitális RMB pénznem (eCNY) bevezetése. Az e-CNY számára 2022 lehet a kitörési pont, amely az ország központi bankjának egyik legfontosabb eszközévé válhat a monetáris szuverenitás fenntartására a digitális korszakban. Eközben a pénzügyi kontroll biztosítása érdekében Kína igyekszik visszaszorítani azok bányászatát és kereskedelmét.

Kína kivételes fejlődését jól érzékelteti, hogy csupán 1988-ban készült el a Sanghajt Jiadinggel összekötő nagy jelentőségű 15,9 kilométeres út, de 30 évvel később az ország gyorsforgalmi úthálózata már 160 000 km, és ezzel az első helyet foglalja el a világon, ráadásul 2009 óta Kína a világ legnagyobb autógyártója, ahol tavaly 281 millió gépkocsi volt használatban.

A Kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint Kína lakásárai növekedtek a leggyorsabb ütemben az elmúlt kilenc hónap alatt, miközben a múlt hónapban a kínai lakáskínálat több mint 70%-ban csökkent. Jelenleg Shenzhen ingatlanpiaca a legforgalmasabb egész Kína szerte, mivel a kereslet jóval meghaladja a kínálatot a világjárvány utáni korszakban.

Érdekesség, hogy a Forbes üzleti magazin kínai kiadása hétfőn tette közzé a “Women in Tech 2021” listáját, amelyben 50 kínai nő szerepel.

Dél-Ázsiát illetően fontos hír, hogy a legfrissebb adatok szerint az indiai vállalatok 99 projektbe fektettek be és 4830 munkahelyet teremtettek Nagy-Britanniában az elmúlt évben, így az Egyesült Államok után India volt a második legnagyobb külföldi befektető az országban.

Megállapítható, hogy a régióban Banglades az egyik legnagyobb gazdasági sikertörténet. Az idén 50 éves állam most arra törekszik, hogy az ENSZ legkevésbé fejlett országok listájáról átkerüljön a felső közepes jövedelmű gazdaságok közé.

Thaiföldön a hatóságok a Covid-19 ellenes erőfeszítések részeként július 1-jén megnyitják Phuket szigetét a turisták előtt, remélve, hogy ha a lépés sikere esetén, azt az ország más területein is alkalmazhatják. Eközben a thai szállítási miniszter Saksayam Chidchob szerint a Thai-öblöt az Anadaman-tengerrel összekötő déli szárazföldi híd megaprojekt, jelentős mértékben fogja elősegíteni a thai gazdaság növekedését.

Az indonéz statisztikai hivatal közzétette az első eredményeket a 2020-as népszámlálásról, melynek értelmében az ország teljes népessége 2020 szeptemberében 270,2 millió főt tett ki, miután a 2010–2020-as évtizedben átlagosan 1,25 százalékos volt az éves növekedés.

Napvilágra került, hogy a szingapúri kormány megközelítően 3,8 milliárd dollárt fordít az info-kommunikációs technológiai (ICT) fejlesztésekre az idén a közszféra digitalizációjának felgyorsítása érdekében.

Szomorú hír, hogy csütörtökön elhunyt a Fülöp-szigetek korábbi elnöke Benigno Aquino, akinek hatéves hivatali ideje (2010–2016) egybeesett a Fülöp-szigetek átalakulásával „Ázsia növekvő tigris” gazdaságává és a régióban a liberális demokrácia bástyájává.

A Közel-Kelet gazdasági életében fontos fejlemény, hogy Dubajban újból megnyitják az 1-es terminált a nemzetközi repülőtéren, 15 hónappal azután, hogy bezárták a koronavírus világjárvány miatt. A turizmus fellendülését az is előmozdíthatja, hogy Abu Dhabi az amerikai Pfizer és a kínai Sinopharm cég által gyártott koronavírus-vakcinákat kínálja a turistáknak. A Dubaji Kereskedelmi Iparkamara elemzéséből azt is megtudhatjuk, hogy az Egyesült Arab Emírségek e-kereskedelme 2020-ban elérte a legmagasabb szintet, szám szerint a 3,9 milliárd dollárt, ami 53%-os növekedést jelent 2019-hez képest.

Az Antalya Diplomáciai Fórumon Djorđe Radulović montenegrói külügyminiszter kijelentette, hogy országa és Törökország számos területen nagyon fontos szövetséges. Törökország számára Oroszország is értékes partner: A két ország közötti teljes körű légi forgalom újraindulásával arra lehet számítani, hogy júliustól kezdve körülbelül 1 millió orosz turista érkezik török üdülőhelyekre. Az Aselsan török vállalat eközben 42,6 millió euró értékben kötött megállapodást egy nemzetközi ügyféllel, védelmi ipari termékek értékesítéséről.

Egyiptomban pedig Nevine Gamea kereskedelmi és ipari miniszter bejelentette, hogy az egyiptomi nem olajexport jelentős, 19%-os növekedést ért el 2021 első 5 hónapjában, elérve a 12,323 milliárd dollárt.

Mihail Myasnikovich, az Eurázsiai Gazdasági Bizottság (EGK) vezetője úgy nyilatkozott, hogy az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) országai 2023. január 1-ig aláírják az olaj- és olajtermékek közös piacáról szóló szerződést. Alekszej Overcsuk, az Orosz Föderáció miniszterelnök-helyettese pedig arról számolt be, hogy az EAEU államai több mint 70%-ra növelték a rubel részesedését a kölcsönös elszámolásokban, elősegítve a gazdasági integrációt. Az sem mellékes, hogy az EAEU és Egyiptom jelentős előrelépést tett a szabadkereskedelmi szerződések megvalósítására.

Moszkvában időközben megtartották az üzbég-orosz vegyesbizottság második ülését, ahol a két ország képviselője bejelentette, hogy a kereskedelmi forgalmat a közeljövőben 10 milliárd dollárra szeretnék növelni. Mihail Mishustin orosz miniszterelnök ugyanakkor az Orosz Föderáció és Üzbegisztán közötti együttműködés bővítését szorgalmazta az ipar, az üzemanyag- és energetikai komplexumok területén.

Leave a Reply

%d bloggers like this: