Hírszemle 27. hét

Az Eurázsia Központ 27. heti sajtófigyelése az eurázsiai térségről olyan régiókkal a fókuszban, mint a kelet-ázsiai, a délkelet-ázsiai, a belső- és közép-ázsiai, a közel-keleti és az oroszországi, valamint a posztszovjet térség. Legtöbbször eredeti nyelven igyekszünk figyelni az adott országok napi sajtóit.

A hét eseményeinek rövid összefoglalása

Fontos magyar vonatkozású hír, hogy elkészült a Balkán Áramlat gázvezeték lineáris része, ami a  gyakorlatban azt jelenti, hogy a vezeték teljes hossza Törökország partjaitól egészen Magyarországig befejeződött, így Közép-Európa gázellátása biztosítottá vált.

Eközben a hanti-manysi autonóm körzet kormánya és a magyar külgazdasági és külügyminisztérium között megállapodás jött létre gazdasági, tudományos kulturális és más területeken történő együttműködések megvalósításáról.

A magyar-orosz együttműködéssel megkezdődött a gumival módosított bitumen (RMB) előállítására szolgáló üzem építése a tatársztáni Nizhnekamskban. Az RMB gyártási technológiát a magyar MOL-csoport szakemberei fejlesztették ki, miközben a projekt a MOL és a Tankeo közös beruházása lesz.

A Covid-19 elleni védekezéssel kapcsolatban pedig komoly fejlemény, hogy 2022 végén tervezik megnyitni Debrecenben azt a vakcinagyártó üzemet, amely az orosz „Sputnik V” gyógyszert is előállítja, nyilatkozta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter.

A hét főbb nemzetközi eseményei közül kiemelhető, hogy Xi Jinping elnök virtuális csúcstalálkozót tartott Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral, melynek során Xi a kölcsönös tiszteletre és a szoros együttműködésre szólított fel, amit alapvetően az európai vezetők is támogattak és a Kínával való szoros gazdasági partnerség mellett kötelezték el magukat.

A kereskedelmi kapcsolatok megerősítése jegyében a héten négy tehervonat indult a kínai Guandongból és Hunanból tele konténerekkel Európa felé. A négy, 200 konténer áruval megrakott vonat Németországba, Oroszországba és Fehéroroszországba tart.

Kína és az USA között nem enyhül a feszültség. A kínai vállalatok amerikai tőzsdéről való kitiltása, Kína kemény gazdasági nacionalizmus felé fordulását eredményezte, amelyet Xi Jinping kínai elnök július 6-i bejelentése az amerikai „technológiai blokádok”-ról fémjelez. Ugyanakkor a a Biden-kormány külügyminisztériumának egyik vezető tisztségviselője kijelentette, hogy szerinte Kína és az Egyesült Államok békésen létezhet egymás mellett, és a kétoldalú kapcsolatokat nem szabad “új hidegháborúnak” tekinteni. Kína azonban továbbra sem tartja egyértelműnek az amerikai álláspontot, így az együttműködés magasabb szintre emelésével kapcsolatban is óvatos. Érdekes, hogy Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter eközben felszólította a feleket arra, hogy a legfontosabb, hogy mindkét fél kötelezettséget vállaljon a konfliktusok felszámolására az ellentétek félretétele és a párbeszéd keresése révén.

A kínai gazdaságot érintően fontos fejlemény, hogy a központi bank csütörtökön 10 milliárd yuan (kb. 1,55 milliárd USA dollár) passzív repót hajtott végre, hogy fenntartsa a likviditást a bankrendszerben. A kínai ipart tekintve pedig figyelemreméltó, hogy Peking felgyorsítja az új energiájú jármű-akkumulátorok újrafeldolgozására irányuló erőfeszítéseket a cirkuláris gazdaság keretében. Az elmúlt évtizedek gazdasági eredményeit értékelve pedig kijelenthető, hogy a hiányosságok ellenére a Kínai Kommunista Párt megérdemli a gazdasági növekedésben betöltött szerepének elismerését, hiszen nélküle erre biztosan nem kerülhetett volna sor.

Dél-Koreával kapcsolatban megemlíthető, hogy a Samsung Electronics technológiai óriás 53,37% -os növekedést prognosztizált a második negyedéves adatok alapján, köszönhetően a magas chip áraknak és a leállás után az egyik legfontosabb amerikai gyárban újra indult a termelés.

Dél-Ázsiában Bangladesről is érdekes hírek láttak napvilágot. A koronavírus-járvány ellenére 13613 új vállalatot regisztráltak az országban a 2021-es pénzügyi évben, ami a valaha volt legmagasabb cégregisztráció egyetlen év alatt. A kormány időközben kijelentette, hogy 2010 óta évente átlagosan 2 milliárd dollárt költ éghajlatváltozás mérséklésére és az ahhoz való alkalmazkodásra. De a nemzetközi kereskedelemben való jelenlét megerősítése is fontos cél: Banglades ebben a pénzügyi évben 51 milliárd dollár értékű exportot kíván megvalósítani.

Afganisztánt érintően a német kormány közölte, hogy a haderő kivonása előtt 446 afgán alkalmazottat és családtagjaikat, vagyis összesen 2250 embert látott el úti okmányokkal.

A Fülöp-szigeteken Rodrigo Duterte elnök szerdán a televízióban úgy nyilatkozott, hogy komolyan fontolóra veszi, hogy a jövő évi elnökválasztáson elinduljon az alelnöki pozícióért, mivel még befejezetlen feladatai vannak az országban.

Vietnam gazdasági fejlődéséről sokat elárul, hogy az ország legnagyobb konglomerátuma a VinGroup azt tervezi, hogy az autógyártással foglalkozó leányvállalata a VinFast a következő évben már az amerikai és az európai piacokat is meghódítja.

Szingapúrban kisebb belpolitikai vihart kavart, hogy a foglalkoztatási igazolvánnyal (EP) Szingapúrban dolgozó indiaiak aránya a tavalyi 14 százalékhoz képest tavaly megduplázódott és 25 százalékra nőtt. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy az infokommunikációs szektorban nagy hiány mutatkozik a szakképzett munkaerőt tekintve, így a városállamban jelenleg is 6000 állás betöltetlen.

A Közel-Keleten fontos esemény, hogy a világ egyik legnagyobb konténerszállító hajója az Ever Given július 7-én elhagyta Szuezt és folytatta útját Port Said felé, azt követően, hogy 106 nappal ezelőtt megfeneklett a szorosban.

Irakban hozzájárul a biztonsági helyzet romlásához, hogy az ország egyre inkább az USA és Irán proxy háborújának színterévé válik, július 7-én az Al-Assad légibázis bombázása is ezt támasztja alá.

Az EU és Törökország gazdasági kapcsolatainak fejlődését bizonyítja, hogy Törökországból az EU-országokba irányuló export 2021 január – júniusában 42 %-kal (75-ről 104 milliárd dollárra) nőtt a 2020 azonos időszakához képest.

Az Innoprom Nemzetközi Ipari Kiállítást július 5. és 8. között rendezik meg Jekatyerinburgban, ahol kb 12 ezer orosz és nemzetközi résztvevő vesz részt a kiállításon, hogy tapasztalataikat megosszák egymással és megvitassák az ipar rugalmas alkalmazkodásának lehetőségeit a világjárvány okozta válság összefüggésében.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tárgyalásokat folytatott Lim Jock Hoi, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) főtitkárával az Eurázsiai Gazdasági Unióval (EAEU) és a Sanghaji Együttműködési Szervezettel (SCO) való kapcsolatának elmélyítéséről, valamint a kétoldalú kapcsolatok előmozdításának lehetőségeiről. A Retno Marsudi indonéz külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokon pedig az EAEU és Indonézia közötti szabadkereskedelmi zóna létrehozása is felmerült.

Az infrastrukturális fejlesztéseket nézve jelentős lépés, hogy Gurbanguly Berdimuhamedov, türkmén elnök elrendelte egy nemzetközi pályázat kiírását egy híd építésére és az ahhoz vezető út rekonstrukciójára, ami a Türkmenisztán és Kazahsztán közötti összeköttetést fogja biztosítani.

Leave a Reply

%d bloggers like this: