Hírszemle 28. hét

Az Eurázsia Központ 28. heti sajtófigyelése az eurázsiai térségről olyan régiókkal a fókuszban, mint a kelet-ázsiai, a délkelet-ázsiai, a belső- és közép-ázsiai, a közel-keleti és az oroszországi, valamint a posztszovjet térség. Legtöbbször eredeti nyelven igyekszünk figyelni az adott országok napi sajtóit.

A hét eseményeinek rövid összefoglalása

Kelet-Ázsiával kapcsolatban a héten a legfőbb hírek Kína gazdaságáról szóltak. Az előzetes vámstatisztikák szerint Kína határokon átnyúló e-kereskedelme tartotta a növekedési ütemet az év első felében és elérte a 886,7 milliárd yuant, ami 28,6%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Kína és az Európai Unió közötti kétoldalú kereskedelem is sokat fejlődött. Az év első felében 26,7 százalékkal nőtt és 2,52 billió yuanra (389 milliárd amerikai dollár) ugrott, amivel az EU Kína második legnagyobb kereskedelmi partnere lett. Az Európa és Kína közötti vasúti forgalom megélénkülése is figyelemre méltó: Kína-Európa viszonylatban közlekedő tehervonatok az év első félévében 7377 utat hajtottak végre, ami 43 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ukrajna is fontos szerepet kaphat Európa és Kína együttműködésében és akár Peking hídja is lehet Európába, derül ki a Xi Jinping és Volodymyr Zelensky elnökök telefonbeszélgetéséből.

Összességében Kína GDP-je 12,7 százalékkal bővült 2021 első felében, miközben a fellendülés továbbra is szilárdan halad előre, a második negyedévben pedig az ország GDP-je 7,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Dél-Ázsia esetében India és Kína között továbbra is komoly feszültség tapasztalható. Szerdán Dusanbéban, az SCO-találkozó alkalmával személyes találkozóra került sor S. Jaishankar külügyminiszter és kínai kollégája, Wang Yi között. Ugyan mindkét fél a kölcsönösen elfogadható megoldást keresi, de konkrét javaslat egyelőre nem született az ügyben.

Afganisztán is a hírek középpontjába került. Afgán és a pakisztáni tisztviselők csütörtökön aláírták az afgán-pakisztáni tranzitkereskedelmi megállapodás hat hónapos meghosszabbítását, így a két fél szerint a két ország közötti kereskedelmi problémák 95 százaléka megoldódott. Időközben a tálibok három hónapos tűzszünetet ajánlottak a kormánynak cserébe 7000 tálib fogoly szabadon bocsátásáért – közölte csütörtökön a kormányzati tárgyaló. Az afgán kormány felszólította a környező országokat, hogy működjenek együtt a tálibok menedékhelyeinek bezárása és a tálibok finanszírozási forrásainak megszüntetése érdekében, melynek során Ashraf Ghani afgán elnök különösen Pakisztán negatív szerepéről beszélt, mire Imran Khan pakisztáni miniszterelnök válaszképpen úgy nyilatkozott, hogy országának esszenciális érdeke az afgán béke, hiszen Afganisztán a híd Dél-Ázsia és Közép-Ázsia között, emellett megjegyezte, hogy az ország, amely a legtöbbet szenvedett az afgán konfliktusból, az Pakisztán. Ashraf Ghani afgán elnök a héten üzbég kollégájával, Szavkat Mirzijojevvel is találkozott Üzbegisztán fővárosában, Taskentben, melynek alkalmával a két államfő megvitatta az afgán békefolyamathoz kapcsolódó kétoldalú gazdasági együttműködést, és a legfőbb biztonsági és politikai kérdéseket.

Délkelet-Ázsia vonatkozásában elsősorban Szingapúrról szóltak a hírek. Kiderült, hogy rekord ütemben nőtt a szingapúri gazdaság 2021 második negyedévében, összehasonlítva az előző év azonos időszakával, amikor a Covid-19 járvány a gazdaságot a legsúlyosabb recesszióba sodorta. A GDP 14,3 százalékkal bővült az áprilistól júniusig tartó negyedévben. Az Asia Tech X Singapore rendezvényén Josephine Teo szingapúri kommunikációs és információs miniszter kijelentette, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti egyre növekvő rivalizálás magában hordozza a technológiai kettéágazás kockázatát, ennek elkerülése érdekében viszont fokozott multilaterális nemzetközi együttműködésre van szükség, hiszen a digitális jövő kialakítása is csupán nemzetközi partnerségek révén valósulhat meg. A hét elején Szingapúr bejelentette, hogy területnyerési munkálatokat fog indítani 0,5 tengeri mérföldre Pedra Branca szigetétől. A 7 hektáros területfeltöltés célja a hajók kikötésének biztosítása, az adminisztratív támogatás növelése és a sziget kommunikációs létesítményeinek javítása. Szingapúr szerdán az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló törekvésének részeként pedig bemutatta a világ egyik legnagyobb úszó napenergia-gazdaságát, amely 45 futballpálya nagyságú területet fed le.

Mahmúd Abbász palesztin elnök “sikeres” törökországi látogatást tudhat maga mögött, amelynek során találkozott török kollégájával, Recep Tayyip Erdoğannal, aki biztosította őt a palesztin érdekek támogatásáról, főleg Izrael politikájával szemben.

Izrael időközben a koronavírus-járvány ellen új stratégiát fogadott el mely azon a feltételezésen alapul, hogy a járvány itt marad, de az izraeli gazdaság minimális károsodásával kezelhető lesz.

Törökország hírül adta, hogy megkezdték az első hazai fejlesztésű lég- és rakétavédelmi rendszer (HISAR) tömeggyártását, amelyeket katonai bázisok, létesítmények és a csapatok légi fenyegetésekkel szembeni védelmére fejlesztettek ki. A török gazdasággal kapcsolatban egyébként érdekes adat, hogy júniusban Törökország-szerte 134 731 lakóingatlant értékesítettek, ami 127,7 százalékos növekedést jelent a májusi eladásokhoz képest.

A régió gazdasági helyzetéről sokat elárul, a Hays jelentése, melynek értelmében a régió vállalkozásainak több mint fele felépült a COVID-19 üzleti tevékenységükre gyakorolt negatív hatásaiból, ugyanis a megkérdezettek 52 százaléka szerint a vállalkozásuk a szokásos vagy növekedési szakaszban van a COVID-19 tavalyi kitörését követően.

A jövőbeni kilátásokat viszont komolyan befolyásolhatja, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség kedden közölte, hogy az olajpiacon jelenleg készlethiány várható tekintettel az OPEC +-on belüli kialakult vitára a termelési korlátozások enyhítésének módjáról.

Július 10-én hatályba lépett Szerbia és az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) közötti szabadkereskedelmi megállapodás, új piacot nyitva Belgrád számára hiszen a megállapodás aláírásával Szerbia magas fokú kereskedelmi liberalizációt kapott.

Olvashattunk arról, hogy az EAEU-hoz történő csatlakozás Irán számára fontos cél, amelyet a tagállamok is támogatnak, hiszen új lehetőségeket látnak a térség fejlődésében. A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) külügyminiszteri tanácsának Dusanbén tartott ülésén pedig az orosz fél sürgette, hogy pozitívan mérlegeljék Teherán tagsági kérelmét. Az SCO közelgő csúcstalálkozóján vélhetően több egyetértési és együttműködési megállapodás is születik majd az EAEU-val, az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Bizottságával (ESCAP) kapcsolatban.

Kína különös jelentőséget tulajdonít a Türkmenisztánnal való kapcsolatok megerősítésének, jelentette be Wang Yi kínai külügyminiszter Gurbanguly Berdimuhamedov türkmén elnökkel való tárgyalását követően, miután ismertették a két ország közötti fontosabb fejlesztési és gazdasági projekteket is.

Kína számára természetesen Üzbegisztán is fontos: Szavkat Mirzijojev elnök és Wang Yi kínai külügyminiszter megbeszélést folytattak Taskentben, amelynek során megvitatták az afganisztáni helyzetet és a két ország közötti együttműködési folyamatokat, valamint megállapodtak abban, hogy továbbra is együttműködnek a koronavírus elleni küzdelemben. Megemlítendő, hogy idén Taskent ad otthont a „C5 + 1” együttműködés következő találkozójának, amely öt közép-ázsiai ország (Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán) mellett az USA-val kiegészülve egy nemzetközi platformmá vált.

Leave a Reply

%d bloggers like this: