Hírszemle 29. hét

Az Eurázsia Központ 29. heti sajtófigyelése az eurázsiai térségről olyan régiókkal a fókuszban, mint a kelet-ázsiai, a délkelet-ázsiai, a belső- és közép-ázsiai, a közel-keleti és az oroszországi, valamint a posztszovjet térség. Legtöbbször eredeti nyelven igyekszünk figyelni az adott országok napi sajtóit.

A hét eseményeinek rövid összefoglalása

Kelet-Ázsia híreit illetően az olimpia mindenképpen központi helyet foglalt el a nemzetközi sajtóban. Megtudhattuk, hogy Tokióban a kínai küldöttség 777 taggal lesz jelen, akik közül 431-en sportolók. Ez az ország eddigi legnagyobb képviselete, amelyet tengerentúli olimpiai játékokra küldött. A nyitóünnepség előtt, viszont már három COVID-19 esetet igazoltak az olimpiai faluban, így félő, hogy a sportolók faluja gyakorlatilag egy buborékként szolgál a 11000 sportoló számára, akik Japánba utaztak a játékokra, ami bármikor berobbanhat.

L.Oyun-Erdene mongol miniszterelnök Japánban tett munkalátogatása keretében tárgyalt Yoshihide Suga japán miniszterelnökkel, ahol a két fél véleményt cserélt a mongol-japán kapcsolatok jelenlegi helyzetéről, a jövőbeni célokról, valamint a nemzetközi és regionális kérdések széles skálájáról.

Kínával kapcsolatban komoly hír, hogy bemutatták a világ első nagysebességű maglev-vonatát a kelet-kínai Shandong tartományban található Qingdaoban, amelynek végsebessége 600 kilométer/óra, és várhatóan a leggyorsabb szárazföldi szállítást fogja jelenteni néhány éven belül. A 2020-as kínai népszámlálásról megjelent adatok, melynek értelmében az egyetemi diplomával rendelkező kínai munkavállalók száma elérte a 218 milliót, azt bizonyítják, hogy Kína munkaereje jelentős minőségi javuláson ment keresztül, noha az elmúlt két évtizedben jelentősen csökkent a munkaképes emberek száma. Az USA és Kína közötti feszültség továbbra sem enyhül: Biden elnök fenntartja és látszólag ki is bővíti Trump nemzetbiztonsági kockázatnak vélt kínai hallgatókra vonatkozó tilalmát, így az amerikai hatóságok még mindig sokak beutazását elutasítja a katonai vonatkozású kínai egyetemekkel és intézetekkel fennállónak vélt kapcsolataik miatt.

Dél-Ázsiát illetően az Európai Unió pénteken kijelentette, hogy határozottan támogatja az afganisztáni békefolyamatot, a politikai rendezést, a háború befejezését. Pakisztán és Afganisztán között továbbra is feszült a viszony, Shah Mahmood Qureshi pakisztáni külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy „ellenségek könyörtelen kísérleteket tesznek a Kabul és Iszlámábád közötti kapcsolatok károsítására”. Eközben Suhail Shaheen, a tálibok szóvivője úgy nyilatkozott, hogy leteszik fegyvereiket, ha Kabulban felállítják a konfliktus minden résztvevője számára elfogadható kormányt, Ghani kormánya pedig feloszlik.

Kiderült, hogy a Covid-19 következményeként a potenciális befektetők elhagyták Nepált az elmúlt pénzügyi évben. Az Ipari Minisztérium szerint a közvetlen külföldi tőkebefektetések 14,81 százalékkal 32,20 milliárd rúpiára (NPR) csökkentek a 2020–21-es pénzügyi évben.

India a 2020-as fogyasztóvédelmi törvény módosítását helyezte kilátásba az online kereskedelemre vonatkozóan a különböző hiányosságok miatt, de egy friss közvéleménykutatás azt mutatja, hogy az e-kereskedelmi fogyasztók 72 százaléka ezt nem szeretné. A héten arról is értesülhettünk, hogy az indiai légierő megerősítése érdekében három Rafale vadászgép érkezett Indiába Franciaországból. Mivel az indiai hadsereg és Kína hadereje között továbbra is feszült a helyzet a határvidéken, az SCO külügyminiszteri találkozóján tartott külügyminiszteri megbeszélésen, a felek megállapodtak, hogy a „lehető legkorábban” össze kell hívni egy katonai parancsnoki szintű találkozót a két állam között.

Szingapúrban a mesterséges intelligenciával foglalkozó Sense Time július 19-én új innovációs központot hozott létre, amely olyan szegmensekre összpontosít, mint a kibővített és a vegyes valóság, az oktatás, az egészségügy és az ügyfelek bevonása a fejlesztésekbe.

A koronavírus járvány egyre súlyosabb problémát jelent a térségben, Thaiföld Nemzeti Vakcina Intézetének igazgatója legutóbb bocsánatot kért azzal kapcsolatban, hogy nem halad a tervek szerint a koronavírus elleni oltóprogram és megígérte, hogy az ország csatlakozni fog az ENSZ támogatását is élvező COVAX programhoz.

Az USA fokozott szerepvállalását bizonyítja a térségben, hogy az amerikai védelmi miniszter Lloyd Austin a közeljövőben délkelet-ázsiai körútra indul, melynek során felkeresi az USA főbb szövetségeseit, a Fülöp-szigeteket, Vietnamot és Szingapúrt. Itt kell megemlíteni, hogy miután az Egyesült Államok hosszú ideig Vietnámot is a valuta manipulátorok között tartotta nyilván, hétfőn a két ország megállapodásra jutott egymással, amelynek következtében rendeződött a vita. Indonéziát Washington szintén támogatja, júniusban Jakarta és Washington Bantamnál megkezdte a 3,5 millió dolláros tengeri kiképzőközpont építését, amelynek a Dél-Kínai-tengerhez való közelsége révén komoly stratégiai jelentősége van.

A Dubaiban megrendezésre kerülő Expo 2020 belépőjegyeit július 18-tól kezdik árusítani, ami lehetővé teszi a vendégek számára, hogy idejében megszervezzék az Egyesült Arab Emírségekbe való látogatásukat. Egyébként a Dubaji Polgári Repülési Hatóság adatai szerint a Dubaji Nemzetközi Repülőtér több mint 10,6 millió nemzetközi utast fogadott 2021 első félévében. A repteret használó nemzetközi utasok száma 2021 június hónapjában megközelítőleg 1,55 millió főt tett ki, ami 6%-os növekedést jelent májushoz képest.

Arról is olvashattunk, hogy Szaúd-Arábia volt Kína legnagyobb nyersolaj-beszállítója a nyolcadik egymást követő hónapban. Kína szaúdi kőolajimportja a múlt hónapban elérte a 7,2 millió tonnát, ami napi 1,75 millió hordónak felel meg. A szaúdi-kínai gazdasági kapcsolatok előrehaladását nagyon jól illusztrálja, hogy egy szaúdi-kínai-szingapúri szövetség a bejelentette, hogy 3 milliárd riált (800 millió dollár) fektet be a szaúdi piacra. Az invesztálás középpontjában az infrastruktúra-fejlesztés, a vállalkozások és a mezőgazdasági szektor áll.

Izraelben Naftali Bennett miniszterelnök új korlátozások bevezetését jelentette be vasárnap azzal a céllal, hogy megfékezze a rendkívül fertőző COVID-19 vírus delta variánsát, mivel az országban a hétvégén a súlyos esetek enyhe növekedése volt tapasztalható.

Az OPEC+ szövetség a termeléscsökkentési megállapodás 2022 végéig tartó meghosszabbításáról döntött, továbbá bejelentette, hogy az össztermelés napi 400 000 hordóval fog növekedni augusztustól.

Gurbanguly Berdimuhamedov, Türkmenisztán elnöke megismerkedett a japán Sumitomo Corporation által épülő vízerőmű üzembe helyezésének előkészületeivel. A vízerőmű segítségével Türkmenisztán a jövőben képes lesz növelni a villamos energia exportját más országokba. Az EU türkmenisztáni nagykövete pedig hangsúlyozta, hogy a szervezet célja a türkmén lakosság életszínvonalának javítása, a gazdaság fejlesztése, a demokratikus reformok előmozdítása és a fenntartható fejlődési célok megvalósításának támogatása. Kína is fontos szerepet tölt be a régióban: a két ország egy ötéves tervet dolgoz ki a kétoldalú partnerségekről, amely az üzleti kapcsolatok fejlesztésének alapjává válik, mondta Wang Yi kínai külügyminiszter, és fontos cél a két állam közötti vállalkozói kapcsolatok fejlesztése.

Fontos hír, hogy Keleti partnerség az a program, amely hozzájárul Grúzia, Ukrajna és Moldova gazdasági növekedéséhez, vélekedett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki úgy nyilatkozott, hogy a jövőben is szeretnék folytatni ezt a gazdaság élénkítő együttműködést a Keleti partnerség országaival, amelyre az EU további 17 milliárd eurót fog elkülöníteni.

Leave a Reply

%d bloggers like this: