Hírszemle 36. hét

Az Eurázsia Központ 36. heti sajtófigyelése az eurázsiai térségről olyan régiókkal a fókuszban, mint a kelet-ázsiai, a délkelet-ázsiai, a belső- és közép-ázsiai, a közel-keleti és az oroszországi, valamint a posztszovjet térség. Legtöbbször eredeti nyelven igyekszünk figyelni az adott országok napi sajtóit.

Az új „big thing” a kínai gazdaságpolitikában

Az elmúlt időszakban egyre nyilvánvalóbb jelei vannak a kínai gazdaságpolitika radikális és hosszútávú átalakításának, és a közgazdászok olyan hívószavakat próbálnak megfejteni, mint a „közös jólét”, a „duális áramlás stratégia” és a „kereszt-ciklikus gazdaságpolitika”. 

A 2021-ben elindított „közös jólét“ kampány a jólét, a társadalom által felhalmozott vagyon egyenletesebb elosztására törekszik. A helyzet iróniája, hogy amíg az egyik oldalon Kínát sokat támadták korábban a jövedelmek eloszlásának egyenlőtlensége miatt a jelenlegi kampány miatt most a Mao Kínájához való visszatérésként jellemzik azt a politikát, amely egyébként a kínai társadalomban meglévő szociális feszültségeket próbálná enyhíteni.

Ennek a kampánynak az egyik leginkább támadott eleme Nyugaton a nagy kínai technológiai intenzív cégek tulajdonosainak meggazdagodási folyamatának vizsgálata. A New York Times egyik cikke itt analógiát húz a korrupció és a között, hogy a társadalom leggazdagabb 1 százaléka mekkora vagyonnal rendelkezik.  Ez szintén ironikus, hiszen a cikk által hivatkozott Credit Suisse „Global Wealth Report 2021“ szerint ez a mutató Kínában 30 és az USA-ban 35 százalék, de Németországban sem sokkal alacsonyabb (29%).

E kampány világgazdasági jelentősége abban rejlik, hogy annak sikere esetén a jövedelmek terítése hozzájárulhat a belső kereslet növeléséhez és indirekt módon a gazdasági növekedés hazai elemének erősítése csökkentheti a nyugati tőkére és technológiára való ráutaltságot.

Ennél közvetlenebb világgazdasági hatást láthatunk a másik, mostanában sokat emlegetett koncepció, az ún. „duális áramlású gazdaság” esetében. Az elképzelés szerint a két körből álló áramlás egyik eleme a belső kör (azaz a hazai gazdaság), a másik a pedig a külső kör, amely Kína világgazdasági beágyazottságát hivatott mutatni. A koncepció lényegi eleme azonban nem is a tartalomban, hanem sokkal inkább az arányokban rejlik, ugyanis ez a koncepció sokkal inkább hangsúlyozza a belső kört. Ez az elmozdulás egybe vág a „közös jólét” logikájával, és az egyre emlegetett technológiai szuverenitás céljával is.

Számos elemző ezt a helyzetet úgy írja le, hogy Kína bezárkózik, és elfordul a világtól, miközben nagyon hasonló reakciókat láttunk a Covid-19 járvány kialakulása után sokhelyütt. Sőt olyan elemzések is napvilágot láttak, amelyek a „duális áramlás” stratégia esetében Teng Hsziao-ping az 1990-es években használt „nagy nemzetközi áramlás” koncepciójára, a „közös jólét” kampány esetében pedig a People’ Daily 1953. év december 12-én megjelent cikkére utalnak.

Bár Kína sokat lépett előre  technológiailag, nyilván az időgépet még nem találták fel, így a makro- és világgazdasági környezet radikális átalakulása miatt visszarendeződésre nem, hanem csak átstrukturálásra lehet számítani. A kínai növekedés átstrukturálásának célja sem újkeletű, ezek a törekvések már megjelentek a 2008-2009-es válság után is, és a hangsúly nem a bezárkózáson, hanem sokkal inkább a magasabb hozzáadott értékű ellátási láncszemek irányába való elmozduláson van, azaz a környezetbarát, innovatívabb termelést és fogyasztást jelenti.

Mint láttuk a kínai gazdaságpolitika laboratóriumában az elmúlt időszakban új koncepciók, fogalmak jelentek meg, a cél nyilvánvaló, hogy újra kalibrálják a gazdaságpolitikát, egy új szintézist létrehozva, talán egy új „big thing”-et.

Az elemzést készítette: Moldicz Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: