Site icon Eurasia Center

A Sanghaj Együttműködési Szervezet változó geopolitika környezetben

A Sanghaj Együttműködési Szervezet (Shanghai Cooperation Organization – SCO) szeptember 16-án tartotta az államfők tanácsának 22-ik találkozóját. A csúcstalálkozó helyszíne az üzbegisztáni Szamarkand volt, ahol az orosz, kínai, kazah, kirgiz, üzbég, indiai és pakisztáni államfők vettek rész, de a találkozón jelen voltak Fehéroroszország, Irán és Mongólia képviselői is megfigyelőként. A találkozón a következő fontosabb döntések születettek, illetve bejelentések történtek:

Az utóbbi összehasonlítás azért is érdekes, mert az SCO-t gyakran a NATO-hoz hasonlítják és annak antitéziseként jelenítik meg. A NATO ellentétben az SCO működése teljes mértékben konszenzusra épül, s így annak hatékonysága is alacsonyabb. Ráadásul az SCO – legalábbis jelenlegi formájában – nem katonai, védelmi szervezet, sokkal inkább az országok közötti együttműködéseket vagy esetleges vitákat elsimító fórumként működik. Persze a kérdés az, hogy ha ez valóban így van, akkor mi értelme lehet olyan országok számára, mint Irán az SCO-hoz való csatlakozásnak. Az SCO nyilván nem kínál megoldást az ország nemzetközi elszigeteltségének feloldására, de az ukrán háború elmélyítette Moszkva és Teherán kapcsolatát és ennek egyik hozadéka a szervezethez való kapcsolódás, amelynek segítségével új gazdasági kapcsolatok fejlesztésére is lehetőség nyílik.

India számára is sokkal inkább a szervezet esetleges gazdasági előnyei a meghatározók, mellyel kapcsolatban az indiai elnök Modi a következőket mondta: „A járvány és az ukrajnai krízis számos törést okozott a globális ellátási láncokban, melynek nyomán a világ soha nem látott energia- és élelmiszerválsággal néz szembe. A SCO-nak megbízható, ellenálló és diverzifikált ellátási láncokat kellene fejlesztenie a régiónkban.”

Annak ellenére, hogy az elemzők többsége Vlagyimir Putyin és Xi Jingping találkozójára fókuszált, a csúcstalálkozó történeseinek tágabb értelmezése szükséges. Kína az elmúlt két évtizedben nagyon sokat invesztált a közép-ázsiai országokkal való kapcsolatrendszer fejlesztésébe és ezek az országok jelenleg nagyon kényes helyzetbe kerültek az ukrajnai háború miatt, hiszen Oroszországgal fenntartott kapcsolataik minden irányból nyomás alá kerültek. A kínai vezetés jelenleg a következő hármas dilemmával néz szembe. Egyrészt a kínai vezető is személyesen sokat foglalkozott az Oroszországgal fenntartott stratégia kapcsolatokkal. Másrészt Oroszországot (túlzott) támogatása elidegenítheti azokat a közép-ázsiai országokat, amelyekkel való kapcsolatrendszerre sokat áldozott és ezzel az SCO fejlődését veszélyeztetheti. Harmadrészt, éppen akkor amikor Moszkva ún. stratégiai visszavonulást hajt végre Ukrajnában, különösen nehéz lenne Oroszország erős támogatása.

Mindezek miatt az feltételezhető, hogy Peking kettős politikát fog folytatni a jövőben is, amelyben egyrészt diplomáciai eszközökkel támogatni fogja Moszkvát, és meg fogja ismételni újra-újra elkötelezettségét a két ország informális szövetsége mellett, amelynek mozgató szála az USA ellensúlyozása. Ugyanakkor a másik oldalon Kína folytatni fogja azt a politikát, amelyet nem lehet sem a nyugati szankciók támogatásának, de azok aláásásának sem nevezni.

Az elemzést készítette: Moldicz Csaba

Exit mobile version