Site icon Eurasia Center

Negyedik alkalommal látogatott Magyarországra Azerbajdzsán elnöke Ilham Alijev 

2023. január 30-án találkozott Ilham Alijev Azerbajdzsán elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel Budapesten. A kibővített találkozó keretein belül a felek megvitatták az együttműködés lehetőségeit az energia, az oktatás és a közlekedés területén, valamint a nemzetközi szervezeteken belüli kooperáció kérdéseit.  Alijev elnök látogatása eredményeképpen hét magyar-azeri megállapodást írtak alá többek közt a földgáz, mezőgazdaság, űrkutatás, migráció terén zajló együttműködésről, de emellett a felek egy kiemelt stratégiai partnerségi nyilatkozatot is aláírtak. 

A magyar-azeri kapcsolatok 

Azerbajdzsán aktív gazdasági és politikai tevékenységet folytat, jó kapcsolatokat ápol mind a Közép-ázsiai mind az európai országokkal, ennek fényében a magyar-azeri kapcsolatok mára igen magas szintet értek el. A két ország 1992-ben létesített diplomáciai kapcsolatot, Budapesten 2004-ben nyílt meg Azerbajdzsán nagykövetsége, majd 2009-ben nyílt meg Bakuban a magyar nagykövetség. A két ország együttműködéséért parlamenti munkacsoportok felelősek: az azeri Nemzetgyűlésben (Milli Majlis/Milli Medzslisz) 14 parlamenti képviselőből álló azerbajdzsáni-magyar parlamentközi kapcsolatokkal foglalkozó munkacsoport, míg a magyar országgyűlésben nyolctagú magyar-azerbajdzsáni baráti társaság működik. A két ország mára 50 dokumentumot írt alá és azok folyamatosan együttműködnek az ENSZ, az EBESZ, a Keleti Partnerség, a Türk Államok Szervezete keretében, valamint a NATO-val és az EU-val való kooperáció során. Több mint 20 magyar befektetési társaság működik Azerbajdzsánban, elsősorban a mezőgazdaság, a szállítás, a kereskedelem és a szolgáltatások területén valamint Magyarország közel egy milliárd dollárt fektetett be elsősorban Azerbajdzsán  olaj- és gázszektorába. A két ország közötti kereskedelmi forgalom is évről évre növekszik. 2022-ben utóbbi 47,4 millió dollárt tett ki, ami 34,81 százalékkal több, mint 2021-ben. Szorosabb a logisztika is a két ország között: Bakut és Budapestet közvetlen Wizz Air járat köti össze. 

Azerbajdzsán kulcsfontosságú az energiaellátás terén 

Jelenleg éves szinten mindegy nyolc milliárd köbméter gáz érkezik Európába a déli gázfolyosón Azerbajdzsánból. Ezt 2027-re meg kívánják duplázni, ehhez azonban megfelelő infrastruktúra kiépítésére van szükség amire a hajlandóság az éritett felek részéről megvan. Az Európában kialakult energiaválság következtében a dél-kaukázusi ország jelentősége megnőtt, hiszen a gázszállítmányok diverzifikálása  rövid és középtávon az azeri szállítmányok fokozásával lehetséges.  

Azerbajdzsán villamosenergia ellátás szempontjából is kiemelten fontos. 2022. december 17-én Bukarestben került aláírásra az a négyoldalú stratégiai megállapodás Azerbajdzsán, Magyarország, Grúzia és Románia között, amely a zöld energia fejlesztésére és a Fekete-enger fenekén fektetett a világ leghosszabb, közel 1200 kilométer hosszúságúra tervezett vezetéken át történő szállítására irányul. Azerbajdzsán a maga részéről érdekelt – az EU-val kötött stratégiai energetikai partnerségre való tekintettel – a megújuló erőforrásokból termelt energia exportjában, ezért az Azerbajdzsáni Állami Olajtársaság közel-keleti partnerek bevonásával több megújuló energia projekt fejlesztésébe kezdett, amelyek teljes kapacitása összesen 4 gigawatt lesz.  

A budapesti látogatás fontossága 

A kétoldalú kapcsolatok fejlődése szempontjából Bakunak kiemelten fontos, hogy Magyarország az Európai Unió tagjaként megfigyelő tagként a Türk Államok Szervezetében is képviselteti magát és ezáltal egyfajta hídként is tekint rá az EU-val fenntartott kapcsolatában. Erre Alijev elnök Novák Katalin köztársasági elnökasszonnyal folytatott megbeszélésen is kitért, amikor a két ország a nemzetközi szervezetek keretein belüli együttműködésének kérdéseit vitatták meg, hogy Magyarország folyamatosan támogatja Azerbajdzsán kapcsolatait az Európai Unióval. Az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után tett közös sajtónyilatkozatban elhangzott, hogy „mind a földgáz, mind a villamos energia, mely Azerbajdzsánból érkezik, Magyarországon kell, hogy keresztülhaladjon”. Ebben a tekintetben Magyarország az Európa energiaellátása diverzifikálását elősegítő útvonal és rendszer fontos eleme lehet amennyiben a megfelelő infrastruktúra kiépül. A további szoros együttműködés keretén belül egy hosszútávú gázvásárlási szerződés megkötésére is sor kerülhet, amely kérdésben a tárgyalások már előrehaladott állapotban vannak.  

Alijev elnök budapesti látogatásával a magyar-azeri kapcsolatok magasabb, a kiemelt stratégiai partnerség szintjére lépnek, hiszen az újonnan aláírt megállapodások szorosabb, kölcsönösen előnyös együttműködésre adnak lehetőséget, amelyek az európai energiaválság tükrében nem csak Magyarországra, de Európára is komoly hatással lehetnek az energiaellátás diverzifikálása terén hiszen ebben a tekintetben Azerbajdzsán jelentősége Európa számára igen felértékelődött.  

Az elemzést készítette: Seremet Sándor

Exit mobile version