Site icon Eurasia Center

Eurázsia Központ Elemzések 2023/14. – Határok rendezése Közép-Ázsiában. Kazahsztán és Üzbegisztán regionális szövetséget hoz létre?

Az elemzést készítette: Veres Szabolcs

Absztrakt

Kasszim-Zsomart Tokajev Kazahsztán elnöke 2022. december 21-22. között hivatalos látogatást tett Üzbegisztánban, ahol találkozott kollégájával, Shavkat Mirzijojevvel, Üzbegisztán elnökével. Ez a találkozó bizonyos szempontból történelmi volt, mivel a két ország közötti vitás határszakaszok pontos kijelölésével Kazahsztán és Üzbegisztán számára minden jel szerint egy új, történelmi korszak veheti kezdetét azáltal, hogy az öt közép-ázsiai ország – Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán – közül elsőként oldották meg az államhatáraik végleges rögzítését. A történelmi lépéssel kapcsolatban azonban vannak akik úgy vélekednek, hogy a két ország közötti határkérdések rendezésével Kazahsztán és Üzbegisztán a fenntartható gazdasági és biztonságpolitikai kapcsolatok reményében egy regionális unió alapjait kívánta lefektetni.

A tanulmány célja, hogy röviden összefoglalja a Kazahsztán és Üzbegisztán közötti kapcsolatok múltját, valamint elemezze a 2022 év végén az üzbég és kazah elnök között Taskentben megrendezett találkozó részleteit.

Kulcsszavak: Kazahsztán, Üzbegisztán, határ, megállapodás

Az elemzés innen tölthető le:

Exit mobile version