Site icon Eurasia Center

Az indonéz elnök kétnapos hivatalos látogatása Németországban 

„Az Indonézia–Németország üzleti partnerség jó példája lehet az egyenrangú, kölcsönösen tiszteletben tartó, kölcsönösen előnyös észak-déli partnerségnek, és a jövőbeni partnerségek mintaképévé válhat. Az Indonézia–Németország üzleti találkozón felkértem Németországot, hogy legyen fontos része kölcsönös előrehaladásunknak.” – adta hírül az indonéz elnök, Joko Widodo Twitter-fiókja április 17-én miután az elnök Olaf Scholz német szövetségi kancellárral közösen megnyitotta a Hannoveri Vásárközpontban megrendezett Hannover Messe 2023 kiállítást és megtekintette a főbb pavilonokat. 

Indonézia az első ASEAN-tagállam, amely háromszor (1995, 2019, 2023) lett a Hannover Messe hivatalos partnerországa, amely kiállítás a világ egyik legnagyobb ipari seregszemléje. A délkelet-ázsiai ország kormánya ezúttal a „Making Indonesia 4.0” kiállítási témát választotta, mivel a részvétele egyik fő célkitűzése a Making Indonesia 4.0 útitervvel kapcsolatos elképzeléseinek1 bemutatása volt. További célokként azonosíthatók még az ipari együttműködés előmozdítása, a külföldi befektetések és az export ösztönzése, valamint a kétoldalú kapcsolatok elmélyítése a házigazda Németországgal. Jakarta emellett egzaktabb célul tűzte ki, hogy legalább százszor akkora értékű befektetési kötelezettségvállalásra tegyen szert business-to-business, government-to-government és business-to-government üzleti partnerségek formájában, mint amennyit az ország a részvételébe befektetett. A kormány mintegy 140 milliárd rúpia (9,47 millió USD) összeget különített el az ötnapos ipari vásáron való részvételre, melynek keretében összesen 157 társkiállító képviselte altémák szerint csoportosítva Indonéziát, köztük startupok, iparszövetségek, ipari parkok, különleges gazdasági övezetek és oktatási intézmények, valamint minisztériumok és kormányzati intézmények, illetve a szigetország új fővárosa. 

A vásár megnyitása és a kancellárral történő megbeszélése előtt az indonéz elnök három vállalatvezetővel folytatott tárgyalásokat, melynek során a BASF, az Eramet és a Volkswagen akkumulátorgyártó vállalatán, a PowerCo-n keresztül kifejezte érdeklődését az indonéziai befektetési opciók iránt. A BASF kijelentette, hogy Észak-Maluku tartományban tervez befektetni egy autóakkumulátor-ökoszisztéma kialakítása érdekében. „A beruházás értéke körülbelül 2,6 milliárd dollár” – mondta a találkozót követően Bahlil Lahadalia beruházási miniszter, aki az indonéz delegáció tagja volt. 

A vállalkozások közötti együttműködést illetően pedig Retno Marsudi indonéz külügyminiszter, aki szintén részt vett a találkozón, sajtónyilatkozatban jelezte, hogy magán a kiállításon a résztvevők 3 government-to-business megállapodást és 13 business-to-business megállapodást kötöttek mintegy 30 ezermilliárd rúpia értékben. Ezen megállapodások a félvezetőipar, a napenergia, az orvosi berendezések, a hulladékgazdálkodás, a vegyipar, a CNC-faragás fejlesztése, a dolgok internete, a digitális ipar, a töltőrendszerek és az elektromos járművek akkumulátorai, az energetikai fenntarthatóság és az energetikai átállás, a humán erőforrásfejlesztés, valamint a start-upok és az innováció területén folytatott üzleti tevékenységekre terjednek ki – részletezte az indonéz ipari minisztérium egyik főigazgatója, Eko Cahyanto. 

A részvétel bekerülési költsége az indonéz kormányzati bejelentések alapján mindenképpen meg fog térülni Jakarta számára, ám a 63 országból több mint 4000 kiállítót felvonultató idei szakkiállítás eredményessége szempontjából egyelőre nem lehetséges átfogó költség-haszon elemzést elvégezni.  A releváns és kurrens kiállítási téma, valamint az indonéz kiállítók révén a hivatalosan és helyben elfogadott egyetértési megállapodásokon felüli értékben és azokon kívüli szektorokban is minden bizonnyal érkezni fognak kiegészítő beruházások és további tőke a délkelet-ázsiai országba. 

A fentiekhez Berlin önmagában a vállalatközi kooperáció mélyítését szorgalmazó hivatalos politikai kommunikációján keresztül is képes hozzájárulni. A Phinisi, egy indonéz vitorláshajó-típus mintájára kialakított Indonézia-pavilonnál mindkét vezető megerősítette a beszédében elkötelezettségét a Jakarta és Berlin közötti régóta fennálló (a felek tavaly ünnepelték a diplomáciai kapcsolatfelvétel 70. évfordulóját) együttműködés szorosabbá tétele mellett. „Németország összesen 10 milliárd eurónyi beruházást fog ösztönözni Indonéziában a G7-országok részéről” – hivatkozott például az indonéz elnök a német kancellár egyik kijelentésére. Scholz ezenfelül arra kérte a német vállalatokat, hogy ragadják meg az alkalmat és kapcsolódjanak be többek között az indonéz energiaszektor dekarbonizációs céljainak megvalósításába és a helyi technológiai forradalomba; egyúttal felhívta a figyelmet Indonézia és Délkelet-Ázsia, mint Kínával szembeni alternatív befektetési célpontok komparatív előnyeire is. 

A kancellár felhívása egyszerre tekinthető indokoltnak és megalapozottnak gazdasági vonatkozásban, valamint szükség- és időszerűnek stratégiai dimenzióban. Tekintettel Németország és Indonézia a régiójukon belüli gazdasági súlyára és jelentőségére, illetve az integrációban betöltött szerepükre az EU-n, illetve az ASEAN-on belül, a kétoldalú kapcsolataik fejletlenek. Sem a politikai, sem a gazdasági, sem a civil társadalmi relációik nem nevezhetők szorosnak vagy intenzívnek a két ország között. A globális geopolitikai és geoökonómiai feszültségek kontextusa jóllehet Berlin és Jakarta számára is érzékelhetően és operacionalizálhatóan felértékeli a német–indonéz államközi kooperációban rejlő többek között termelési- és értékláncátszervezési, illetve import- és exportdiverzifikációs lehetőségeket. Ezen lehetőségek azonosításának, megvitatásának és kiaknázásának elősegítése érdekében Widodo és Scholz megállapodott a kormányok közötti együttműködés intézményesítéséről is egy Gazdasági és Beruházási Vegyes Bizottságról szóló közös szándéknyilatkozat formájában. Emellett a felek közös minisztériumközi szándéknyilatkozatot fogadtak el a digitalizáció és a digitális átalakulás fejlesztésének közös támogatásáról is. 

Ennek megfelelően Indonézia meghívása a Hannover Messe 2023-ra több életet és lendületet lehelhet a bilaterális partnerségbe, és e szempontból utólag kiemelendő eseménynek bizonyulhat, ám diplomáciai vagy külgazdaságpolitikai fordulatról egyik fél részéről sem beszélhetünk. A partnerség ugyanis kevésbé ambiciózus. A hangsúly a jelenleg visszafogott gazdasági csereforgalom növelésére és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben való együttműködés bővítésére irányul. 

A bilaterális kapcsolatfejlesztésnek mindazonáltal mindkét téren további tartós lendületet adhat annak nagyobb mértékű multilaterális beágyazottsága is. E tekintetben Scholz kijelentette Widodonak, hogy szorgalmazni fogja az Európai Unió és Indonézia közötti kereskedelmi megállapodás megkötését. Az EU és Indonézia 2016 júliusában kezdett hivatalosan tárgyalásokat egy szabadkereskedelmi megállapodásról, de azok megfeneklettek elsősorban az EU az indonéz nyersanyagprotekcionizmussal szembeni és az európai blokknak az egyik legfontosabb indonéz exportcikkre, a pálmaolajkereskedelmet is érintő erdőirtásra vonatkozó politikájával kapcsolatos nézeteltérések miatt. A közös nevező megtalálásának valószínűsége önmagában a szorosabb német–indonéz kapcsolatok iránti kölcsönös politikai akaratból nem következik, ám amennyiben Berlin képes proaktívan közvetíteni a vitákban, akkor a szabadkereskedelmi megállapodásról és az átfogó gazdasági együttműködésről szóló tárgyalások hamarosan a záró fordulójukba érhetnek. 

A gyorselemzést készítette: Szakáli Máté 

Exit mobile version