Bernek Ágnes

Bernek Ágnes a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának tudományos főmunkatársa, a Geopolitikai Kutatócsoport vezetője. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem földrajz szakán szerzett diplomát, majd a földrajztudomány kandidátusa lett. Tudományos kutatásainak előterében mindig a világgazdaság és a világpolitika térbeli szerveződése állt. 2009-től foglalkozik kiemelten geopolitikával, s ezen belül is három fő kutatási iránnyal: egyrészt a nagyhatalmi geopolitikai és geoökonómiai stratégiák összefüggései, a klasszikus geopolitikai fogalmak 21. századi újra értelmezési lehetőségei, valamint a közép- és kelet-európai térség 21. századi geopolitikai helyzete. Kutatási eredményei több mint 100 tudományos folyóiratban és könyvfejezetben jelentek meg. Közép és Kelet-Európa 21. századi geopolitikai helyzetéről írt könyve 2018-ban jelent meg magyarul az Akadémiai Kiadó kiadásában „Közép- és Kelet-Európa a 21. század geopolitikai/geoökonómiai stratégiáiban” címmel. E könyv átdolgozott és kibővített formában 2021-ben jelent meg angolul a Peter Lang kiadó kiadásában „Geopolitics of Central and Eastern Europe in the 21st Century – From the Buffer Zone to the Gateway Zone ” címmel.

Tudományos kutatómunkája mindig is szoros összefüggésben állt oktatómunkájával, 1989-től 2004-ig dolgozott az ELTE Regionális Földrajzi Tanszékén, majd ezt követően 2018-ig a Zsigmond Király Egyetemen. Jelenleg óraadó oktató a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Továbbá kurzust tart a Pécsi Tudományegyetem Földrajztudományi Doktori Iskolájának geopolitikai doktori programjában „21. századi geoökonómiai stratégiák” címmel.

Geopolitikai kutatási eredményeit az üzleti tanácsadó munkájában is hasznosítja. 2017-től a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) szakértője, ahol szakértői anyagokat készít, rendszeresen előadásokat és kockázati tréningeket tart vállalatvezetőknek és külgazdasági attaséknak. Tanácsadó munkája során folyamatosan elemzi a legújabb világgazdasági és világpolitikai folyamatok hátterében álló geopolitikai okokat.

%d bloggers like this: