Site icon Eurasia Center

II. évf. 2022/2. szám

Az Eurázsia Szemle jelen tematikus száma Délkelet-Ázsiára fókuszál, melynek következtében a tanulmányokat két csoportba sorolhatjuk. Egyesek valamilyen speciális témára koncentrálva Délke­let-Ázsia egészével foglalkoznak, míg mások leszűkítve a feldolgozott témát csupán egy-egy ország­ra kívánnak fókuszálni. Az előbbi csoportba tartozik Sipos Sándor tanulmánya, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy az ASEAN több évtizedes fennállása során miként volt képes egyesíteni a tagállamok politikai és gazdasági erejét, egyúttal a középutat járva, megőrizni függetlenségét egyes nagyhatalmak ellentétes törekvéseinek ellenében. Papp Bendegúz a délkelet-ázsiai térség katasztrófa veszélyeztetettségét vizsgálja meg a 2004 és 2018 közötti eseményekre koncentrálva a katasztrófas­tatisztikai adatok alapján. Kasznár Attila cikke a térség terrorfenyegetettségére fókuszál, bemutatva az egyes országokban jelen levő terrorizmus jellemzőit, majd pedig az ASEAN terrorizmus ellenes fellépésének tapasztalatait, lehetőségeit.

Ami az egyes országokkal foglalkozó írásokat illeti, Szakáli Máté Indonézia jelenlegi külpolitikai stratégiáját vizsgálja a nemzetközi kapcsolatok elméletei neoklasszikus realizmus iskolájának mód­szertanát felhasználva. Klemensits Péter cikkében Laosz politikai rendszerének fejlődését tekinti át a 20-21. század során az aktuális politikai, gazdasági, társadalmi kihívásokat is bemutatva.

A kitekintés rovatban Horváth Marcell, Nagy Ildikó és Gulyás Zsófia cikke a nemzetközi pénz­ügyi központok – közöttük Szingapúr – eurázsiai megjelenésével foglalkozik. Horváth Levente írása pedig a Neumann János Egyetem Eurázsia Központja által az indonéziai és a szingapúri magyar diplomáciai képviselet vezetőjével folytatott beszélgetésekről közöl összefoglalást. A könyvajánlók keretében bemutatott két kötet az ASEAN szerepét, illetve a térség nemzetközi kapcsolatainak ala­kulását veszi górcső alá.

A teljes szám, illetve az egyes fejezetek innen tölthetők le:

Exit mobile version