From Business Digitalization to COVID-19 Management: EURASIAN RESPONSES

A kötet 6 fejezetben vizsgálja meg a címben foglalt témákat, tükrözve a szerzők különböző tapasztalatait a főbb régiók és nemzetállamok szintjén, kiemelve Délkelet-Ázsia, Vietnam, Mianmar és Kína központi szerepét.

A könyv 1. fejezete hozzájárul az eurázsiai digitális együttműködés kihívásainak és lehetőségeinek jobb megértéséhez. Ennek során az Európai Unió (EU), az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) és Kína digitalizációs stratégiáinak nemzetközi dimenzióira összpontosít, miközben megvizsgálja a digitalizáció területén már létező együttműködési projekteket, és szakpolitikai ajánlásokat fogalmaz meg. A 2. fejezet az EU és az ASEAN gazdasági kapcsolatainak alakulását vizsgálja meg, koncentrálva Mianmar szerepére. A szerző arra a következtetésre jut, hogy a 2021. februári puccsot követően az EU teljes támogatását fejezte ki az ASEAN felé, felismerve, hogy kulcsszerepet játszhat a mianmari helyzet de-eszkalációjában. A könyv következő fejezete a fogadó és a származási ország pénzügyi fejlettségének hatásait tárgyalja a kínai vállalatokkal folytatott, kínai közvetlen külföldi tőkebefektetések eurázsiai extenzív és intenzív árrésére vonatkozóan. A fejezet amellett érvel, hogy a fogadó országok pénzügyi fejlettsége jelentősen növelheti a kínai vállalatok nemzetköziesedési szintjét, ami az eurázsiai közvetlen külföldi befektetések számában és átlagos értékében fejeződik ki. A 4. fejezetet tartalmazó tanulmány nyomon követi a FinTech fejlődését Vietnamban, amely a FinTech-finanszírozás tekintetében a második helyen áll az ASEAN-országok között, majd azonosítja a szabályozási kereteket, a probléma kezelésére összpontosítva a fogyasztói jogok megerősítése érdekében. Az 5. fejezet célja a gyártó országok által folytatott vakcinadiplomácia elemzése, különös tekintettel az USA szövetségeseinek rivalizálására, valamint Kína délkelet-ázsiai diplomáciájára. Következtetése értelmében a délkelet-ázsiai országok az oltóanyagok tekintetében rendkívül kiszolgáltatottak a vezető hatalmaknak, ami megerősíti a régióban uralkodó stratégiai befolyást. A könyv utolsó fejezete az Egészségügyi Selyemút kezdeményezés (HSR) jelentőségét igyekszik bemutatni Kína és az eurázsiai nemzetek közötti együttműködés tekintetében a koronavírusjárvány idején. A szerzők arra a következtetésre jutnak, hogy a különböző kihívások ellenére a Kína és partnerei közötti egészségügyi együttműködés szorosnak tekinthető, és “a HSR továbbra is fényes jövő elé néz”.

Reméljük, hogy ez a kötet méltó módon járul hozzá az Eurázsiával kapcsolatos geopolitikai kutatások fejlődéséhez, és hasznos olvasmányként szolgál a 21. század geopolitikája, gazdasága és nemzetközi kapcsolatai iránt érdeklődők számára is.

Az angol nyelvű kötet innen tölthető le:


%d bloggers like this: