Könyvajánló

David Shambaugh: Ahol a nagyhatalmak találkoznak – könyvismertető

Szerző: Zoltai Alexandra David Shambaugh: Ahol a nagyhatalmak találkoznak. Pallas Athéné Könyvkiadó, Budapest, 2021. p. 408. A könyv megvásárolható a Pallas Athéné Könyvkiadó könyvesboltjában és webáruházában: https://pallasathenekiado.hu/konyvesbolt/ahol-nagyhatalmak-talalkoznak/ David Shambaugh professzor a Gaston Sigur ázsiai tanulmányok, politikatudomány és nemzetközi ügyek professzora és az Elliott School of International Affairs (George Washington University, Washington DC) Kína-politika programjának igazgatója,Continue reading “David Shambaugh: Ahol a nagyhatalmak találkoznak – könyvismertető”

Parag Khanna: A jövő ázsiai: Globális rend a 21. században

Szerző: Klemensits Péter Parag Khanna neves stratégiai tanácsadó, bestseller szerző új könyvében Ázsia felemelkedését és egy új világrend megszületését követi nyomon. Legfőbb gondolata, hogy az új multipoláris világban az ázsiai kontinens újra központi szerepet fog betölteni, ez azonban nem jelent kizárólagos kínai dominanciát. Ehelyett az ázsiai országokban egy technokratikus vezetői elit kezébe kerül a hatalom,Continue reading “Parag Khanna: A jövő ázsiai: Globális rend a 21. században”

Kent E. Calder: Szuperkontinens: Az eurázsiai integráció logikája

Szerző: Klemensits Péter Kent E. Calder professzor, a John Hopkins Egyetem Edwin O. Reischauer Kelet-Ázsia Tanulmányok Központjának igazgatója könyvében Eurázsia elmélyülő integrációját vizsgálja, amelyben Kína, valamint az Övezet és út kezdeményezés központi szerepet tölt be. Legfőbb gondolata, hogy a konnektivitás megerősítése révén Európa és Ázsia újrakapcsolódásával Amerika mellett egy új szuperkontinens fog születni, amelynek azContinue reading “Kent E. Calder: Szuperkontinens: Az eurázsiai integráció logikája”

Bruno Maçães: Övezet és út: A kínai világrend

Bruno Maçães korábbi portugál politikus, a Hudson Institute kutatója és a Global Flint tanácsadója könyvében korunk egyedülálló geopolitikai kezdeményezését, a kínai Övezet és Út projektet mutatja be részletesen. Alaptézise értelmében az Eurázsia jövőjét meghatározó program segítségével Kína egy új világrendet épít, melynek következményei, csupán a történelem, a politika, a gazdaság és a kultúra együttes szemszögébőlContinue reading “Bruno Maçães: Övezet és út: A kínai világrend”

Bruno Maçães: Eurázsia hajnala – Az új világrend nyomában

Világrend átalakulás – Eurázsiáé a jövő? A portugál politikus és politológus, Bruno Maçães könyvében annak a nézetének ad hangot, hogy az elkövetkező évtized nem egy-egy kontinens évtizede lesz, hanem Eurázsia felemelkedését hozza majd magával. Eurázsia önmagában is egy összetett világ, ahol nagyon különböző politikai rendszerek keverednek, de a szerző szerint ez a szuperkontinens mégis egyContinue reading “Bruno Maçães: Eurázsia hajnala – Az új világrend nyomában”

%d bloggers like this: