Tanulmánykötet a Kína – Közép- és Kelet-Európa Országai Közötti Együttműködés 10. Évfordulójára

Az elmúlt évek során Kína és a Kelet-Közép-Európa országai (KEE) együttműködéseket a béke, a fejlődés és a mindenki számára előnyös együttműködések jellemezték. A kölcsönös tiszteleten és egyenlőségen alapuló, valamint a hagyományos barátságra épülő Kína-Közép-Kelet Európa közötti kapcsolatok jó példát mutattak az országok és régiók közötti szolidaritásra a COVID-19 világjárvány elleni küzdelemben azáltal, ahogyan segítették egymást a világjárvány idején.

A Kína-Közép-Kelet Európa ország közötti kapcsolatok szinte minden területen új lehetőségeket hoztak a résztvevő országok számára, így többek között a kereskedelem, a befektetés, a mezőgazdaság, a turizmus, a sport és a kultúra területein is.

2011 júniusában Wen Jiabao kínai miniszterelnök budapesti látogatása alkalmával részt vett a Kína-Közép-Európa Gazdasági és Kereskedelmi Fórumon. A látogatás eredményeként a Kínai Népköztársaság és 16 közép- és kelet-európai ország miniszterelnökei 2012-ben a lengyelországi Varsóban újból találkoztak, hogy megalapítsák a Kína és Kelet-Közép Európa országai közötti együttműködést, melynek köszönhetően az új, többoldalú kapcsolatok szinte minden területen új lehetőségeket adtak az együttműködésben résztvevő 17 ország számára.

A 2022-ben, a Kína és a Közép-Kelet Európa országai közötti együttműködések 10. évfordulója alkalmából a Neumann János Egyetem Eurázsia Központja által összeállított Results and Challenges: 10 years of China-CEEC Coorperation című kötet a kelet-közép-európai régió több nemzetközi szakértőjének meghívásával, létrejött tanulmánykötet, amely célja, hogy bemutassa a közép-kelet európai régió és Kína közötti egy évtizedes együttműködés során elért eredményeket, valamint az együttműködés előtt álló kihívásokat.

A teljes tanulmánykötet innen tölthető le:

%d bloggers like this: