Nagyköveti teaszalon Eurázsiában – 4. Indonézia összefoglaló és videó

A Neumann János Egyetem Eurázsia Központja által elindított „Nagyköveti teaszalon Eurázsiában” című előadássorozat negyedik alkalommal megrendezésre kerülő eseményén az Eurázsia Központ igazgatója Horváth Levente Karsay Lillával, Magyarország Indonéziába akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövetével, Délkelet-Ázsia-szakértővel beszélgetett.

Indonézia rövid bemutatása során Karsay Lilla fontosnak tartotta kiemelni, hogy az ország 17000 szigetből áll, földrajzi kiterjedését tekintve pedig sokat elárul róla, hogy három időzónát ölel át, ami megfelel a Lisszabon Moszkva távolságnak. A világ negyedik legnépesebb állama 2045-re szeretne a világ 4-5. gazdasági hatalmává válni, miközben politikai szerepe is erősödik. A fiatal társadalom, az olcsó munkaerő, a bőséges természeti erőforrások (Indonézia a világ első számú pálmaolaj termelője) révén az előrelépésre minden esélye meg is van.  A Nagykövetasszony szerint Indonézia világpolitikai szerepének értékelése során érdemes megjegyezni, hogy az Indonéz Köztársaság az első olyan fejlődő ország, amely a G20-as elnökséget is betölti, ami a jelenlegi geopolitikai feszültségek idején különösen megköveteli a körültekintést az indonéz külpolitika részéről.

Indonézia kulturális sokszínűségét vizsgálva érdemes megemlíteni, hogy a világ legnépesebb muszlim országa, ahol viszont az évszázadok alatt más kultúrák és vallások is meghonosodtak. A hollandok 350 éves jelenléte nem múlt el nyomtalanul, a gyarmati időszak emléke a mai napig erősen él az indonézekben. Karsay Lilla szerint „a lakosság 86-87%-a muszlim,” de összességében több kint 600 népcsoport él az országban, melyek egy része pl. a 10-15 millió fős kínai kisebbség ma is őrzi identitását. A globális dél többi országához hasonlóan a népességnövekedés Indonézia esetében is jelentős, hiszen az ország „népessége évente 5 millió fővel nő” miközben hatalmas a kontraszt a nyomornegyedek és a modern felhőkarcolók fémjelezte új városrészek között, ugyanakkor kedvező folyamatként értékelhető a középrétegek megerősödése. A kormányzat részéről egyedülálló projekt az új főváros Nusantara felépítése, amelynek 35 milliárd dolláros költségét az állam jelentős részben külföldi befektetésekből biztosítaná.

Arra a kérdésre, hogy az indonéz kormányzat miként kezelte a Covid-19-et és az miként hatott a gazdaságra, a Nagykövetasszony kihangsúlyozta, hogy „2010-2019 közöttközött átlagosan 5% felett nőtt a gazdaság” majd a Covid miatt 2020-ban a gazdaság 2,1%-kal esett vissza, de 2021-ben már ismét 3,7%-os volt a növekedés, vagyis a kormányzat alapvetően sikeresen kezelte a válságot, melynek keretében „49 mrd dolláros segélyt eszközöltek” a kis és közép vállalkozásoknak. Tény, hogy a turizmus, amely Indonézia gazdaságának 3,7%-át adja komoly veszteséget szenvedett, de idén áprilisban már megnyitották az országot a külföldiek előtt, ami reményt ad a szektor újbóli fellendülésére.

Érdekes kérdés, az indonéz külpolitika vonatkozásában a szigetország kapcsolatainak alakulása szomszédjaival. Karsay Lilla – aki a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségénél is képviseli hazánkat – meglátása szerint a kül- és biztonságpolitikát nézve Indonézia központi szerepe az ASEAN-ban megkérdőjelezhetetlen, amely egyben a gazdasági integráció területén is követendő például szolgál más térségek számára is, elegendő, ha világ legnagyobb szabadkereskedelmi együttműködésére a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség megszületésére gondolunk.

Természetesen az indonéz külpolitika esetében a délkelet-ázsiai országnak a közel-keleti arab államokhoz fűződő kapcsolata is figyelmet érdemel. Amint arra Nagykövetasszony rámutatott, a Szaúd-Arábiával fennálló baráti viszonyt az a tény is bizonyítja, hogy „Mekkát a kvóta szerint 400 ezer fő látogathatja Indonéziából” évente.

Indonézia számára akárcsak a többi délkelet-ázsiai ország esetében nagy kihívás az Egyesült Államok és Kína közötti egyensúlyozás. Ezzel kapcsolatban Karsay Lilla úgy fogalmazott, hogy „Indonézia első számú külkereskedelmi és harmadik legnagyobb befektetési partnere Kína”. Peking számára a tengeri kereskedelem miatt Jakarta geostratégiai jelentőséggel bír, miközben az infrastrukturális fejlesztések (pl. a Jakarta-Bandung gyorsvasút) kínai segítséggel valósulnak meg. Noha a biztonság területén az USA is fontos partner, jelzésértékű, hogy az ősszel esedékes G20-as találkozóra Joko Widodo elnök annak ellenére is meghívta Oroszországot, hogy ennek esetére Amerika távolmaradással fenyegetett.

A beszélgetés során a magyar-indonéz kapcsolatok alakulása is komoly figyelmet kapott. Karsay Lilla szerint Magyarország Keleti Nyitás politikája Délkelet-Ázsia – ezen belül Indonézia – esetében is sikeres volt, hiszen hazánk már 2016 után Pach Judit nagyköveti megbízatása alatt „felkerült a térképre”. A fővárosi vízművek kötött segélyhitelből 36 víztisztítót épített országszerte 40 milliárd dollárból „500000 indonéznek biztosítva ivóvizet”. Az elektronikus útdíjfizetési projekt megvalósulása pedig újabb siker, hiszen amint Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter megfogalmazta ebben az esetben „Magyarország gazdaságtörténetének legnagyobb technológia transzfer exportjáról van szó”.

Az oktatás területén a partnerség szintén kiemelkedő. Az indonézek által indított Darmasiswa ösztöndíjprogram keretében „az elmúlt 24 évben több mint 300 magyartanult Indonéziában”. A magyar részről indított Stipendium Hungaricum legalább ekkora jelentőséggel bír, hiszen 2019 óta évente 100 indonéz hallgató kap lehetőséget arra, hogy alap, mester és doktori szinten Magyarországon folytassa tanulmányait. A Nagykövetasszony szerint annak ellenére, hogy generációkon átívelő együttműködésről még nem beszélhetünk, a Magyarországon tanult indonézek hazatérve rendkívül hasznos szolgálatot tehetnek a magyar vállalatoknak, hiszen helyi képviselőként a bilaterális kapcsolatok megerősítése terén komoly potenciált képviselnek.

A bilaterális kapcsolatok területén fontos tanulság, hogy Magyarország aktív diplomáciai jelenléte a régióban megtérült, miközben a nemzetközi fórumokon az indonézeknek nyújtott támogatásért cserébe az ő jóindulatukra is mindig számíthatunk.                                  

A teljes videó itt tekinthető meg:

Leave a Reply

%d