Vosztok-2022: hadgyakorlat és erődemonstráció az ukrán háború árnyékában

2022. augusztus 18-án a Moszkva bejelentette, hogy szeptemberben Kína, Fehéroroszország, India, Tádzsikisztán és Mongólia[1] részvételével az orosz Távol-Keleten megrendezi a Vosztok-2022 (Kelet-2022) elnevezésű katonai hadgyakorlatot.[2]

Egyes hírekkel ellentétben a jelenlegi katonai hadgyakorlat nem egyedülálló, hiszen a Vosztok hadgyakorlatot Oroszország 2010 óta négyévente mindig megrendezi, ahogy korábban 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban is tette. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a szeptember 7-ig tartó gyakorlaton több mint 50 000 katona, több mint 5 000 nehézfegyver és páncélos harcjármű, köztük 140 repülőgép, 60 hadihajó és naszád vesz részt. A hírekkel ellentétben mennyiségében egy „átlagos” hadgyakorlatról beszélhetünk. Ugyanis 2018-ban (amikor Kínai Népi Felszabadító Hadsereg először vett részt a hadgyakorlaton) a több, mint 300 000 katona részvételével végrehajtott Vosztok-2018 volt a hidegháború vége óta megrendezett eddig ismert legnagyobb katonai hadgyakorlat.

Milyen orosz üzenete lehet a most zajló hadgyakorlatnak?

Mivel Oroszország Ukrajnával a „nyugati fronton” háborúban áll a hadgyakorlat célja az orosz katonai erődemonstráció bemutatása volt, annak a jele, hogy ha szükséges Moszkva a „keleti fronton” is képes katonailag fellépni.

Többen is úgy vélik, hogy a Kreml azon döntése, hogy az ukrajnai háború ellenére sem halasztotta el a hadgyakorlatot szintén az orosz erődemonstráció jele. Emellett a Vosztok-2022 egyben figyelmeztetés a Nyugat és az Egyesült Államok felé, hogy Oroszország nincs egyedül. Ugyanakkor a hadgyakorlat a Moszkvával „baráti” országok számára is jelzés, hogy a szankciók ellenére Oroszország megbízható katonai, gazdasági és kereskedelmi partner.

A Vosztok-2022-vel kapcsolatban érdekesség, hogy Moszkva a hadgyakorlat bejelentését közvetlenül a Tajvan körül kialakult válság után tette meg. A Vostok-2022-ben részt vevő országok közül Fehéroroszország szerepvállalása nem meglepő, azonban a hadgyakorlaton résztvevő országok között ott van India is. A dél-ázsiai ország részvétele több szempontból is érdekes fejlemény. Az a tény, hogy India és Kína közös katonai gyakorlatokon vesz részt korábban elképzelhetetlen lett volna a két ország közötti barátságtalan kapcsolatok miatt, bár a mindkét ország tagja olyan szervezeteknek, mint a BRICS vagy a Sanghaji Együttműködési Szervezet.

India és Kína egyidejű részvételével a hadgyakorlaton Oroszország elmondhatta, hogy katonai ereje mellett az orosz diplomácia továbbra is meghatározó alkotóelem az orosz külpolitikának, hiszen képes volt közvetíteni két regionális rivális között.

A hadgyakorlat első látásra legjelentéktelenebbnek tűnő résztvevői Tádzsikisztán, Kirgizisztán és Kazahsztán. Moszkva a három közép-ázsiai ország részvételével azt szerette volna demonstrálni, hogy Moszkva közép-ázsiai kapcsolatrendszere továbbra is hagyományosan jó, annak ellenére is, hogy a egyes közép-ázsiai országok (Tádzsikisztán) rendszeresen részt vesznek az Egyesült Államokkal közösen megrendezett katonai hadgyakorlatokon (Regional Cooperation-2022). Emellett Tádzsikisztán, Kirgizisztán és Kazahsztán részvétele a hadgyakorlaton jelzés az Egyesült Államok (és Törökország) felé, hogy Közép-Ázsiában sem cselekedhet úgy, ahogy akar.

Hogyan értékelik a szakértők a gyakorlatokat?

Kína számára ez jó lehetőség az Oroszországgal való együttműködésre, tekintettel Japánra. A tajvani vizeken tapasztalható feszültség növekedése miatt Japán áll Kína fókuszában. Peking reméli, hogy Oroszország a szövetségesük lesz a csendes-óceáni térségben, mondta Haiyun Ma egyetemi professzor, a kínai-orosz kapcsolatok szakértője. Temur Umarov, a Carnegie Moscow Center kutatója úgy vélekedik, hogy az ukrajnai háború „mérgezővé” tette Oroszországot a nemzetközi közösség számára, és Moszkva a hadgyakorlattal akarja megmutatni, hogy nem maradt teljes elszigeteltségben.

India részvétele a gyakorlatban a Nyugat szempontjából nem biztos, hogy előnyös, ugyanakkor az indiai részvétel az ország külpolitikai érdekeit szolgálja. A gyakorlat jó lehetőség India számára, hogy megmutassa katonai képességeit, mondta Michael Kugelman, a Wilson Center ázsiai programért felelős igazgatóhelyettese India Vosztok-2022-es szerepvállalásával kapcsolatban.

Összefoglalva

Miközben Oroszország számára az ukrajnai háború nyugaton tovább folytatódik, a Vosztok-2022-vel Moszkva célja valószínűleg az erődemonstráció volt, hogy megmutassa még mindig erős és nem akarja, hogy Keleten egy váratlanul kirobbanó konfliktus érje. Ezenkívül Moszkva számára a hadgyakorlat kiváló lehetőség volt arra, hogy prezentálja a Kínával való szövetségét is.

A jelenleg is zajló Vosztok-2022 által Moszkva világossá tette mindenki számára, hogy a Fehéroroszországgal történő integráció tovább folytatódik. India jelenléte a hadgyakorlaton pedig az Egyesült Államok és a Nyugat számára is komoly bizalmi kérdéseket vethet fel. A három közép-ázsiai ország hadgyakorlaton történő szerepvállalása pedig mind az Egyesült Államok mind pedig Törökország számára jelzés, hogy Moszkva Közép-Ázsiában is jelen van.

Mindezek ellenére a hadgyakorlat talán legfontosabb geopolitikai tanúsága, hogy ha Újdelhi bekerülne Moszkva és Peking szövetségi rendszerébe, akkor minden eddiginél nagyobb eurázsiai katonai, politikai és gazdasági ellenpólus jöhetne létre, aminek Közép-Ázsia országai lehetnek a legnagyobb vesztesei.

Az elemzést készítette: Veres Szabolcs


[1] Később kiderült, hogy a hadgyakorlathoz csatlakozik Laosz, Nicaragua, Algéria, Szíria, Kazahsztán és Kirgizisztán is.

[2]Itt meg kell jegyezni, hogy hadgyakorlat eredeti időpontjának 2022. augusztus 30 és szeptember 5 közötti időszakot jelölték meg.

Leave a Reply

Discover more from Eurasia Center

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading