Eurázsiai Hírszemle 2022/44. hét

Az Eurázsia Központ 2022/44. heti sajtófigyelése az eurázsiai térségről olyan régiókkal a fókuszban, mint a kelet-ázsiai, a délkelet-ázsiai, a belső- és közép-ázsiai, a közel-keleti és az oroszországi, valamint a posztszovjet térség. Legtöbbször eredeti nyelven igyekszünk figyelni az adott országok napi sajtóit.

Diplomáciai találkozók Pekingben

A Kínai Kommunista Párt 20. Pártkongresszusa után Xi Jinping maradt a pártfőtitkár és a katonai bizottság elnöke. Ez pedig azt feltételezi, hogy elnöki tisztségében is tovább marad a 2023 márciusában tartandó Országos Népi Gyűlés után és harmadik ötéves ciklusát kezdheti meg. A kongresszus lezárása után, Xi Jinping legújabb érájában rögtön meg is kezdődtek a diplomáciai látogatások és néhány nap leforgása alatt háromra is sor került: Vietnam, Pakisztán és Németország vezetői tárgyaltak a kínai államfővel.

2022. október 31-én Xi Jinping kínai elnök megbeszélést folytatott a Vietnámi Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkárával, Nguyen Phu Tronggal Pekingben. A két fél megállapodott abban, hogy megszilárdítják a hagyományos barátságot, erősítik a stratégiai kommunikációt, erősítik a politikai kölcsönös bizalmat és megfelelően kezelik a nézeteltéréseket, hogy a kínai-vietnámi kapcsolatokat előmozdítsák a stratégiai együttműködés új szintjére egy megváltozott korszakban. Sőt még aznap Xi Jinping “barátság-éremmel” tüntette ki Nguyen Phu Trongot, amelyet olyan külföldieknek adományoznak, akik kiemelkedően hozzájárultak Kína szocialista modernizációjához, a csere és együttműködés előmozdításához Kína és a külföldi országok között. Nem mellesleg Trong az első külföldi vezető, aki meglátogatta Xi Jinpinget, mióta a Kínai Kommunista Párt 20. Kongresszusán hatalmon maradt. A két pártvezető utoljára 2017 novemberében találkozott egymással, amikor Xi Vietnámba látogatott, hogy részt vegyen az APEC danangi csúcstalálkozóján. Elemzők szerint a Trongot kísérő vietnami delegáció  szokatlanul nagy volt. A hírek szerint jelen volt To Lam közbiztonsági miniszter és Phan Van Giang védelmi miniszter is. A kínai állami média úgy számolt be a látogatásról, hogy a két országnak különleges kapcsolata van, amely a pártok közötti kapcsolatokban gyökerezik, és „meghaladja bizonyos országok felfogását”, ami nyilvánvaló burkolt utalás volt az Egyesült Államokra, amelyet azzal vádol Kína, hogy megpróbál “éket verni Kína és Vietnám közé”, hozzátéve, hogy ez az erőfeszítés “nem tudta akadályozni a kölcsönösen előnyös együttműködést Kína és Vietnám között”.

2022. november 2-án Xi Jinping Muhammad Shehbaz Sharif pakisztáni miniszterelnököt fogadta Pekingben. Xi hangsúlyozta, hogy Kína nagyra értékeli Pakisztánnak a Kínával való baráti együttműködés előmozdítását, köszönetet mond Pakisztánnak Kína alapvető és főbb aggályait érintő kérdésekben nyújtott támogatásáért, és határozottan támogatja Pakisztánt a nemzeti szuverenitás, a területi integritás és a nemzeti méltóság megőrzésében. Sharif a találkozón kijelentette, hogy “a világ nem működhet Kína nélkül, és Kína fejlődését nem lehet elszigetelni vagy megfékezni semmilyen erővel”. Sharif pekingi látogatása során a két ország számos területre kiterjedő megállapodásokat írt alá. Többek között abban is megállapodtak, hogy fokozzák a Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosóval (China-Pakistan Economic Corridor, CPEC) kapcsolatos együttműködést, ideértve az afganisztáni terjeszkedést is. Emellett úgy döntöttek, hogy elindítanak egy 10 milliárd dolláros nagysebességű vasúti projektet, amely Karacsit Pesawarral köti össze. Ez az első alkalom, hogy Kína ezt a technológiát bármely országba exportálja. Sharif ez év áprilisi hatalomra kerülése óta láthatóan sürgető volt Pakisztánban a CPEC körüli rend helyreállítása. Erőfeszítéseket tettek a projektvégrehajtás késedelmeivel, a hitelek visszafizetésével és a pakisztáni biztonsági problémákkal kapcsolatos kínai aggályok kezelésére. Többek között Sharif kínai látogatása megerősíti azt a benyomást, hogy Peking továbbra is elkötelezett a pakisztáni befektetések mellett. Iszlámábádnak azonban sok mindent meg kell tennie adminisztratív és pénzügyi kérdésekben, hogy megfeleljen a kínai elvárásoknak és a munkatempónak.

2022. november 4-én Xi Jinping kínai elnök Olaf Scholz német kancellárt fogadta Pekingben. Xi rámutatott, hogy Scholz az első európai vezető, aki a Kínai Kommunista Párt 20. Kongresszusa után ellátogatott Kínába, valamint az első G7-es ország vezető, aki Kínába utazott a Covid-19 járvány kezdete óta. Xi elmondta, hogy a látogatás erősíti a kölcsönös megértést és a kölcsönös bizalmat, elmélyíti a gyakorlati együttműködést különböző területeken, és további tervek születését teszi lehetővé a kínai-német kapcsolatok fejlesztésére az elkövetkezendő időkre. A mindössze 11 órás villámlátogatás kevés konkrét eredményt hozott, de Peking reménykedik, hogy ez azt jelzi, hogy Németország kimozdul az Egyesült Államok Kínával kapcsolatos megközelítéséből. Az utazást vitatták a német koalíciós partnerek és a többi európai kormány is aggodalmát fejezte ki a Merkel-korszakba való visszatérés miatt, amikor Németország a Kínával fenntartott gazdasági kapcsolatokat helyezte előtérbe. Az effajta nyugati félelmek már október végén kezdődtek, amikor Scholz jóváhagyta azt a megállapodást, hogy Kína részesedést vásárol a hamburgi kikötőben. Annak ellenére, hogy Kína és az európai országok között egyre növekszik a feszültség az ukrajnai háborúhoz való pekingi hozzáállás miatt, Kína szeretné elkerülni az Egyesült Államok és Európa egységfrontját. A kínai vezetők azt remélik, hogy Európa semleges marad, egy alternatív „pólus” abban a többpólusú rendben, amelyet Peking ki akar alakítani. Ennek megfelelően Xi sürgette Scholzot, hogy „álljon ellen a blokkok konfrontációjából fakadó zavaroknak és azoknak a kísérleteknek, amelyek mindent az ideológia prizmáján keresztül akarnak látni”, ugyanakkor felszólította „Kínát és Németországot, hogy tiszteljék egymást és vegyék figyelembe egymás alapvető érdekeit”.

A jelenlegi, nagy bizonytalansággal és turbulenciával járó nemzetközi helyzet kihívások elé állítja a nemzetközi közösség minden tagját, és Kína, mint nagyhatalom, amely nagyobb biztonságot tud adni a világnak, tovább erősíti az együttműködést partnereivel, hogy modernizációs folyamataik ellenálljanak bármilyen hatásnak és kihívásnak. A külföldi vezetők, kínai látogatásai, nemcsak azt bizonyítják, hogy a felek között egyre szorosabb a kapcsolat, de ismét alátámasztja, hogy a nemzetközi közösség optimista Kína jövőbeli fejlődését illetően, és hajlandó megerősíteni együttműködését Kínával.

Az elemzést készítette: Zoltai Alexandra

Leave a Reply

%d bloggers like this: