Eurázsia Központ Elemzések 2023/3. – Mit hoz a jövő Közép-Ázsiában? Kazahsztán és Üzbegisztán 2023-as gazdasági kilátásai

Szerző: Veres Szabolcs

Absztrakt

Közép-Ázsia gazdasági szerepét gyakran alulértékelik. Ennek oka, hogy a 21. századra a nemzetközi közösség még mindig nem megfelelően érzékeli, hogy a régió milyen jelentős regionális és világgazdasági szereplővé vált. Azonban az ukrán-orosz háború hatására egész Európa és Ázsia számára Közép-Ázsia gazdasági és geopolitikai szerepe jelentősen felértékelődött. Az elmúlt 20 évben Közép-Ázsia öt országa – Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán – jelentős előrelépéseket ért el saját gazdasági, politikai és társadalmi fejlődésében. A földrajzi fekvéséből, valamint természeti erőforrásaiból adódóan a régió öt országa messzemenő növekedési kilátásokkal rendelkezik.

Az elemzés célja, bemutatni Közép-Ázsia, ezen belül is a két legjelentősebb gazdasággal rendelkező ország – Kazahsztán és Üzbegisztán – 2023-as gazdasági lehetőségeit, valamint azt, hogy a következő év során milyen kihívásokkal kell szembenéznie a két közép-ázsiai országnak, illetve melyek lehetnek azok a területek, amire a stabil gazdasági helyzet megőrzése érdekében Asztanának és Taskentnek koncentrálnia kell.

Kulcsszavak: Közép-Ázsia, Üzbegisztán, Kazahsztán, kilátások

A teljes elemzés innen tölthető le:

Leave a Reply

%d bloggers like this: