Thaiföld és Magyarország Együtt-Konferencia az Eurázsia Központ szervezésében

A Thaiföld és a Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója alkalmából a Neumann János Egyetem Eurázsia Központja Thaiföld és Magyarország Együtt néven nemzetközi konferenciát rendezett.

A 2023. október 25-én az Eurázsia Központ székhelyén megrendezett konferencián a thai felet a thaiföldi Kasetsart Egyetem (Kasetsart University) és a Chulalongkorn Egyetem (Chulalongkorn University) oktatói és kutatói képviselték. Magyar részről a Neumann János Egyetem és a Milton Friedmann Egyetem kutatói és oktatói gazdasági és biztonságpolitikai kérdéseket is érintve vettek részt és adtak elő a konferencián.

A rendezvényre történő regisztrációkat és a közös kávézást követően az egybegyűlteket Dr. Klemensits Péter, az Eurázsia Központ kutatásvezetője, Délkelet-Ázsia kutató köszöntötte és nyitotta meg a konferenciát. Ezt követően köszöntőbeszédet mondott Dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora, aki nyitóbeszédében a két ország közötti kiváló oktatási és kulturális kapcsolatok szerepét emelte ki, amelyek a magyar kormány által támogatott Stipendium Hungaricum program keretében egyre meghatározóbbá válnak Thaiföld és Magyarország között. Thai részrél Dr. Kampanat Pemsupar, a Kasetsart Egyetem nemzetközi ügyekért felelős alelnöke köszöntötte a jelenlévőket, aki a thai-magyar kapcsolatok elmúlt 50 évének a történelméről és a két ország közötti tudományos együttműködések fontosságáról is megosztotta gondolatait.

A nyitóbeszédekhez nagyköveti elfoglaltságai miatt Dr. Sipos Sándor, Magyarország thaiföldi nagykövete online formában tudott csatlakozni. A nagykövet úr köszöntője során kiemelte a Thaiföld és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatok dinamikáját és említést tett a két ország közötti történelmi pillanatok fontosságáról is, melyek kiváló alapkövei voltak a mai magyar-thai kapcsolatoknak.

Az esemény nyitóbeszédeit követően a konferencia két szekcióra bontva tovább folytatódott, melynek moderátorai az Eurázsia Központ kutatásvezetője, Dr. Klemensits Péter és Szakáli Máté, Délkelet-Ázsia kutató volt.

Az eseményen több, a témát kutató és a téma iránt érdeklődő is nagy számban vett részt.

Leave a Reply

%d bloggers like this: