Egy újabb lépés a sakktáblán: Irán az SCO tagja

2021. szeptember 17-én, az idén 20 éves Sanghaji Együttműködési Szervezet a tádzsikisztáni Dušanbében tartotta soron következő csúcstalálkozóját. Az ülésen elfogadott záródokumentumban az SCO két fontos dolgot fogalmazott meg. A térség biztonságpolitikai helyzetének biztosítását. Az afganisztáni helyzet mielőbbi rendezését, kiemelve, hogy az országnak, semlegesnek, egységesnek és demokratikusnak kell maradnia, amihez az SCO minden segítséget biztosítani fog. Valamint szorgalmazta az Afganisztánban található minden etnikai, vallási és politikai csoport részvételével egy koalíciós kormány létrehozását is.

Ezenkívül elfogadták Irán csatlakozását az együttműködési szervezethez. Teherán részvétele az együttműködésben pedig azt jelenti, hogy az “Észak-Dél” és a “Nyugat-Kelet” közötti kereskedelmi útvonalak és lehetőségek bővülni fognak. Irán csatlakozása mutatja, hogy az ország részvételével tovább bővül a kínai „Övezet és Út” (Belt and Road, BRI) kezdeményezés, amelynek célja Kína összekapcsolása Európával, a Fekete-tenger térségével és a Közel-Kelettel. Emellett a teheráni csatlakozás az SCO-t megkerülhetetlen globális gazdasági szereplővé teszi. Ennek köszönhetően a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozójának dokumentuma összhangban van az EAEU, az ASEAN (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége, Association of Southeast Asian Nations) és az „Egy öv, egy út” kínai kezdeményezés részvételével megvalósuló eurázsiai partnerséggel, ami egyben az eurázsiai egység megerősítését is jelenti.

Irán számára hosszú út vezetett a szervezethez való csatlakozásig. Moszkva és Tádzsikisztán is többször blokkolta Irán csatlakozási szándékát a szervezethez. Hszi Csin-ping kínai elnök 2016-os iráni látogatása beindította a két ország közötti stratégiai partnerség kialakításának folyamatát, ami után Irán SCO-hoz történő csatlakozása is könnyebbé válhatott.

Bár az SCO egy kormányközi együttműködési forma, amely főként a politikára és biztonságpolitikára összpontosít, ám vannak gazdasági vetületei is. Az iráni tagságnak a politikai és biztonságpolitikai okok mellett gazdasági és kereskedelmi dimenziója is van. Irán külpolitikai stratégiájának egyik eleme a Kelet felé nyitás. Ez magában foglalja az SCO tagállamaival való mélyebb gazdasági kapcsolatok bővítését, amely hatékony módja lehet a nyugati hatalmak Iránnal szembeni magatartásának az elmozdítására. Teherán reálpolitikát folytat, az SCO-ban szerzett állandó tagságát felhasználva az Iszlám Köztársaság tovább szeretné erősíteni kapcsolatait a tőle északkeletre eső közép-ázsiai és dél-ázsiai országokkal. Tiszteletben tartja Kína és Oroszország regionális befolyását, hatalmát és támogatja a status quo fenntartását Közép-Ázsiában. Ebrahim Raisi, Irán elnöke nyíltan kijelentette, hogy támogatja az összes SCO tagállam területi integritását.

Az iráni kormánynak a tagsággal kapcsolatos céljait a Sanghaji Együttműködési Szervezetben a jövőben némileg korlátozni fogják majd az Egyesült Államok által kiszabott szankciók. Az SCO-hoz való amerikai hozzáállás a kezdeti közömbösségtől eltérően a szervezetben már egy komoly stratégiai vetélytársat lát. Főként azért, mert az USA az afganisztáni kivonulása által katonailag már nem tölt be meghatározó szerepet a térségben. Az USA új ázsiai külpolitikai stratégiája Közép-Ázsiát tette meg központi területté. A szeptemberi SCO csúcstalálkozóval szinte egyidőben (szeptember 15) az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, Ausztráliával közösen létrehozta az AUKUS katonai-politikai és biztonsági partnerséget, amely közép-ázsiai szakértők szerint az SCO ellensúlyozására is alkalmas lehet.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet tagállamaira nézve, ahogyan azt ők maguk is megfogalmazták a következő időszak egy „történelmi stresszteszt” lesz. A globális kihívások (Covid-járvány, AUKUS megalakulás) egyértelműen azt jelzik, hogy eljött az SCO „történelmi stressztesztjének” ideje, amely talán a legkomolyabb kihívás a szervezet 20 éves történetében.

A jövőben az SCO várhatóan aktívabb szerepet fog játszani a nemzetközi kapcsolatok területén. A szervezet tovább folytatja majd a regionális stabilitás megteremtésében játszott meghatározó szerepét a régió országainak védelmében. Segíti a tagországok gazdasági és infrastrukturális fejlődését, miközben több figyelmet szentel a globális kérdéseknek, s aktívabb szerepet fog játszani a nemzetközi gazdasági kapcsolatok rendszerében. Ezzel az állásponttal a szervezet összes tagja egyetértett és elkötelezettek is ebben a kérdésben. Egyúttal azonban a Nyugat és az USA kivonulása Afganisztánból egy nemvárt biztonsági kockázatot is jelent az együttműködési szervezet számára. Irán teljes körű bevonása a Sanghaji Együttműködési Szervezet tevékenységébe pedig teljes mértékben összhangban áll az SCO jövőjével kapcsolatban megfogalmazott céljaival. Ami a szervezetben résztvevő minden ország biztonságának garantálása. Teherán csatlakozásával pedig megerősíti a biztonságpolitikával kapcsolatos elképzeléseket. Mivel Moszkva és Peking a két legerősebb érdekelt fél az SCO-n belül, ezért lehetőséget fognak keresni Irán regionális és nemzetközi helyzetéből származó előnyök kihasználására.

Az elemzést készítette: Veres Szabolcs

Leave a Reply

%d bloggers like this: