Beköszöntött a Tigris éve!

A Tavaszünnep (Chun Jie), amit gyakran csak kínai Holdújévként emlegetünk Kínában az egyik legfontosabb ünnep. A kínai újév egy mozgóünnep, amelyre január közepe és február közepe között kerül sor. Valójában ez egy 15 napos ünnepi időszak, amikor emberek milliói látogatnak el szülőhelyükre, családtagjaikhoz és barátaikhoz, hogy együtt köszöntsék az újévet.

Az eseményhez hozzátartozik az a hagyomány, hogy az emberek otthonaikat kitakarítják és feldíszítik, hogy távol tartsák a gonosz szellemeket és bevonzzák a jó szerencsét, továbbá különleges ételeket készítenek a nemes alkalomra. Az ünnep csúcspontját az újév előestéje jelenti, melynek megünneplése pazar lakomákkal, tűzijátékkal, a gyermekeknek szánt ajándékok átadásával, és éjfélkor még több tűzijátékkal jár együtt. A látogatók szokás szerint piros borítékot adnak át az általuk meglátogatott családnak, amelyben pénz van, s ennek viszonzásaként a vendéglátó családok is pénzes borítékot ajándékoznak a hozzájuk érkező gyermekeknek. A hagyomány szerint úgy tartják, hogy az Újév napja meghatározó és ahhoz hasonló lesz az egész év, mint amilyen az újév első napja volt, így nagyon fontos, hogy ilyenkor minden jól alakuljon. A piros szín az újév alkalmával még nagyobb szerepet kap a kínaiak életében, hiszen a piros a bőséget és a gazdagságot jelképezi, ezért a piros az alapszíne az újévi dekorációnak, ekkor pirosba borul minden háztartás: piros falragaszokat, képeket, lampionokat helyeznek el mindenütt, hogy így biztosítsák családjuk jó szerencséjét.

Idén február 1-jére esik a kínai holdújév, amikor is a tigris éve köszönt be és váltja a bivaly évét. Az újévi ünnepkört az év 15. napján a lampion ünnep zárja, ezután visszatérnek az emberek a megszokott hétköznapokhoz.

A Holdújévet számos más országban is ünneplik a világ népességének negyede számára a legfontosabb ünnep – például Dél-Koreában, Vietnámban, Szingapúrban, Kambodzsában, Malajziában, Indonéziában, Thaiföldön, Mianmarban, és a Fülöp-szigeteken.

Boldog új évet kívánunk mindenkinek!

Leave a Reply

%d bloggers like this: