Eurázsiai Hírszemle 2023/33. hét 

Az Eurázsia Központ 2023/33. heti sajtófigyelése az eurázsiai térségről olyan régiókkal a fókuszban, mint a kelet-ázsiai, a délkelet-ázsiai, a belső- és közép-ázsiai, a közel-keleti és az oroszországi, valamint a posztszovjet térség. Legtöbbször eredeti nyelven igyekszünk figyelni az adott országok napi sajtóit.

Fontos látogatások az államalapítás ünnepén

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor több vezető politikust is fogadott a hétvégén. A találkozók előzménye, hogy hazánk ad otthont egy jelentős nemzetközi sporteseménynek, az atlétikai világbajnokságnak, ami miatt olyan országok első emberei vagy magas rangú politikusai tették tiszteletüket Budapesten, mint Törökország, Bosznia-Hercegovina, Katar, Azerbajdzsán, Kirgizisztán, Türkmenisztán, Szerbia és Üzbegisztán, továbbá egyeztetés céljából a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke és a Tatár Köztársaság vezetője is a magyar fővárosba látogatott.

A magyar-török viszony

Egyre intenzívebb magyar-török kooperációról számolhatunk be, mely viszony garantáltan tovább fog erősödni a közeljövőben. A két fél együttműködése olyan területeket érint, mint a kereskedelem, a befektetések, a védelempolitika és az energiabiztonság, de a kulturális relációkat sem szabad figyelmen kívül hagyni. Jól megfigyelhető, hogy a kihívások csak tovább fokozzák a kialakult szoros viszonyt. Az orosz-ukrán háborút követően megjelenő biztonsági problémák ráébresztették a magyar és a török felet arra, hogy létfontosságú a stratégiai partnerség fejlesztése, és mindkét ország vezetése leszögezte, hogy a konfliktus békés rendezésében érdekelt. Törökország ennek elérése érdekében aktív szerepet vállal, amit a magyar kormány is támogat.

A magyar-török találkozó

Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök augusztus 20-án egynapos látogatáson vett részt a magyar fővárosban, Budapesten. Erdoğant elkísérte Hakan Fidan külügyminiszter, Alparslan Bayraktar energia- és természeti erőforrás miniszter, Osman Aşkın Bak ifjúsági és sportminiszter, Mehmet Fatih Kacır ipari és technológiai miniszter, Ömer Bolat kereskedelmi miniszter, az elnökségi kommunikációs igazgatóság vezetője, Fahrettin Altun és az elnöki főtanácsadó Akif Çağatay Kılıç. Recep Tayyip Erdoğan a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral tárgyalt. A vezetők többek között megvitatták a két nemzet közötti kereskedelem fejlesztését, gazdasági együttműködést és kulturális cserét. Megbeszélésük középpontjában az energetikai együttműködés és a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának ügye állt. Ami az előbbit illeti, a magyar külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy “Törökország rendkívül fontos, sőt nélkülözhetetlen szerepet játszik Magyarország energiaellátásának biztonságában, hiszen a Magyarországra irányuló földgázszállítások egy jelentős része Törökországon, a Török Áramlat gázvezetéken keresztül érkezik”. Azt is hozzátette, hogy véglegesítették a megegyezést az MVM és a Botas között 275 millió köbméternyi gáz jövő évi vásárlásáról. “Ez a 275 millió köbméternyi földgáz majd hozzájárul az ország energiaellátásának biztonságához, és megteremti a fizikai földgázszállítási kapcsolatot Törökország és Magyarország között” – fogalmazott. “Erről is tovább fogunk lépni, hiszen most döntés született arról, hogy a török földgáz magyarországi bértárolásáról is megkezdjük a tárgyalásokat”. A két ország jó kapcsolatait híven bizonyítja, hogy Recep Tayyip Erdoğan december 18-án ismét a magyar fővárosba látogat majd, amikor is megtartják a felső szintű stratégiai tanács ülését, amely során várhatóan újabb egyezségek jönnek létre a felek között.

Türkmenisztán elnöke Budapesten

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke a Karmelita kolostorban fogadta Szerdar Berdimuhamedov türkmén államfőt, aki a magyar államalapítás ünnepén hivatalos munkalátogatásra érkezett Budapestre. A Berdimuhamedov türkmén és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közötti találkozó kiemelt témája Magyarország energiabiztonságának garantálása volt. Ugyanis a gazdag földgázkészletekkel rendelkező közép-ázsiai ország és Magyarország között jelenleg is olyan átfogó energetikai együttműködési megállapodások vannak érvényben, amelynek lényeges eleme, hogy a jövőbeli türkmén földgázexport egyik célországa hazánk legyen. A két ország elnökeközött zajló tárgyalások során Budapest és Asgabat megállapodást írt alá a türkmén földgáz magyarországi szállításáról, valamint a két ország közötti az egészségügy, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás, az oktatás és a kultúra terén való együttműködések bővítéséről is. A türkmén elnök budapesti tárgyalását követően pedig az is körvonalazódott, hogy Türkmenisztán részéről teljesen egyértelmű lett az akarat és szándék, hogy Magyarország legyen a türkmén földgáz Európa felé történő szállításának egyik fő iránya. A találkozó jelentőséget az is jól mutatja, hogy a türkmén média Szerdar Berdimuhamedov budapesti látogatását kiemelt figyelemmel követte. Mindezek mellett a protokolláris eseményeket követően Berdimuhamedov is a díszvendége volt a magyar fővárosban zajló atlétikai világbajnokság megnyitójának.

Kirgiz elnöki delegáció Magyarországon

Magyarország miniszterelnökének meghívására Szadir Zsaparov Kirgizisztán elnöke is hivatalos látogatást tett Magyarországon, hogy részt vegyen hazánk nemzeti ünnepe és az atlétikai világbajnokság alkalmából rendezett ünnepségeken. Zsaparov kirgiz elnököt magyarországi hivatalos látogatására egy nagyobb delegáció is elkísérte, amelynek többek között tagja volt Jeenbek Kulubaev, a Kirgiz Köztársaság külügyminisztere, Muratbek Azymbakiev, a kirgiz elnöki adminisztráció külpolitikai főosztályának vezetője, valamint Talantbek Kushchubekov Kirgizisztán Magyarorrszágra akkreditált rendkívüli és meghatalmazott  nagykövete is. A magyar kormányfővel folytatott egyeztetést követően Szadir Zsaparov és Orbán Viktor elégedetten nyugtázták a Kirgizisztán és Magyarország közötti kapcsolatok dinamikus fejlődését. A Karmelita kolostorban rendezett találkozó kiemelt témája a két ország közötti vízumügyek kérdése volt. A találkozón a kirgiz elnök kiemelte, hogy Magyarország és Kirgizisztán között stratégiai együttműködés épül, amit a most aláírt megállapodások is jól szolgálnak. A magyar miniszterelnökkel történő megbeszélést követően Szadir Zsaparov kirgiz elnök Novák Katalin magyar köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy Biskek egyik fő célja, hogy a Kirgizisztán és Magyarország közötti együttműködések egy magasabb szintre lépjenek.

Az üzbég elnök is Budapesten

A harmadik közép-ázsiai elnök, aki a hétvégén Magyarországra látogatott az üzbég elnök, Shavkat Mirzijojev volt, aki hivatalos munkalátogatása során személyesen folytatott tárgyalásokat Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Mirzijojev elnök budapesti útja keretében részt vett Magyarország államalapításának tiszteletére rendezett ünnepségeken, valamint a budapesti atlétikai világbajnokság egyes rendezvényein is. A két ország elnöke közötti tárgyalások során megvitatásra kerültek az üzbég-magyar stratégiai partnerség elmélyítését és az üzbég-magyar együttműködések mélyebb kiépítését célzó folyamatok. Emellett Shavkat Mirzijojev és Orbán Viktor találkozójukat követően megállapították, hogy a Magyarország és Üzbegisztán között az elmúlt időszakban történő események (például a két ország közötti kereskedelem volumenének növekedése, a magyar OTP Bank NyRT közelmúltbeli üzbég bankban történő részesedésvásárlása) meghatározóak voltak az üzbég-magyar kapcsolatokban. Ezenkívül mindkét elnök hangsúlyozta a közös gazdasági programok előmozdításának fontosságát, a kulturális és humanitárius szférában történő kapcsolatok bővülését. A magyar OTP Bank NyRT Üzbegisztán pénzügyi piacára történő belépését és bővülését pedig stratégiai projektnek és fontos jelzésnek nevezték mindkét ország és az európai üzleti élet számára is. Találkozójuk végén Orbán Viktor és Shavkat Mirzijijev is felhívták arra a figyelmet, hogy élénkíteni kell az üzleti és turisztikai kapcsolatokat Magyarország és Üzbegisztán között, melyhez kiváló alap a 2023. augusztus 20-án elindított Taskent és Budapest közötti közvetlen repülőjárat.

Azeri elnöki látogatás

A három közép-ázsiai ország – Kirgizisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán – elnöke és más országok miniszterei mellett Ilham Alijev Azerbajdzsán elnöke is hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra. Alijev elnök 2023. augusztus 20-án Budapesten személyesen találkozott és folytatott tárgyalásokat Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. A kaukázusi ország elnöke a budapesti találkozó során kihangsúlyozta,  2023 januári magyarországi látogatásának fontosságát, továbbá elégedettségét fejezte ki a megkötött megállapodások sikeres végrehajtásával kapcsolatban. Az Orbán Viktorral folytatott megbeszélés során az azeri és a magyar is elnök kiemelte Azerbajdzsán és Magyarország közötti együttműködések sikeres fejlesztését az energiaszektorban, ezen belül a kőolaj- és a földgázszektorban. Emellett Orbán Viktor és Ilham Alijev is hangsúlyozták az azerbajdzsáni gázszállítás fontosságát a magyar és európai piacok irányába. A találkozó során mindkét államfő pozitívan értékelte a magyar-azeri kapcsolatokat, valamint kiemelték a Baku-Budapest közötti repülőjáratok üzemeltetésének fontosságát is. A magyar és az azeri elnök közötti megbeszélés során szó esett még az Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Magyarország kormánya közötti stratégiai partnerségi megállapodás aláírásának fontosságáról a „zöld” energia területén, valamint a Fekete-tenger fenekén húzódó távvezeték-projekt megvalósítására irányuló erőfeszítések folytatásáról is. Ezen kívül mind Orbán Viktor, mind pedig Ilham Alijev hangsúlyozta a Középső Kereskedelmi Folyosó (Middle Corridor) fontosságát.

Konklúzió

A Budapesten megrendezésre kerülő 2023-as atlétikai világbajnokság, illetve a magyar államalapítás 1023. évfordulójának tiszteletére a török elnök és több más ország vezetője mellett Kirgizisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán elnöke is Magyarország fővárosába érkezett. A három közép-ázsiai ország elnökének budapesti látogatása annak fényében nem volt igazán meglepő, hogy Magyarország a Keleti Nyitás politikájának 2012-ben történő elindítása óta egyre szorosabb kapcsolatokat ápol a régió mind az öt államával. A budapesti kisebbfajta közép-ázsiai diplomáciai csúcsüzem során több, Magyarország számára fontos gazdasági együttműködés aláírására is sor került. Egyértelmű, hogy az átalakuló világrendben a kelet-európai és az ázsiai országok is meghatározó szerepet játszanak, melyet utóbbiak energiabősége és geostratégiai elhelyezkedésük is alátámaszt. A térség vonzereje növekszik, és az ottani vezetőkkel kötött megállapodások megmutatják, hogy a hagyományosan Nyugat-centrikus nézetek mellett a keleti dimenzió is kulcsfontosságú a globális egyensúly fenntartásában és a fejlődés előmozdításában. Az egyre erősebb energetikai és gazdasági potenciál révén ezek az országok katalizátorként hatnak a régió ill. a világ geopolitikai és gazdasági folyamataira.

Az elemzést készítette: Tárik Meszár és Veres Szabolcs

Leave a Reply

%d bloggers like this: