Dubaj 2040 urbanizációs terv: gazdaságélénkítő gigaberuházás az Egyesült Arab Emirátusokban

Szerző: Tárik Meszár

Az Egyesült Arab Emírségek azon országok közé tartozik, amelyek a leghamarabb reagáltak a koronavírus okozta világjárvány alatt kibontakozó gazdasági recesszió[1] kihívásaira. Az emírségek kormánya a válság során járvány elleni védekezésre 16 milliárd AED-t (4,35 milliárd dollár) biztosított az ország számára, továbbá az egyes emírségek is bejelentették a megfelelő fiskális csomagokat, így a gazdaságélénkítő programok együttes mérete meghaladja a 120 milliárd AED-t (32,6 milliárd dollár).[2] További jelentések szerint az ország gazdasága várhatóan 2,5%-kal növekedik 2021-ben, amit tovább fokozhat a korábban elhalasztott 2020-as dubaji világkiállítás (Expo Dubai 2020) megrendezése, ami a tervek szerint 2021. október 1-jén nyílik meg. Ez utóbbi eseményen Magyarország is képviselteti magát, amelyre hazánk kormánya 75,4 millió dollárt[3] (megközelítőleg 23 milliárd forint) különített el, és ahol a magyar vízgazdálkodási technológiák prezentálásán lesz a hangsúly. Egyébiránt Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek közötti gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése már jóval korábban elkezdődött, és jó eséllyel az alább ismertetett nagyszabású tervek megvalósításából is kivehetik a részüket a magyar cégek, így azokból sokat profitálhat hazánk az elkövetkezendő években.

Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk, az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, valamint Dubaj emírje 2021. március közepén nyilvánosságra hozta a Dubaj 2040 urbanizációs tervet (Dubai 2040 Urban Master Plan), amely nem más, mint egy átfogó, a fenntartható városfejlesztésére fókuszáló konstrukció. A terv Dubaj versenyképességének konszolidálására összpontosít, és globális célpontként mutatja be az emirátust azáltal, hogy a különböző életmódok és befektetési lehetőségek sokféleségét biztosítja a város lakóinak és az odalátogató külföldieknek az elkövetkezendő húsz évben. Több célt is igyekeznek megvalósítani, amelyek közül kiemelkedik a gazdasági, társadalmi és környezeti jólét színvonalának fokozása, az energiaforrások fejlesztése és a környezet megóvása, továbbá hogy külföldi befektetéseket, grandiózus projekteket csábítsanak a térségbe. Mohammed sejk szerint a néhai Rashid bin Saeed Al Maktoum sejk által a hatvanas években megálmodott és megkezdett fejlesztési út továbbra is meghatározó Dubaj evolúciójában, aminek célja, hogy egy olyan hellyé váljon, ahol a világ minden tájáról érkező emberek érvényesülhetnek.

Az új tervezet már a hetedik abban a sorban, amit 1960 óta dolgoznak ki az emirátus számára, és szándékosan úgy lett megalkotva, hogy a legutóbbi hat terv méltó folytatása lehessen (mint pl. a nagy sikerként elkönyvelt Dubaj 2021-tervé[4], amely főként az infrastruktúra fejlesztésére összpontosított). 1960 és 2020 között Dubaj lakossága a 80-szorosára nőtt (az 1960-as 40.000-ről 2020 végére 3,3 millióra)[5]. Érdekesség, hogy míg a ’60-as években nem volt mérhető az emirátusban élő külföldi populáció, addig napjainkban a lakosság 85%-a idegen földön született.[6] Ebből kifolyólag mára már több mint 200 nemzetiség él az emirátusban, és emiatt a kulturális diverzitásra való odafigyelés fontos szerepet kapott a tervek elkészültekor.[7] Meg kell említenünk, hogy nem csak a demográfiai adatok fejlődtek komoly dinamizmussal, hanem a város gazdasága is, mivel 1975 és 1990 között a GDP éves növekedése 6% körül alakult, és 1990 és 2008 között ez a szám már 9% volt.[8]

Mohammed bin Rashid Al Maktoum elmondta, hogy a városfejlesztés több különböző szakaszra oszlik, és az elkövetkezendő években nagy energiákat fognak fektetni ezek implementálására. Ezen túlmenően a városvezetés elkötelezett abban, hogy a fenntartható és versenyképes fejlődés bevált metódusait követve figyelembe vegye a népességnövekedést és a társadalmi-demográfiai változásokat az infrastruktúra-fejlesztés folyamatában.

A Dubaj 2040 urbanizációs terv legfontosabb részletei[9]:

 • Fontos cél fenntartható lakótelepek létrehozása, amivel ki tudják elégíteni az állampolgárok igényeit. Ezen felül a város érdeke, hogy integrált közösségi tereket fejlesszenek, valamint a lakókörnyezetet zöldfelületekkel, kereskedelmi központokkal és rekreációs létesítményekkel egészítsék ki, amivel a szociális jólétet igyekeznének fokozni.
 • A terv értelmében a zöld és rekreációs terek, valamint a közparkoknak szánt területek megduplázódnak, hogy kiszolgálják az egyre inkább növekvő lakosságot és a városba látogatókat.
 • Az új terv kulcsszavai a korszerűsítés és kiterjesztés. Ezek elősegítik az infrastruktúra optimális kihasználását az üres városi terek fejlesztésével. Ugyancsak prioritás a tömegközlekedés, a gyaloglás, a kerékpározás és a rugalmas közlekedési eszközök használatának ösztönzése, valamint egy átfogó tervezési adatbázis kidolgozása a döntéshozatal támogatása és az átláthatóság megkönnyítése érdekében.
 • A szállodákhoz és turisztikai tevékenységekhez használt földterületek 134 százalékkal fognak növekedni, míg a kereskedelmi célokra használt területek a város 4114 km²-es összterületéből 168 km²-t vesznek majd el.
 • Könnyen hozzáférhető integrált szolgáltató központokat hoznak létre Dubaj egész területén, ezzel is biztosítva a lakosság szükségleteit.
 • A terv célja a város életminőségének javítása, miközben növeli a népsűrűséget a legfontosabb tömegközlekedési csomópontok körül.
 • Ez utóbbi pontnak megfelelően a dubaji lakosok száma várhatóan a 2020-as 3,3 millióról 2040-re 76%-kal, 5,8 millióra nő, míg ha a városban napközben megforduló, de nem ott élő lakosságot (ingázók) is nézzük, akkor a 2020-as 4,5 millióról 2040-re 7,8 millióra emelkedik.
 • Öt fő városi központ (három meglévő és két új központ) fejlesztésére és beruházására fognak összpontosítani, amelyek hozzájárulnak a gazdasági ágazatok növekedéséhez és további munkalehetőségeket biztosítanak a lakossága számára, emellett életmódbeli lehetőségek széles skáláját is kínálják.
 • A két új központ közé tartozik az ’Expo 2020 Center’, ami egy gazdasági és növekedési hotspot, és ami majd a kiállítási, turisztikai és logisztikai szektor központjává válhat; valamint a ’Dubai Silicon Oasis Center’, ami nem más, mint egy tudományos és technológiai tudásközpont, ahol hatékonyan lehet ösztönözni az innovációkat, a digitális gazdaságot és a tehetséggondozást.
 • Dubaj továbbra is az innovatív startupok, a nemzetközi vállalatok és a stratégiai beruházások globális központja marad. Jelenleg 1834 külföldi cég képviselteti magát az emirátusban[10].
 • Jelenleg összesen 275 oktatási intézmény és 3371 egészségügyi létesítmény található Dubajban, amelyek területét 25%-kal kívánják növelni, valamint (az összesen 7500 méter hosszúságú) nyilvános strandok hossza 2040-re akár 400%-kal is megnőhet.
 • A természetvédelmi területek Dubaj teljes területének 60%-át fogják kitenni.[11]
 • A hangsúly a rendelkezésre álló terek kihasználásán lesz, ennek megfelelően a fejlesztések a város határain belülre, a már meglévő városi területekre koncentrálnak.
 • További cél, hogy promotálják és fejlesszék a turisztikai látványosságokat, valamint növeljék a város ismertségét, de emellett nagy gondot fordítanának a környezetvédelemre, aminek érdekében majd a magánszektorral is együttműködnek.

A magyar cégek több különböző fronton is hozzájárulhatnak az emírség nagyszabású terveinek megvalósításához, mint ahogy az előzőekben felvázolt projekt is ígéretes lehetőségeket rejthet magában, ha arra gondolunk, hogy az építőiparban és a kivitelezés terén, valamint az infrastruktúra-fejlesztésben komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező vállalataink vannak.

Az előzőekben ismertetett célkitűzéseken túl, Dubaj kiad egy integrált és rugalmas várostervezési törvényt, ami támogatja a modernizációt, az innovációkat, és zöld utat enged a növekedés előtt, figyelembe véve az emírség lakosságának jövőbeli ambícióit. A Dubaj 2040 urbanizációs terv összhangban van azokkal az aspirációkkal, amelyek Dubajt egy páratlan és globális szinten is versenyképes várossá kívánják átalakítani. Ez az átfogó és rendszerbe épített jövőkép elősegíti a fenntarthatóságot, ami kulcsa lehet az emírség jövőbeni gyarapodásának.

Felhasznált irodalom:

[1] Dubaj gazdasága 6,2%-os csökkenéssel zárta az évet 2020-ban. Forrás: Dubai economy grow 4% in 2021, rebounding from this year’s contraction. In: Reuters, 2020. december 24. https://tinyurl.com/yfsszawh (utolsó letöltés: 2021-03-25).

[2]Gavin Gibbon: The Middle East is the world’s first post-Covid economy. In: Arabian Business, 2021. február 24. https://www.arabianbusiness.com/politics-economics/459128-the-middle-east-is-the-worlds-first-post-covid-economy-experts  (utolsó letöltés: 2021-03-22).

[3] John Woods: This is how the Hungarian pavilon of the Exppo 2020 Dubai will look like. In: Daily News Hungary, 2019. november 8. https://dailynewshungary.com/this-is-how-the-hungarian-pavilon-of-the-expo-2020-dubai-will-look-like/ (utolsó letöltés: 2021-03-22).

[4]حكومة دولة الامارات: خطة دبي ٢٠٢١. البوابة الرسمية لحكومة دولة الامارات العربية المتحدة, ٢٠١٨ سبتمبر ٣٠ [Dubai 2021-terv] https://u.ae/ar-AE/about-the-uae/strategies-initiatives-and-awards/local-governments-strategies-and-plans/dubai-plan-2021 (utolsó letöltés: 2021-03-25).

[5]Nathaniel Lacsina – Dona Cherian: Dubai 2040 Urban Master Plan: Five urban centres in Dubai to be focus of investment. In: Gulf News, 2021. március 16. https://gulfnews.com/photos/news/dubai-2040-urban-master-plan-five-urban-centres-in-dubai-to-be-focus-of-investment-1.1615639613110?slide=4 (utolsó letöltés: 2021-03-20).

[6] Dubai population jumps 4.8 per cent to 2,17M. In: UAE interact, 2013. augusztus 25. https://tinyurl.com/yhlh3clp (utolsó letöltés: 2021-03-25).

[7] محمد بن راشد يطلق “خطة دبي الحضرية 2040”. دبي – البعربية.نت, ٢٠٢١ مارس ١٣ [Mohammed bin Rashid elindítja a „Dubaj 2040 urbanizációs tervet”] https://tinyurl.com/4f784bda (utolsó letöltés: 2021-03-22).

[8] Andrew Scott: Dubai 33-year growth rate was world’s fastest. In: The National, 2014. augusztus 30. https://www.google.com/amp/s/amp.thenationalnews.com/business/dubai-33-year-growth-rate-was-world-s-fastest-1.275416 (utolsó letöltés: 2021-03-25).

[9] محمد بن راشد يطلق “خطة دبي الحضرية 2040”..  نريدها المدينة الأفضل في العالم. دبي – صحيفة الخليج, ٢٠٢١ مارس ١٣ [Mohammed bin Rashid elindítja a „Dubaj 2040 urbanizációs tervet”..Azt akarjuk, hogy a város a legjobb legyen a világon]. https://tinyurl.com/ryt7wcx (utolsó letöltés: 2021-03-21).

[10]  عشرة في المئة النمو في عدد الشركات المسجلة بالإمارات منذ مطلع ٢٠٢٠. الرؤية, ٢٠٢٠ يوليو ٧ [Az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett vállalatok száma 10%-ot növekedett 2020 eleje óta] https://tinyurl.com/yessdygg (utolsó letöltés: 2021-03-25).

[11] Dubai Statistics Center https://www.dsc.gov.ae/ar-ae/Pages/dubainfigure-details.aspx (utolsó letöltés: 2021-03-25).

Leave a Reply

%d