Eurázsia Kerekasztal: Eurázsia nagy hármasa

A BCE Eurázsia Központ szeretettel meghívja Önt a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Eurázsia Kerekasztal című rendezvényére, amelynek témája Kína-Oroszország-India háromszöge lesz.

Eurázsia Kerekasztal címe: Eurázsia nagy hármasa

Előadók:

  • Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója
  • Dr. Vörös Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszék egyetemi adjunktusa
  • Dr. habil. Wilhelm Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetének docense, Ázsia Központjának igazgatója

Időpont: 2021. május 28. (péntek) 17 óra

Helyszín: Zoom

Nyelv: magyar

A 2000-es évektől kezdve Eurázsia jelentősége megnövekedett, ezért egy eurázsiai korszak kialakulásáról beszélhetünk, melynek során a gazdasági, hatalom egyre inkább Kelet felé tolódik, miközben az Atlanti-óceán térsége elveszíti központi súlyát. Ahogy a jeles geopolitikai szakértő Parag Khanna vélekedett erről, a világ ázsiaivá válik. Ezzel párhuzamosan egy új többközpontú világrend van kialakulóban, ahol a konnektivitás és a komplexitás révén Európa és Ázsia egysége új értelmet nyer, a 21. század pedig Eurázsia évszázada lehet. Peter Frankopan, brit történész a kínai Övezet és Út kezdeményezést (BRI) vizsgálva már az eurázsiai szuperkontinens kialakulásáról ír. Bruno Maçães portugál politikus szerint egy új világtérkép létrejöttének vagyunk tanúi, melynek során az USA globális erejének gyengülésével párhuzamosan az ázsiai országok felemelkedése Keletre billenti az erőegyensúlyt, létrehozva a Lisszabontól Jakartáig terjedő új földrajzi entitást, Eurázsiát.

A kerekasztal vendégei Ugrósdy Márton, Vörös Zoltán és Wilhelm Zoltán az Eurázsia Központ kutatójával, Zoltai Alexandrával beszélgetnek Kína, Oroszország és India hármasáról. Többek között olyan témákat érintenek majd, mint hogy milyen a három ország viszonya, mi várható a jövőre nézve, hogyan tudnak együttműködni és milyen szerepet játszhatnak Eurázsiában.

A rendezvény Zoom konferencia rendszerben kerül lebonyolításra.
A részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött az
eurasiacenter@uni-corvinus.hu címen.

Facebook esemény: https://fb.me/e/4ArqZlXVV

Az eseményre mindenkit sok szeretettel várunk!

Leave a Reply

%d