Eurázsiai Hírszemle 2023/4.hét

Az Eurázsia Központ 2023/4. heti sajtófigyelése az eurázsiai térségről olyan régiókkal a fókuszban, mint a kelet-ázsiai, a délkelet-ázsiai, a belső- és közép-ázsiai, a közel-keleti és az oroszországi, valamint a posztszovjet térség. Legtöbbször eredeti nyelven igyekszünk figyelni az adott országok napi sajtóit.

A nyúl éve végérvényesen elhozta a kínai nyitást

2023. január 8-án Kína ismét megnyílt, miután a kínai kormány optimalizálta a Covid-19 elleni védekezési intézkedéseket. Mindezt néhány héttel a Tavaszünnep előtt, amely idén január 22-ére esett, amikor is beköszöntött a nyúl éve. Ezután várhatóan ismét megkezdődnek a legmagasabb szintű személyes látogatások ezáltal Kína továbbra is bizonyíthatja elköteleződését a multipoláris világ mellett.

Mindezek azonban a szigorú Covid-19 elleni intézkedések közepette sem merültek feledésbe, hiszen Kína folyamatosan erősítette bilaterális és multilaterális kapcsolatait, ami igazán figyelemreméltó, különösen a fejlődő országok körében. Kína mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy – habár a világ második legnagyobb gazdasága – jó kapcsolatot ápoljon a többi fejlődő országgal és kiálljon érdekeik mellett a nemzetközi porondon is.

2022. december 7. és 10. között Xi Jinping kínai elnök személyesen látogatott el Szaúd-Arábiába, Rijádba, hogy részt vegyen az első Kína-Arab Államok csúcstalálkozóján, valamint a Kínai-Öböl Együttműködési Tanács találkozón, illetve, hogy hivatalos látogatást tegyen Szaúd-Arábiában. A csúcstalálkozók alkalmával Xi Jinping a térség 30 államfőjével találkozott, amely korszakalkotó mérföldkőnek számít a kínai-arab kapcsolatok fejlődésének történetében. A tárgyalások következtében mintegy 50 milliárd dollár értékű befektetési megállapodást írtak alá a felek. Xi Jinping kínai elnök szaúd-arábiai látogatása megszilárdította a Perzsa-öböl legbefolyásosabb arab államainak erőteljes elmozdulását a többpólusú együttműködés irányába,továbbá Kínát barátságos és megbízható partnerként kezdték el számon tartani, főleg Joe Biden rosszul végződött szaúdi látogatása után.

Kevesebb mint két héttel kinevezése után 2023. január 9-16 között Kína új külügyminisztere, Qin Gang Afrikába látogatott első hivatalos tengerentúli útjára hogy tárgyaláspkat folytasson öt országgal és két regionális szervezettel. Qin követte elődei nyomdokait miszerint az elmúlt 33 évben minden kínai külügyminiszter Afrikában kezdte újévi tengerentúli körútját, még a Covid-19 világjárvány idején is, ami Kína és Afrika hosszan tartó barátságáról tanúskodik. 2000-ben létrehozták a Kína-Afrika Együttműködési Fórumot (Forum on China-Africa Cooperation – FOCAC), hogy kollektív párbeszédet alakítson ki Kína és afrikai országok között az egyenlőség és a kölcsönös előnyök alapján. A fórum a pragmatikus együttműködés új fejezetét nyitotta meg a Kína-Afrika barátságban. Afrika nagyra értékeli, hogy Kína határozottan támogatja az afrikai integrációt, a szabadkereskedelmi övezet összekapcsolhatóságát és fejlesztését, emellett várakozással tekint a Kínával való együttműködés elé egy közös jövővel rendelkező afrikai-kínai közösség kialakítása érdekében az új korszakban. Qin Gang Etiópiába, az Afrikai Unió székhelyére, Gabonba, Angolába, Beninbe és Egyiptomba az Arab Liga székhelyére is ellátogatott.

Legutóbb pedig 2023. január 24-én a Latin-Amerikai és Karib-tengeri Államok Közössége (Community of Latin American and Caribbean States – CELAC) hetedik csúcstalálkozóját tartotta Buenos Airesben, Argentína fővárosában. Alberto Fernandez argentin elnök, a CELAC soros elnökének meghívására Xi Jinping kínai elnök videobeszédet mondott a csúcstalálkozón. Xi elnök megjegyezte, hogy a latin-amerikai és a karibi (Latin American and Caribbean – LAC) országok fontos tagjai a fejlődő világnak. Emellett aktívan részt vesznek a globális kormányzásban, és jelentős mértékben hozzájárulva annak sikeréhez. A CELAC a globális dél-dél együttműködés elengedhetetlen hajtóerejévé nőtte ki magát, amely fontos szerepet játszott a regionális béke megőrzésében, a közös fejlődés előmozdításában és a regionális integráció felgyorsításában. Xi hangsúlyozta, hogy Kína támogatja Latin-Amerika és a Karib-térség regionális integrációs folyamatát.

Fenti események jól jelzik, hogy a fejlődő országok, illetve régiók is nyitottak a kínai közeledésre, amelyet a Nyugat gyakran csak „kizsákmányolásként” emleget, hiszen úgy tűnik, hogy ahol a nyugati országok kudarcot vallottak ott Kína és a win-win együttműködés demokrácia export nélkül sikerrel járhat. Ez pedig nem csak a fejlődő világnak hozhat pozitívumot, hanem egy egyenlőbb, multipoláris világ kialakulását is magában hordozhatja.

Az elemzést készítette: Zoltai Alexandra

Leave a Reply

Discover more from Eurasia Center

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading