Gazdasági és politikai döntések megalapozásában is segít a Corvinuson megalakult Eurázsia Központ

  • 2021. február közepétől stratégiai fontosságú kutatóközponttal bővül a Budapesti Corvinus Egyetem;
  • az Eurázsia Központ többek között nemzetközi kutatásokat folytat a térséggel kapcsolatosan, fórumot teremt a tudományos eredmények megosztására, együttműködéseket alakít ki más magyarországi és külföldi intézményekkel.

Stratégiai fontosságú, új kutatóközponttal bővül a Budapesti Corvinus Egyetem. Az Eurázsia Központ elsődleges célja, hogy nemzetközi kutatásaival hozzájáruljon a térséggel kapcsolatos gazdasági és politikai döntések megalapozásához, jóegyüttműködéseket alakítson ki más hazai és külföldi intézményekkel, továbbá folyamatos tájékoztatást nyújtson a világ legnépesebb és leggyorsabban fejlődő régiójának aktuális híreiről.

A Corvinus Egyetemen megalakult Eurázsia Központ kutatásainak fókuszában a régió geopolitikai, gazdasági, társadalmi folyamatai állnak, különös tekintettel olyan integrációs törekvésekre, mint például Kína Övezet és út kezdeményezése. Kína „új selyemútként” is ismert projektjének célja, hogy az eurázsiai kereskedelmi infrastruktúra fejlesztésével lehetővé tegye a térség dinamikus gazdasági növekedését.

A Corvinuson megalakult Eurázsia Központ amellett, hogy kutatásokat folytat a szuperkontinens aktuális kérdéseivel kapcsolatban, fórumot teremt a tudományos eredmények megosztására, véleménycserére, és kutatói révén részt vesz a nemzetközi tudományos életben is. A Központ fontos célja továbbá az ismeretterjesztés, a közérthető tájékoztatás a térség aktuális történéseiről. Az Eurázsia Központ a könyvek mellett saját tudományos folyóiratot (Eurasian Review) és tanulmányokat is publikál, konferenciákat, workshopokat, webináriumokat szervez, és a régiót kutató elismert szakemberekkel készít podcastokat. Kutatói révén pedig szerepet vállal a Corvinus Egyetem és más felsőoktatási intézmények különböző oktatási programjaiban, illetve eredményes együttműködések kialakítására törekszik más hazai és külföldi intézményekkel, például a Fudan Egyetemmel.

A Budapesti Corvinus Egyetem új központja Kína mellett Oroszországra, Közép-Ázsiára és a szomszédos térségekre összpontosít. Célja, hogy az ezekkel a régiókkal kapcsolatos ismeretanyag a politikai-gazdasági döntésekbe is beépüljön, elmélyítve ezáltal Magyarország és az eurázsiai térség közötti politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatokat.

A Központtal kapcsolatos további információkat a Corvinus Egyetem Corvinus Institute for Advanced Studies oldalán találhatnak: https://www.uni-corvinus.hu/fooldal/kutatas/corvinus-institute-for-advanced-studies/kutatokozpontok/

Leave a Reply