Narendra Modi indiai miniszterelnök látogatása az Egyesült Államokban 

2023. június 21-24-e között Narendra Modi indiai miniszterelnök négy napot töltött az Egyesült Államokban, ennek során Joe Biden amerikai elnökkel és kabinetjének tagjaival is tárgyalt, aminek eredményeképpen a két fél között számos politikai, gazdasági, valamint védelmi természetű egyezmény született. Habár Modi hivatali ideje alatt összesen 8 alkalommal látogatott el az USA-ba, az idei útja volt az első hivatalos állami látogatása. Modi útját nem csupán az amerikai-indiai bilaterális kapcsolatok összefüggésében előzték meg komoly várakozások, hiszen a két fél együttműködése Eurázsia geopolitikai viszonyait, többek között Oroszországhoz fűződő viszonyukat is érinti.  

Modi megérkezését követően többek között találkozott az USA-ban élő indiaiakkal, a nemzetközi jóga napon ellátogatott az ENSZ székházába, állami és magánvacsorán fogadta őt a Biden házaspár, ebédelt Kamala Harris alelnök és Anthony Blinken külügyminiszter társaságában, beszédet mondott az amerikai kongresszusban, miközben az elnökkel is fontos tárgyalásokat folytatott.  

Habár korábban az USA-ban az Indiához fűződő viszony kérdésében a demokrata és a republikánus párt között nem volt nézeteltérés, mára ez a helyzet megváltozott. Modi látogatását megelőzően több mint 70 demokrata törvényhozó írt alá egy levelet Joe Biden amerikai elnöknek, amelyben arra kérték, hogy a „független, hiteles jelentések” alapján vonja kérdőre Modit India szűkülő belpolitikai légköre és a növekvő vallási intolerancia miatt. A muszlimok védelme érdekében még Barack Obama korábbi amerikai elnök is felemelte szavát. Közben egy maroknyi progresszív demokrata nyilvánosan tiltakozott a döntés ellen, hogy Modit meghívták az amerikai kongresszusba, és a beszédét is bojkottálták.  

India továbbra is őrzi stratégiai autonómiáját, vagyis nem köt szövetséget egyetlen országgal sem, viszont a Modi kormányzat az utóbbi években egyre szorosabbra fűzte a viszonyt az Egyesült Államokkal, a lépés hátterében pedig Kína felemelkedése áll. Washington azt szeretné, ha Újdelhi stratégiai ellensúlyt jelentene Kínával szemben. Bár egyik vezető sem bírálta közvetlenül Pekinget hivatalos nyilatkozataiban, utalások történtek a kínai kormányra. „A kényszerítés és a konfrontáció sötét felhői vetik árnyékukat az indo-csendes-óceáni térségre” – emelte ki Modi a kongresszus előtt tartott beszédében. „A régió stabilitása a partnerségünk egyik központi kérdésévé vált”. Miután Biden és Modi több mint két órán át négyszemközt beszélt egymással, közös nyilatkozatukban figyelmeztettek a Kelet- és Dél-kínai-tengeren tapasztalható növekvő feszültségekre és destabilizáló akciókra, és hangsúlyozták a nemzetközi jognak és a hajózás szabadságának a fontosságát. Kétségtelen, hogy Modi igyekszik növelni India – a világ legnépesebb és ötödik legnagyobb gazdasággal rendelkező országa – státuszát a világ színpadán, mint termelési és diplomáciai erőközpont, miközben a Kínával való feszült kapcsolatait is próbálja megfelelő mederben tartani. A látogatás során felszínre került, hogy Washingtont frusztrálja India szoros kapcsolata Oroszországgal – India 2022 decemberében megelőzte Kínát Oroszország legnagyobb tengeri nyersolaj-vásárlójaként és az orosz haditechnikára is igényt tart – miközben Moszkva háborút folytat Ukrajnában. Modi kerülte Oroszország közvetlen megemlítését, csupán annyit mondott a törvényhozóknak, hogy a konfliktus „nagy fájdalmat okoz a térségben”. Mivel nagyhatalmakat érint, a kimenetele „súlyos”. 

Modi részvétele a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón az ellentétes politikai hagyományokat tükrözte, hiszen ez volt az első alkalom, hogy Modi kilencéves hivatali ideje alatt részt vett hasonló rendezvényen. A miniszterelnök egy előre kiválasztott amerikai és egy indiai újságíró kérdéseire válaszolt, miközben elutasította az India emberi jogi helyzetével kapcsolatos kritikákat. 

Az amerikai és az indiai legfelsőbb vezetés tárgyalásai során számos jelentős megállapodást kötöttek a felek, melyeket a következőképpen foglalhatunk össze: 

  • Modi és Biden megegyezését követően a General Electric (GE.N) repülőgépipari egysége megállapodást írt alá az indiai állami tulajdonú Hindustan Aeronautics (HIAE.NS) vállalattal arról, hogy közösen gyártanak hajtóműveket Indiában az indiai légierő vadászgépeinek ellátása céljából. 
  • Bejelentésre került, hogy amerikai vállalatok több jelentős beruházást hajtanak végre Indiában. A Micron Technology megállapodott egy 2,75 milliárd dolláros félvezető-összeszerelő és tesztelő létesítmény építéséről az országban, amelyhez a Micron több mint 800 millió dollárral járul hozzá, a többit pedig India finanszírozza. Az amerikai székhelyű Applied Materials új félvezetőközpontot hoz létre Indiában a kereskedelmi forgalomba hozatal és az innováció érdekében, a Lam Research, egy másik félvezetőgyártó vállalat pedig 60 000 indiai mérnök számára indít képzési programot. 
  • Az űrkutatás területén India aláírta az Artemis-megállapodást, amely a NASA holdkutatási terveiben részt vevő nemzetek űrkutatási együttműködésének tervezete. A NASA és az Indiai Űrkutatási Szervezet megállapodott abban is, hogy 2024-ben közös missziót indítanak a Nemzetközi Űrállomásra. 
  • A Biden-kormányzat vállalta, hogy megkönnyíti az indiaiak számára, hogy az Egyesült Államokban éljenek és dolgozzanak. Ennek részeként a külügyminisztérium bejelentette, hogy a H-1B vízummal rendelkező indiaiak és más külföldi munkavállalók egy része az Egyesült Államokban meghosszabbíthatja ezeket a vízumokat anélkül, hogy külföldre kellene utazniuk. 

A gyorselemzést készítette: Klemensits Péter 

Leave a Reply

%d bloggers like this: