Rómában tett kétnapos látogatást a kazah elnök

Kazahsztán elnöke Kasszim-Zsomart Tokajev 2024. január 18. és 19. között hivatalos látogatást tett Olaszországba, ahol többek között találkozott Sergio Mattarella olasz köztársasági elnökkel és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel is, akivel a két ország közötti kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt. Emellett a kazah elnököt Ferenc pápa a Vatikánban személyes audiencán is fogadta.

Egy kis történelem

Amellett, hogy Olaszország Kazahsztán három stratégiai kereskedelmi partnerének egyike a Kazahsztán és Olaszország közötti diplomáciai kapcsolatok elég későn, a közép-ázsiai ország függetlenségét (1991. december 16.) követően majd egy év elteltével, 1992. augusztus 21-én jöttek létre. Azonban a késlekedés ellenére még ugyanebben az évben, 1992 októberében megnyitotta kapuit Kazahsztánban az olasz nagykövetség.

2009-ben Kazahsztán és Olaszország államközi megállapodást írt alá a két ország stratégiai partnerségéről. 2019-ig az Asztana és Róma közötti kereskedelmi forgalom folyamatosan fejlődő dinamikát mutatott, melyet a Covid-19 világjárvány kissé visszavetett. Ennek ellenére mindkét ország vezetése azt tűzte ki célul, hogy a közeljövőben vissza szeretne térni a járvány előtti kapcsolatok intenzitásának a szintjére. Az erőfeszítések eredményeként pedig a Kazahsztán és Olaszország közötti kereskedelmi forgalom 2022-ben elérte a mintegy 15 milliárd dollárt, amit Rómában maga Tokajev elnök is kiemelt.

Gazdasági kapcsolatok

Annak ellenére, hogy történelmileg a két ország csak rövid ideje, mintegy három évtizede tart fenn komolyabb kapcsolatokat, meg kell jegyezni, hogy Kazahsztán és Olaszország kereskedelmi és gazdasági partnersége dinamikusan fejlődik. Olaszország jelenleg Kazahsztán harmadik stratégiai kereskedelmi partnere, több mint 11,5%-os részesedéssel Kazahsztán teljes külkereskedelmi forgalmából 2022-ben (2021-ben 9,5%). 2023-as adatok szerint Róma Asztana elsőszámú exportpartnere (18,6%) megelőzve ezzel a részesedéssel Kínát (17,5%), Oroszországot, (12,5%), Dél-Koreát (6,1%), Hollandiát (5,9%) és Törökországot (5%) is.

2023. május 23-án az olasz fél kezdeményezésére telefonbeszélgetésre került sor Kasszim-Zsomart Tokajev elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök között, amely során megvitatták a két ország közötti politikai, kereskedelmi, gazdasági, befektetési és humanitárius együttműködés fejlesztésének kilátásait. A beszélgetést követően az olasz miniszterelnökasszony meginvitálta a kazah elnököt egy római látogatásra, melynek többek között eredménye lett a kazah elnök 2024. januári olaszországi útja.

Olaszország már hosszabb ideje folyamatosan az Európai Unió ötödik legnagyobb befektetői között szerepel a kazah gazdaságban. Kazahsztánban emellett az olasz vállalatok is széles körben képviseltetik magukat a különböző iparágakban (energetika, mezőgazdaság, gépgyártás stb.). Erre jó példa az az együttműködés, amelynek értelmében 2021. márciusában Kosztanaj városában, a Kazah Köztársaság miniszterelnöke, Askar Mamin megállapodást írt alá az olasz transznacionális SDF csoport[1] vezetőségével. A megállapodás értelmében az Agromash Holding KZ JSC kosztanaji új lokalizációs központjában mezőgazdasági traktorokat és kombájnokat szerelnek össze a DEUTZ-FAHR márkanév alatt, amelyeket európai szabványok szerint gyártanak.

2005 és 2022 között az Olaszországból Kazahsztánba irányuló közvetlen befektetések bruttó beáramlása 7,3 milliárd dollárt tett ki. Jelenleg pedig mintegy 270 olasz tőkével rendelkező cég van bejegyezve a közép-ázsiai országban. Ezek a vállalkozások alapvetően építőipari, kereskedelmi és tudományos-műszaki tevékenységet folytatnak. Az energiaszektorban Kazahsztán legnagyobb kőolaj- és földgázipari partnere az az olasz ENI S.p.A, amely a kazahsztáni karacsaganaki kőolaj- és földgázkondenzátummezőt, valamint a Kashagan projektet fejleszti. Karachaganak köolajmezőn a cég 29,25%-os részesedéssel rendelkezik az állami KazMunayGas (10%), a Royal Dutch Shell (29,25%), a Chevron (18%) és a Lukoil (13,5%) mellett. A kashagani Észak-Kaszpi-tengeri Termelésmegosztási Megállapodásért (NCSPSA) felelős konzorcium részeként az ENI 16,81%-os részesedéssel rendelkezik, a KazMunayGas (16,88%), a Shell (16,81%), az ExxonMobil (16,81%), a TotalEnergies (16,81%), CNPC (8,33%) és Inpex (7,56%) mellett.

2023-ban a kashagani és karachaganaki mezők teljes kőolajtermelése elérte a 30,8 millió tonnát, melyhez az olasz cég kutatási-fejlesztési részlege is jelentősen hozzájárult. Ugyanebben az évben (januárja és októbere között) 20,1 milliárd tonna kőolajat exportáltak Kazahsztánból Olaszországba, 11,8 milliárd dollár értékben. Jelenleg is Európában Olaszország a legnagyobb kazah kőolaj felvásárlója.

1. diagramm A kazah kőolaj 10 legnagyobb vásárlója 2023. első 11 hónapjában (január-november)

Forrás: Energy Analytics Telegram csatornája

A gazdaság mellett Kazahsztán és Olaszország szorosan együttműködik kulturális és humanitárius szférában is. A két ország között több mint 30 megállapodás jött létre az oktatás területén. Együttműködések jöttek létre olyan felsőoktatási intézmények között, mint az Al-Farabiról elnevezett Kazah Nemzeti Egyetem és a La Sapienza Egyetem (olaszul: Università degli Studi di Roma „La Sapienza”, rövidítve Università La Sapienza), a Kazah Nemzeti Művészeti Egyetem és a Salerno és San Pietro a Maiella Állami Konzervatóriumok Nápolyban. Emellett 2023. november 30-án Almatiban (az egyetlen Közép-Ázsiában) megnyílt az Olasz Kultúra Intézet.

Mivel Olaszország a harmadik gazdaság az eurózónában és a nyolcadik legnagyobb nominális GDP-vel rendelkezik a világon, az első helyen áll a bortermelésben, a második az olívaolajtermelésben és negyedik a sajtgyártásban, ezért Kazahsztánnak és Olaszországnak jó kilátásai lehetnek az agrár-és élelmiszeripari ágazatban történő együttműködésekben is.

Látogatás a pápánál

A történelem során összesen két pápalátogatás volt Kazahsztánban. 2001-ben, amikor Kazahsztán függetlenségének 10 éves fennállását ünnepelte II. János Pál pápa látogatott Kazahsztánba, 2022-ben pedig Ferenc pápa.

Római tartózkodásának másnapján Kazahsztán elnökét audiencián fogadta Ferenc pápa a Vatikánban. A katolikus egyházfő kapcsolata a közép-ázsiai országgal mindig is kiváló volt. 2022 szeptemberében Ferenc pápa Kazahsztánban járt, és részt vett a Világvallások és Hagyományos Vallások Vezetőinek VII. Kongresszusán, amelyet Asztanában tartottak.

A vatikáni sajtószolgálat szerint a Tokajev elnök és Ferenc pápa közötti baráti beszélgetés során elégedettség hangzott el a Szentszék és Kazahsztán közötti jó kapcsolatokról, különös tekintettel a vallásközi párbeszéd terén történő együttműködésről. Ezen kívül pedig szó esett még a Közép-Ázsiát érintő regionális és nemzetközi vallási és világi témákról is. A találkozóval kapcsolatban több dolog nem látott napvilágot.

Az eredményekről röviden

Olaszországi látogatása során Tokajev elnöknek sikerült megállapodást kötnie a kazah-olasz kereskedelmi forgalom jelentős, mintegy 20 milliárd dollárra történő bővítéséről. A Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel folytatott találkozón megállapodások születtek arról, hogy tovább bővítik az együttműködéseket Kazahsztán és Olaszország között a kereskedelmi, gazdasági, beruházási, energetikai, szállítás és logisztikai és a zöld energia fejlesztésének a területén. Ezenkívül számos államközi dokumentum aláírására is sor került:

  • Egyetértési és együttműködési memorandum a Kazah Köztársaság Igazságügyi Minisztériuma és az Olasz Köztársaság Igazságügyi Minisztériuma között;
  • Megállapodás a Kazah Köztársaság kormánya és Olaszország kormánya között a második világháborúban elesett katonai személyek temetkezési helyeinek helyzetéről;
  • Egyetértési megállapodás a Kazah Köztársaság Kulturális és Információs Minisztériuma és az Olasz Köztársaság Kulturális Minisztériuma között;
  • Egyetértési megállapodás a Kazah Köztársaság Tudományos és Felsőoktatási Minisztériuma és az Olasz Köztársaság Egyetemi és Kutatási Minisztériuma között;
  • Egyetértési memorandum a Kazah Köztársaság elnöke mellett működő Közigazgatási Akadémia és az Olasz Köztársaság Nemzeti Közigazgatási Iskolája között;
  • Megállapodás a kazah Samruk-Kazyna alap és az olasz Cassa Depositi i Prestiti cégcsoport között közös befektetési alap létrehozásáról és befektetésről a gyártás, az energia és a logisztika területén;
  • Közös végső beruházási döntés a KazMunayGas kazah nemzeti cég és az olasz ENI társaság között egy 247 MW összteljesítményű hibrid erőmű (WPP, SPP) építésére irányuló közös projekt megvalósításáról.
  • A hibrid erőmű (WPP, SPP) Zhanaozenben történő megépítéséről szóló megállapodás aláírásakor az olasz ENI cég megosztotta a Mangistau régióban egy gázfeldolgozó üzem építésének és a növényi olaj biodízellé történő további feldolgozásának terveit.

Az olasz üzleti élet képviselőivel tartott találkozókon Tokajev elnök megbeszélést folytatott a NEOS[2] légitársaság elnökével Lupo Rattazzival, akivel megállapodást kötöttek a két ország közötti légi forgalom bővítésének további terveiről és egy Asztana – Róma és az Asztana – Milánó közvetlen járatok indításáról is.

Végszó

Tokajev elnöknek az örök városban tett látogatása és az itt megkötött egyezmények Kazahsztán számára egyben komoly diplomáciai és gazdasági sikerek. Azonban magáról a találkozó tényéről és a benne foglalt eredményekről az is elmondható, hogy a római kazah-olasz diplomáciai csúcs mindkét fél számára láthatóan a várt eredményeket hozta meg.

Asztana számára Olaszország személyében az Európai Unión belül egy olyan gazdasági partnerrel volt képes megszilárdítani a kapcsolatait, aki a globális élelmiszer és agrár ágazatban, valamint az eurót használó országok között is, a belpolitikai és gazdasági nehézségeinek ellenére meghatározó helyet foglal el.

Kazahsztánnak és Olaszországnak jelenleg minden esélye megvan arra, hogy új szintre emelje az együttműködést, melynek a kazah államfő olaszországi látogatása, valamint a szinte ezzel párhuzamosan a 2024. január 17-én az Európai Parlament által elfogadott az Európai Unió Közép-Ázsiára vonatkozó stratégiájának értékeléséről szóló állásfoglalása új mérföldkövet jelenthet a kazah-olasz kapcsolatok életében, kiváltképp úgy, hogy a dokumentum az Európai Unió vezetőit a Brüsszel és Közép-Ázsia közötti stratégiai együttműködésére szólította fel.

Olaszország szempontjából az ország nehéz gazdasági és belpolitikai helyzete miatt mindenképp szüksége van egy olyan erőforrásokban gazdag partnerre, jelenesetben Kazahsztánra. Róma szempontjából a globális konfliktusok és ellátási láncok akadozása miatt, ha ez a partner több ezer kilométerre is fekszik. Továbbá az olasz kormány és az olasz gazdaság számára a kazah kőolaj majdnem csak nélkülözhetetlen a gazdasági mutatók stabilizálására.

A Ferenc pápával történő találkozása Tokajevnek szintén egy diplomáciai siker, emellett pedig egyfajta országimázs is egyben. Ugyanis a pápai találkozó ismét megerősítette Kazahsztánnak a vallások közötti párbeszédre való törekvéseinek vélt vagy valós képét, melyre a kazah vezetés nemcsak a belpolitikában, hanem a nemzetközi térben különösen fontosnak tekinti.

Azonban Kazahsztán számára – elsősorban a földrajzi determináltságnak köszönhetően – vélhetően továbbra is prioritást fognak élvezni a kétoldalú együttműködések Kínával, Oroszországgal és Törökországgal, valamint az olyan mechanizmusok és regionális együttműködések, mint a Sanghaji Együttműködési Szervezet, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete vagy az Eurázsiai Gazdasági Unió és az Övezet és Út kezdeményezés. Azonban politikai szempontból Asztana számára a Rómával ápolt jó viszony és szorosabb kapcsolatok kedvezőek lehetnek, hiszen így egy újabb nyugati ország lenne az, aki a diplomáciai és gazdasági kapcsolatai megerősítésével képes lehet Asztana nyugati világban történő „elismerése”.

A gyorselemzést készítette: Veres Szabolcs


[1] Az SDF csoport egy olasz transznacionális holding, a világ egyik vezető traktor-, kombájn- és dízelmotor-gyártója. Az SDF csoport holding 8 gyárral rendelkezik Kínában, Törökországban, Indiában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Horvátországban. Emellett 12 leányvállalattal rendelkezik Európában és Ázsiában, 2 vegyesvállalattal Oroszországban és Kínában. Az SDF csoport egyben öt olyan globális márka tulajdonosa is, mint a: SAME (Olaszország), Lamborghini Trattori (Olaszország), DEUTZ-FAHR (Németország), Hürlimann (Svájc) és a Grégoire (Franciaország). Az SDF csoport jelenleg a világ 5 legnagyobb mezőgazdasági gépgyártója között van. Az SDF központja Olaszországban, Treviglióban található, azon a területen, ahol a céget 1942-ben SAME (Società Accomandita Motori Endotermici) néven alapították.

[2] A NEOS egy olasz magán légitársaság, amely több mint 70 célállomásra üzemeltet járatokat. A cég forgalma 2022-ben elérte a 640 millió dollárt.

Leave a Reply

Discover more from Eurasia Center

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading