Miért akadályozza az Egyesült Államok a palesztin államiságot – Reakciók

Az Egyesült Államok megakadályozta, hogy Palesztina az ENSZ teljes jogú tagjává váljon, amivel elejét vette annak is, hogy a világszervezet elismerje a palesztin államot.

A palesztinok jelenleg csak megfigyelői státusszal rendelkeznek, amelyet az ENSZ közgyűlése 2012-ben szavazott meg számukra. A szavazati joggal rendelkező teljes jogú taggá válás kérelmét a Biztonsági Tanácsnak és a közgyűlés kétharmadának kell jóváhagynia. A 15 tagú Biztonsági Tanácsban 12 ország igennel szavazott, viszont az Egyesült Államok ellenezte a javaslatot, míg az Egyesült Királyság és Svájc tartózkodott. Amerikai tisztviselők abban reménykedtek, hogy Washington elkerülheti vétójogának használatát, ha más államok is tiltakoznak azon határozattervezettel szemben, amely Palesztina állam felvételét szorgalmazta az Egyesült Nemzetek Szervezetébe.

A szavazás előtt a diplomaták azt mondták, hogy az amerikai képviselet megpróbált meggyőzni egy-két másik tanácstagot is arról, hogy tartózkodjanak a szavazáson, amivel enyhíthették volna Washington elszigetelődését ebben a kérdésben.

Miért vétózott az USA?

Washington azon az állásponton van, hogy a palesztin állam létrejöttének előfeltétele, hogy tárgyalásokat tartsanak a közel-keleti békerendezés minden aspektusáról. „Az Egyesült Államok továbbra is határozottan támogatja a kétállami megoldást. Ez a szavazás nem a palesztin államisággal szembeni ellenállást tükrözi, ehelyett annak elismerése, hogy ez csak a felek közötti közvetlen tárgyalások eredménye[ként valósulhat meg]” – mondta Robert Wood, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövet-helyettese a tanácsnak.

Az ENSZ-főtitkár álláspontja

A közelmúlt eszkalációi még fontosabbá teszik az Izrael és egy teljesen független, életképes és szuverén palesztin állam közötti tartós béke megteremtésére irányuló jóhiszemű erőfeszítések támogatását” – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára. „Ha nem sikerül előrehaladást elérni a kétállami megoldás felé, az csak növeli a volatilitást és a kockázatot a régióban több százmillió ember számára, akik továbbra is az erőszak állandó fenyegetése alatt fognak élni” – mondta.

Kína és Oroszország igazságtalanságról beszél

Vang Ji kínai külügyminiszter kijelentette, hogy a palesztin állam ENSZ-be való felvételére tett erőfeszítések egy hosszan tartó igazságtalanság orvoslására irányulnak – jelentette a Hszinhua állami média. Elmondta, hogy az Egyesült Államok gyakorlatilag megakadályozta, hogy az ENSZ elismerjen egy palesztin államot azzal, hogy vétójogával élt a Biztonsági Tanácsban, amivel megtagadja a palesztinok teljes jogú tagságát a világszervezetben. „Palesztina azonnali felvétele az Egyesült Nemzetek Szervezetébe egy elhúzódó történelmi igazságtalanság orvoslásának lépése” – mondta a kínai külügyminiszter.

Hasonló álláponton van az orosz vezetés is. Vaszilij Nebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete kijelentette, hogy vétójogának gyakorlásával az Egyesült Államok megmutatta, „mit gondolnak valójában a palesztinokról”. Washington szerint „nem érdemlik meg, hogy saját államuk legyen”, és csak „Izrael érdekét” ismerik el – nyilatkozta. A nagykövet továbbá hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak világos célja van: meg akarják „törni a palesztinok akaratát, hogy egyszer s mindenkorra rákényszerítsék őket, hogy engedelmeskedjenek a megszálló hatalomnak, szolgákká és másodrendűekké váljanak, és talán egyszer s mindenkorra kiszorítsák őket szülőföldjükről”. Azt is mondta azonban, hogy „ennek a politikának csak ellentétes hatása van”.

Izrael üdvözölte az USA vétóját

Izrael ENSZ-nagykövete, Gilad Erdan köszönetet mondott a Biden-kormányzatnak, „hogy kiállt az igazság és az erkölcs mellett a képmutatással szemben”. A szavazást követően kifejtette: „Elmagyaráztam, hogy a Palesztin Hatóság még az alapvető kritériumoknak sem felel meg, [valamint] hogy nincs hatalma a területük felett, és hogy [ez egy] terrortámogató szervezet”.

Annak ellenére, hogy a palesztinok nem teljesítették az ENSZ-tagsághoz szükséges feltételeket, a legtöbben sajnos úgy döntöttek, hogy a palesztin terrort egy palesztin állammal jutalmazzák.” Erdan sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ismételten sikertelenül próbálta rávenni a Biztonsági Tanácsot, hogy ítélje el a Hamászt október 7-i terrortámadása miatt.

Israel Katz külügyminiszter is köszönetet mondott az Egyesült Államoknak, mondván, hogy az államiságról szóló határozat jóváhagyása a „terrorizmus jutalma” lett volna, mindössze hat hónappal a Hamász október 7-i atrocitásai után. Erdanhoz hasonlóan ő is felrótta a Biztonsági Tanácsnak, amiért nem ítélte el a Hamászt a pusztító támadás miatt. „Izrael folytatni fogja a harcot a Hamász bukásáig és mind a 133 izraeli túsz kiszabadításáig” – írta Katz az X-en.

Az arab államok csalódottak

A kérés megvétózására vonatkozó döntést a közel-keleti régió java része kifogásolta. A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász hivatala azt mondta, hogy az amerikai vétó „kirívó agresszió… ami a régiót egyre inkább a szakadék szélére taszítja”. Az elnökség közleményében „tisztességtelennek, etikátlannak és indokolatlannak” nevezte az Egyesült Államok vétóját. „Az a tény, hogy ez az állásfoglalás nem ment át, nem töri meg akaratunkat, és nem mondunk le elhatározásunkról” – mondta Rijád Manszúr palesztin ENSZ-nagykövet a szavazás után.

Az egyiptomi külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Biztonsági Tanács képtelen lehetővé tenni a teljes palesztin tagságot.

Szaúd-Arábia szintén sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsa nem szavazta meg a határozatot Palesztina teljes jogú ENSZ-tagságának elfogadásáról. A Külügyminisztérium X közösségi médiaplatformon közzétett hivatalos közleményében az olvasható, hogy „a határozat elfogadásának elmulasztása lehetővé teszi, hogy Izrael továbbra is megsértse a nemzetközi jogot, minden elrettentés nélkül folytatva a megszállást, és ez nem hozza közelebb a kívánt békét”. A minisztérium megismételte a Királyság felhívását, hogy a nemzetközi közösség vállalja felelősségét az izraeli megszállás civilek elleni gázai támadásainak megállításában. Továbbá megerősítették, hogy támogatják a palesztin nép önrendelkezési jogát és palesztin államuk 1967-es határain, Kelet-Jeruzsálem fővárosával, az arab békekezdeményezésnek és a vonatkozó nemzetközi határozatoknak megfelelően.

Jordánia vezetése is hasonló nyilatkozatot tett, és „őszinte sajnálatukatfejezték ki amiatt, hogy a Biztonsági Tanács képtelen volt elfogadni a javaslatot. Az ország külügyminisztériuma közleményében megerősítette, hogy „a nemzetközi közösség támogatja a kétállami megoldást, amelyet Izrael aláás”.

További reakciók

Indiában csak a hír objektív közlésére szorítkoztak, nem fűztek kommentárt az esethez. Pakisztán vezetése viszont csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tudott konszenzusra jutni a kérdésben. „Pakisztán mélységesen csalódott az ENSZ BT tegnap esti vitájának eredménye miatt, valamint amiatt, hogy nem tudott konszenzusra jutni és javaslatot tenni Palesztina tagságára az ENSZ közgyűlésének. Sajnáljuk, hogy az USA megvétózta a Palesztinának teljes jogú ENSZ-tagságot biztosító határozattervezetet” – közölte Mumtaz Zahra Baloch külügyminisztériumi szóvivő egy sajtótájékoztatón.

Japán és Dél-Korea megszavazta Palesztina ENSZ-tagságát, azonban Dél-Korea vezetése hozzátette, hogy szavazata nem jelenti Palesztina független államként való elismerését.

A világ legnépesebb szunnita muszlim többségű országának, Indonéziának a kormányzata sajnálatának adott hangot a szavazás eredményét illetően. Indonézia Külügyminisztériuma az X-en közzétett hivatalos közleményében azt írta, hogy az ország „mélységesen sajnálja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa az egyik állandó tag vétója miatt ismét nem tudott határozatot elfogadni Palesztina Állam teljes jogú ENSZ-tagságáról”. Hozzátették, hogy „a teljes körű palesztin tagság felé tett haladás megtorpant, mióta Palesztina 2012-ben megkapta az ENSZ megfigyelő állam státuszát. Annak ellenére, hogy az ENSZ-tagállamok többsége teljes mértékben támogatja [a palesztin tagságot]” – fogalmaz a közlemény, megjegyezve, hogy „ez a vétó ismét elárulta a közel-keleti tartós béke megteremtésére irányuló közös törekvésünket”. A minisztérium közölte, hogy Indonézia továbbra is támogatni fogja Palesztina teljes jogú ENSZ-tagságát.

Délkelet-Ázsia második legnépesebb szunnita muszlim többségű államának, Malajziának a külügyminisztere, Datuk Seri Mohamad Hasan is csalódottságának adott hangot a Palesztináról szóló ENSZ-szavazás miatt. „A vétó gyakorlása ebben a kulcsfontosságú kérdésben megkérdőjelezte a Tanács tagjainak valódi szándékát a palesztinok elidegeníthetetlen jogainak megvalósítása iránt, beleértve a palesztinok önrendelkezési jogát a palesztin terület, Ciszjordánia, a Gázai övezet és Kelet-Jeruzsálem 1967 óta tartó… illegális és háborús megszállásával szemben” – nyilatkozott a miniszter. „Malajzia továbbra is elkötelezett a palesztin ügy mellett, és folytatja a független és szuverén palesztin állam létrehozására irányuló erőfeszítéseket az 1967 előtti határok alapján, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem” – tette hozzá.

A reakciókból egyértelműen kitűnik, hogy a nyugati és keleti világ két részre szakadt. A globális dél államai többnyire az önálló és szuverén Palesztina létrehozását sürgetik, míg a nyugati világ Izrael minden biztonsági aggályát számításba véve az összes létező eszközzel megakadályozza a palesztin államiság kibontakozását, aminek elmaradása viszont előidézi azt a patthelyzetet, ami milliók szenvedését tartja fenn.

Az elemzést készítették: Klemensits Péter, Seremet Sándor, Szakáli Máté, Tárik Meszár, Veres Szabolcs és Zoltai Alexandra

Leave a Reply

Discover more from Eurasia Center

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading